ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝOΠΟΥΛΟΣ
Να διασφαλιστούν πλήρως οι εργαζόμενοι σε ΕΛΒΟ και «Χαλυβουργείο»

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την περιοδεία στην ΕΛΒΟ
Στιγμιότυπο από την περιοδεία στην ΕΛΒΟ
Περιοδεία στην «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ) και στο «Χαλυβουργείο Θεσσαλονίκης» πραγματοποίησε χτες, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του Κόμματος, στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει όλες αυτές τις μέρες η Οργάνωση.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ αναμένουν τις εξελίξεις από τη διαδικασία διάλυσης και πλειστηριασμού της επιχείρησης, την οποία στηρίζουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν με προϋπόθεση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας χωρίς να κάνουν κουβέντα για δικαιώματα. Στηρίζουν ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί την πολιτική που συναποφασίστηκε στην ΕΕ, για Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία πλήρως ιδιωτικοποιημένη, με εργοστάσια παραγωγής κυρίως σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ειδικός εκκαθαριστής παραδίδει την «ΕΛΒΟ ΑΒΕ» καθαρή, χωρίς το «βάρος» των εργαζομένων και των υποχρεώσεων απέναντι στους συνταξιούχους.

Ετσι, άμεσα αναμένεται να δημοσιευτεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ενεργητικό της εταιρείας, το οποίο θα σπάσει σε τέσσερα τμήματα (εργοστάσιο και μηχανήματα, αποθήκες, οικόπεδα, έτοιμα οχήματα). Το ΑΦΜ και η επιχείρηση μ' αυτήν την επωνυμία θα σταματήσουν να υφίστανται στις 31/12/2014 κατά τα πρότυπα της «ΑΤΕ».

Την ίδια ώρα, στο «Χαλυβουργείο», οι εργαζόμενοι με ευθύνη κι εδώ των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων, οδηγούνται σε αδράνεια, περιμένοντας τις εξελίξεις, μετά την αναβολή που δόθηκε από τη μητρική εταιρεία (ILVA) στη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που θα αποφασίσει τη διάλυση της επιχείρησης και το κλείσιμο του εργοστασίου.

Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για πώληση του εργοστασίου και διάσωση των θέσεων εργασίας δεν απαντούν στο αίτημα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αλλωστε, σε επίπεδο ΕΕ προωθείται η συγκέντρωση του χάλυβα σε λίγες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, γεγονός που συνεπάγεται κλείσιμο εργοστασίων και μαζικές απολύσεις.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν στην άκρη τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που βάζουν πλάτη στις αντεργατικές εξελίξεις και στις δύο επιχειρήσεις που θα φέρουν απολύσεις και τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Σημείωσε την ανάγκη, οι εργαζόμενοι να παλέψουν ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, χωρίς καμία δυσμενή μεταβολή σε εργασιακά - μισθολογικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Συντονισμένα, με τους εργαζόμενους του κλάδου του Μετάλλου, αλλά και με όλη την εργατική τάξη να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, τα κόμματά τους και την ΕΕ, να ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη σε όφελος του λαού με τα μέσα παραγωγής κοινωνική ιδιοκτησία, στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την ΕΛΒΟ

Σχετικά με την ΕΛΒΟ, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων «για να σταματήσει η διαδικασία της εκποίησης του ενεργητικού της "ΕΛΒΟ ΑΒΕ»", να επανέλθει η «ΕΛΒΟ ΑΒΕ» στον πλήρη δημόσιο έλεγχο, χωρίς συμμετοχή κανενός ιδιώτη, ενταγμένη σε ένα αποκλειστικά δημόσιο φορέα αμυντικών βιομηχανιών που θα υπηρετεί της αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά και την παραγωγή οχημάτων εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών (π.χ. λεωφορεία, πυροσβεστικά οχήματα κ.ά.)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν «να διασφαλιστούν πλήρως τα εργασιακά και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της επιχείρησης. Να διασφαλιστεί πλήρως η καταβολή των υποχρεώσεων της επιχείρησης απέναντι στους συνταξιούχους εργαζομένους της».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Δε φτάνει η αγανάκτηση, χρειάζεται ενεργητική συμμετοχή στους αγώνες

Περιοδεία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να συμπορευτούν με το ΚΚΕ εκτιμώντας τη σταθερότητά του στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, απηύθυνε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης της ΚΟ Αττικής. Κάλεσε, παράλληλα, τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1η Νοέμβρη.

«Δε φτάνει να αγανακτούμε», τόνισε. «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει με αγώνες. Θα φύγει με το λαό στη γωνία, με ραμμένο το στόμα και υπάκουο ή θα φύγει κάτω από την πίεση του λαού που απαιτεί ριζική πολιτική αλλαγή; Δηλαδή, προβάλει στόχους, αιτήματα, διεκδικήσεις, όχι αυτά που του πετάνε από πάνω σαν ψίχουλα. Να μη μάθει να ανέχεται να ζει με κουπόνια σίτισης και ένα μίνιμουμ δείκτη προστασίας για την εξαθλίωση».

«Εμείς λέμε ότι πρέπει ο λαός να έρθει στην εξουσία», συνέχισε. «Το ΚΚΕ, πέρα από την ψήφο, ζητά να πάρει δύναμη από εσάς με την ενεργητική σας συμμετοχή. Οι κοινωνίες αλλάζουν με την ενεργή συμμετοχή των μελών τους. Αυτοί που παράγουν τον πλούτο πρέπει να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους μέσα από τους χώρους δουλειάς, να αποφασίζουν για το τι θα γίνει και το πώς θα δουλέψουν και να πετάξουν από το κεφάλι τους αυτούς που τους καταδυναστεύουν».

Αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να φέρει νέα μέτρα κατά του ασφαλιστικού, ομαδικές απολύσεις, νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα βάζει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης. Επιπλέον, φέρνει νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, που νομιμοποιεί τη συνδιαλλαγή κομμάτων και επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένου για το αν είναι εφικτή η ρήξη με την ΕΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παλιότερα υπήρχε το "καρότο" από την ΕΕ για σύγκλιση των μισθών, των κοινωνιών, για δημοκρατία και ασφάλεια. "Θα τρώμε με χρυσά κουτάλια", γράφονταν τότε. Τώρα χάσαμε τα κουτάλια και τα πιρούνια. Ολα αποδείχτηκαν ένας μύθος. Σήμερα η ΕΕ έχει 16.000.000 άνεργους. Σήμερα που δεν μπορούν να πουν αυτά τα παραμύθια, ασκείται τρομοκρατία για να μένει ο λαός πειθήνιος. Το ελκυστικό το παραμέρισαν».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ
Πλούσια πολιτική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτικής δραστηριότητας, που απλώνεται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, σε χώρους δουλειάς, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε σχολεία, νοσοκομεία και γειτονιές, για την ενημέρωση, τη διαφώτιση και την κινητοποίηση του λαού, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, οι εξής περιοδείες και συγκεντρώσεις:

Στην Αττική

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Ν. Σμύρνη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα μιλήσει ο Θ. Τζίμας, μέλος της ΚΕ.

Τη Δευτέρα, 13/10

-- Στις 11 π.μ. περιοδεία στο Μέγαρο Μουσικής με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 9.30 π.μ. περιοδεία στο ΚΕΑΤ Καλλιθέας με ομιλήτρια την Τούλα Μητσέα, μέλος της ΕΠ.

Στην Κ. Μακεδονία

Τη Δευτέρα, 13/10

-- Στις 7.30 π.μ., στον ΟΤΕ της Σταυρούπολης, ο Λ. Στολτίδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ. στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ θα περιοδεύσει ο Β. Ρέβας, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε Πελοπόννησο - Κεφαλλονιά - Ζάκυνθο

Σήμερα, Σάββατο

-- Ομιλία στη Θέα, στις 7 μ.μ., με την Ε. Λέκκα, μέλος ΤΕ Εδαφικού Αχαΐας.

-- Ομιλία στο Σχολείο Γκριζάτων, στις 7.30 μ.μ., με τον Β. Νικολάτο, μέλος ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Τη Δευτέρα, 13/10

-- Ομιλία στον Αγ. Κήρυκα με τον Γ. Κωνσταντίνου, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου.

-- Ομιλία στα Μαντζαβινάτα, στο καφενείο στις 7.30 μ.μ., με τον Σ. Φαρακλό, μέλος ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στην Κρήτη

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 6:30 π.μ. στο εργοστάσιο «Ανακύκλωσης» στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου με τον Γ. Γωνιανάκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης.

-- Στη 1 μ.μ. στο κατάστημα «Carrefour - Μαρινόπουλος» με τη Μαρία Κοκοσάλη, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 2 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Rinella» με τον Γ. Στεφανάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ. στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ με τον Γ. Στεφανάκη.

-- Στις 11 π.μ. στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με τον Δ. Βρύσαλη, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα, Σάββατο

-- Η ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει στην Κω εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, από το 1950 έως το 1967», του Μ. Μαΐλη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξεν. Μαριτίνα. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κ. Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας οι Κομματικές Οργανώσεις Πατησίων της ΤΟ Α' Αθήνας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ"». Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της ΙΕ της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στην αίθουσα του ΟΝΑ (Λ. Αλεξάνδρας 152) οι Κομματικές Οργανώσεις Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων της ΤΟ Α' Αθήνας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της ΙΕ της ΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος της ΙΕ του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Η ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει στην Κάλυμνο εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, από το 1950 έως το 1967», του Μ. Μαΐλη, στις 7.00 μ.μ. στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κ. Σκολαρίκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ