Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Υπογραφή συμφωνιών σε πολλούς τομείς

ΜΟΣΧΑ.--

Σημαντικές συμφωνίες - συνολικά 38 - υπογράφτηκαν ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κίνας και της Ρωσίας κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, στη ρωσική πρωτεύουσα συνοδεία πολλών υπουργών και αξιωματούχων επιχειρήσεων. Χτες, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση με τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι συμφωνίες αφορούν στην Ενέργεια, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στις νέες τεχνολογίες.

Ενα σημαντικό σχέδιο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Δυτική Σιβηρία έως τη Βορειοδυτική Κίνα, μέσω της Δημοκρατίας των Αλτάι, για την παράδοση 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Οι ενεργειακοί κολοσσοί «Gazprom» και CNPC υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο για το έργο τον Οκτώβρη του 2009. Χτες υπέγραψαν το τελικό έγγραφο που περιγράφει τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού και της κατασκευής, της δυναμικότητας του αγωγού και ανακοινώθηκε ότι η Κίνα θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του έργου και την κατασκευή στο κινεζικό τμήμα, που θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Επίσης, προβλέπεται και ανατολικός κλάδος του αγωγού, που θα παρέχει άλλα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη «διψασμένη» για Ενέργεια Κίνα, όπου οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής αναπτύσσονται ταχύτατα. Ηδη από το Μάη ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, είχε υπογράψει τη συμφωνία με ισχύ 30 χρόνων και ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία «κοιτάει» προς τα ανατολικά της και την Κίνα ως αντίβαρο στις κυρώσεις που υπόκειται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια, όπως δήλωσε ο Μεντβέντεφ, από 40 δισεκατομμύρια δολάρια οι εμπορικές συναλλαγές έφτασαν στα 90 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια, με προοπτική τα 200 δισ. δολάρια το 2020.

Στις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των ρωσικών τραπεζών Vnesheconombank, VTB και Rosselkhozbank - που πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις - από την Exim Bank. Επίσης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος της Ρωσίας (Roscosmos) και η Επιτροπή για το κινεζικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης υπέγραψαν μνημόνιο για τη συνεργασία στον τομέα των συστημάτων παγκόσμιας πλοήγησης. Υπογράφτηκαν επίσης συμφωνίες για τα σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας, την κατασκευή και ανακατασκευή δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής, καθώς και διακρατικές συμφωνίες ανάμεσα στις τελωνειακές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ