Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ» ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
Υποσχέθηκαν 5,4 δισ. δολάρια για την «ανοικοδόμηση» της Γάζας

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ενθάρρυναν με τη στάση και την πολιτική τους τους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, το περασμένο καλοκαίρι, υποσχέθηκαν την Κυριακή σε «διάσκεψη δωρητών» στο Κάιρο 5,4 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων παλαιστινιακών περιοχών.

Το μεγαλύτερο ποσό για την ανοικοδόμηση υποσχέθηκε το Κατάρ ανακοινώνοντας ότι θα χορηγήσει γι' αυτό το σκοπό 1 δισ. δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ περιόρισαν το δικό τους μερίδιο στα 400.000.000 δολάρια και η ΕΕ στα 450.000.000 ευρώ. Στη συνάντηση «δωρητών» συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, που υποσχέθηκε 1.000.000 ευρώ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης που διεκδικεί ρόλο στην περιοχή συμμετέχοντας στα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Π.χ., στηρίζει τον θύτη Ισραήλ και την ίδια ώρα βοηθάει το θύμα Παλαιστινιακό λαό.

Οι υποσχέσεις για ανοικοδόμηση δεν φαίνεται να αντιστρέφουν το κλίμα και τις διαθέσεις του Ισραήλ για διατήρηση της κατοχής και επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, σε σημείο που, χτες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ακόμη και του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο Μπαν, που βρέθηκε το τελευταίο 24ωρο σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ, επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για την αδιάλλακτη στάση του έναντι των Παλαιστινίων και δη για τη συνέχιση των εποικισμών, ζητώντας παράλληλα τον τερματισμό των «επαναλαμβανόμενων προκλήσεων» στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ, καθώς και χτες η λεγόμενη «Πλατεία των Τζαμιών» έγινε εστία κλιμακούμενης έντασης από τις κατοχικές δυνάμεις...

Ο Μπαν ζήτησε, τέλος, επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών λέγοντας πως «ο χρόνος που περνά δεν είναι σύμμαχος της ειρήνης» και ότι «πρέπει να κινητοποιηθούμε αμέσως για να εμποδίσουμε την περαιτέρω παγίωση ενός "στάτους κβο" που ήδη δεν μπορεί να στηριχθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ