Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Και το Ισραήλ ... σε ρόλο μεσολαβητή

Τώρα εμφανίζεται μέχρι και το Ισραήλ να έχει αναλάβει «ρόλο μεσολαβητή» ...υπέρ της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με την όλο και στενότερη εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών συμφερόντων εντείνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό και (πάνω απ' όλα...) την «αξιοποίηση» των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Σε μια περίοδο που ήδη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής βαθαίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και «κόντρες», όλο και περισσότεροι εκδηλώνουν «ενδιαφέρον» και δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλλουν για τη «μετατροπή» της Κύπρου σε «παράγοντα σταθερότητας». Είναι χαρακτηριστικό ότι - σύμφωνα με συνέντευξη του ίδιου του Νίκου Αναστασιάδη - ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου. Καθόλου τυχαία, τα σχετικά δημοσιεύματα εμφανίζουν το Ισραήλ να έχει αναλάβει ... «ρόλο μεσολαβητή». Ο Αναστασιάδης εξήγησε ότι το Ισραήλ έκανε διαβήματα «προς εκείνες τις χώρες που μπορούν να παρέμβουν προς την Τουρκία» και ότι ευελπιστεί «ότι εντός των ημερών θα έχουμε και ημερομηνία επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο».

Στο ίδιο πλαίσιο, οι εκπρόσωποι της κυπριακής αστικής τάξης πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες τις επαφές με μια σειρά κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και τη Ρωσία (μάλιστα, λέγεται ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πούτιν στην προσεχή Σύνοδο Ευρώπης - Ασίας στο Μιλάνο), καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο της σύγχρονης καπιταλιστικής Ρωσίας (για «αυστηρό διάβημα» της Μόσχας έκανε λόγο η Λευκωσία).

Παραμένει το τουρκικό πλοίο

Στο μεταξύ, την Κυριακή οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι η τουρκική φρεγάτα TCG «Gelibolu» (F 493) εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εργασίες του «Saipem 10000» σε απόσταση μάλιστα μόλις πέντε ναυτικών μιλίων.

Τέλος, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου αποφάσισε να διορίσει νέο διαπραγματευτή τον Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος ήταν «υφυπουργός» του Ντενκτάς και ο πιο στενός συνεργάτης του στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Το 2004 στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για το «σχέδιο Ανάν» συνόδευε ως εκπρόσωπος του Ντενκτάς την τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ