ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΩΝ - ΟΦΕΙΛΩΝ
Νέο σοβαρό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα

Με την προκαταβολή της «ενιαίας ενίσχυσης», θα παρακρατηθούν ποσά από 752 μέχρι και 1.634 ευρώ

Ο «συμψηφισμός» χρεών - επιδοτήσεων, θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς

Eurokinissi

Ο «συμψηφισμός» χρεών - επιδοτήσεων, θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς
Ενα ακόμα πλήγμα στο συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών αποτελεί η απόφαση κυβέρνησης - ΕΕ για «συμψηφισμό» των αγροτικών επιδοτήσεων, των επιστροφών ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (ΕΦΚΠ), με τις ασφαλιστικές οφειλές αγροτών προς τον ΟΓΑ. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, προωθείται άμεσα η παρακράτηση μεγάλου μέρους της Ενιαίας Ενίσχυσης («χρονιάτικο τσεκ»), που πρόκειται να εισπράξουν οι αγρότες το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προκαταβολή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης που θα καταβληθεί στα τέλη του Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη (η εξόφληση προβλέπεται για τα τέλη Δεκέμβρη), θα παρακρατηθούν από τους αγρότες ποσά από 752 μέχρι και 1.634 ευρώ, όση είναι και η ετήσια εισφορά προς τον ΟΓΑ. Το συνολικό ποσό που αναμένεται να παρακρατηθεί από την Ενιαία Ενίσχυση υπολογίζεται σε 65 - 75 εκ. ευρώ, ενώ από τις επιστροφές ΦΠΑ και ΕΚΦ θα παρακρατηθούν άλλα 17 εκατομμύρια ευρώ.

«Συμψηφισμοί» αναμένεται να γίνουν και με άλλες επιδοτήσεις, όπως την εξισωτική στους κτηνοτρόφους, ενώ δε θα αφορούν μόνο στις οφειλές προς τον ΟΓΑ, αλλά και σε αγροτικά χρέη προς την Εφορία και την Τράπεζα. Θύματα της νέας επιδρομής, θα είναι κοντά στους 250.000 αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 350 εκ. ευρώ. Η συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλει μέχρι 1.500 ευρώ και περί τους 3.000 χρωστάνε πάνω από 5.000 ευρώ.

Σχεδόν στο σύνολό τους δεν πρόκειται για «μπαταχτσήδες», αλλά για φτωχούς αγρότες, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρήματα για να πληρώσουν τον ΟΓΑ. Αλλωστε, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια και πλέον δεν μπορεί να τα πληρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων αγροτών, που είναι ανασφάλιστοι και χωρίς βιβλιάριο Υγείας.

Η οργάνωση αγωνιστικής απάντησης στο συγκεκριμένο και σε άλλα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, που θα γίνει την Κυριακή 19/10 στις 12 μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Διαμαρτυρία στην Ελασσόνα

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελασσόνας οργάνωσε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων της περιοχής. Οι κτηνοτρόφοι κατήγγειλαν την αντιαγροτική - αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, απαίτησαν να δοθούν κανονικά οι εξισωτικές αποζημιώσεις, να δίνεται η ενίσχυση με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής και όχι να απαιτούνται βοσκότοποι, καθώς και να αποζημιωθούν άμεσα για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.

Το ΠΑΜΕ για τη συγκρότηση προεδρείου στην ΑΔΕΔΥ

Να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ, προσπάθησε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την ψηφοφορία που έγινε την Τρίτη στην Εκτελεστική Επιτροπή για τη συγκρότηση προεδρείου. Η ΠΑΣΚΕ, ως πρώτη δύναμη, τοποθετήθηκε για συγκρότηση του προεδρείου σε αναλογική, αντιπροσωπευτική και προγραμματική βάση, ενώ είναι γνωστή η υποψηφιότητά της για τη θέση του προέδρου. Ωστόσο πρώτος έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου ο Γ. Καλομοίρης, εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη δύναμη).

Δηλώσεις στήριξης του υποψήφιου του ΜΕΤΑ και σε αυτήν τη συνεδρίαση έκαναν οι εκπρόσωποι της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής» (ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ/Μπαλασόπουλος) και των «Παρεμβάσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.). Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ έλαβε 7 ψήφους (3 από το ΜΕΤΑ, 2 από τη «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» και 2 από τις «Παρεμβάσεις»), ενώ υπήρχαν 8 λευκά (3 από την ΠΑΣΚΕ, 3 από τη ΔΑΚΕ και 2 από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο) και 2 άκυρα (1 από την ΠΑΣΚΕ και 1 από τη ΔΑΚΕ).

Σε ανακοίνωσή του, το ΜΕΤΑ προσπαθεί να δημιουργήσει συγχύσεις γύρω από τη στάση του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για «μετατόπιση», για καιροσκοπική στάση και άλλα παρόμοια. Σε σχόλιο για τη συγκρότηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ και την ανακοίνωση του ΜΕΤΑ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο σημειώνουν:

«Η συγκρότηση και η σύνθεση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ είναι υπόθεση που αφορά εκείνες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που από κοινού το συγκροτούσαν εδώ και είκοσι χρόνια. Αφορά τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΜΕΤΑ. Οπως το συγκροτούσαν τόσα χρόνια, ας το συγκροτήσουν και τώρα. Και ας μοιραστούν από κοινού τα "οφίτσια". Είναι μια υπόθεση που δε μας αφορά.

Δικαίωμα του ΜΕΤΑ είναι να διεκδικεί την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Δικαίωμα όμως και των εργαζομένων είναι να κρίνουν και να βγάζουν τα συμπεράσματά τους για το τι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουμε σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ. Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, θα κάνουν ό,τι μπορούν και στην περίπτωση της συγκρότησης του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ να μη στηριχτεί ούτε ο παλιός, ούτε ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός».

Η κυβέρνηση εξωραΐζει την εικόνα για τον ιό «Εμπολα»

Να εξωραΐσει την πραγματικότητα σχετικά με την ετοιμότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τον ιό «Εμπολα», προσπάθησε ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ενημερώνοντας χτες τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι το φυλλάδιο με τις οδηγίες προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν όσοι ταξιδεύουν από και προς τις χώρες της Δ. Αφρικής. Το φυλλάδιο διανέμεται σε αεροδρόμια, λιμάνια, σύνορα κλπ.

Επίσης, έχει διαμορφωθεί «εργαστήριο αναφοράς» στο εργαστήριο μικροβιολογίας της Θεσσαλονίκης, ενώ τώρα γίνονται ενέργειες για διαμόρφωση αντίστοιχου εργαστηρίου στην Αθήνα. Στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» έχει οριστεί χώρος όπου «θα μεταφέρεται κάθε ύποπτο κρούσμα» και θα παραμένει μέχρι να εξακριβωθεί περί τίνος πρόκειται, ενώ έχει επανδρωθεί με προσωπικό και διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα προσληφθούν 30 υγειονομικοί για «να ενισχύσουν, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, τις πύλες εισόδου της χώρας», αλλά και τους χώρους που συγκεντρώνουν τους μετανάστες.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι, «αν ξεφύγει η κατάσταση εκεί, αν γίνει κάποια έκρηξη του ιού και επεκταθεί, δύσκολα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, ακόμη και με αυτά τα μέτρα που λαμβάνουμε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει εκεί ώστε να μην ξεφύγει ο ιός».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα, καθώς «δεν υπάρχουν εμβόλια ούτε για βασικές ασθένειες όπως η φυματίωση»! Ταυτόχρονα με αυτό, είπε, «βάζουμε συνολικά το θέμα της πρόληψης, τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ με την υποχρηματοδότηση σε βάρος της υγείας για να ευνοούνται οι επιχειρηματίες».

Σε άλλο σημείο, έθεσε τα ερωτήματα: «Από πού προκύπτει ότι με τις 30 προσλήψεις θα λυθεί το πρόβλημα, ότι αυτές επαρκούν; Οτι ένα και μόνο νοσοκομείο στην Ελλάδα επαρκεί για την υποδοχή τέτοιων περιστατικών;». Ανέδειξε, τέλος, την ανάγκη να δοθούν κονδύλια, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες υποδομές με το απαραίτητο προσωπικό, με μόνιμες σταθερές θέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

Στάση εργασίας στη ΖΑΒΕΛ

Στάση εργασίας στα τμήματα του μύλου και του σφαγείου θα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΖΑΒΕΛ (πτηνοτροφικές επιχειρήσεις) στη Χαλκίδα. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «δεν τηρήθηκαν τα όσα η Διοίκηση δεσμεύτηκε στις τελευταίες συναντήσεις. Δεν έχουν μπει ακόμα υπογραφές στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουμε συμφωνήσει από τις 10 Σεπτέμβρη, δεν έχει ξεκινήσει η μισθοδοσία του Αυγούστου (!) που σύμφωνα με πρόταση της Διοίκηση θα είχε ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτώβρη, συνάδελφοι που μεταφέρονταν με όχημα της εταιρείας δεν έχουν τρόπο να επιστρέψουν σπίτια τους (...) δεν έχουν πάρει όλοι οι συνάδελφοι υλικά προστασίας, ένδυσης, υπόδησης». Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων έχει ήδη αποφασίσει απεργία για την 1η Νοέμβρη και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Κι άλλος νεκρός εργάτης

Ενας 30χρονος εργαζόμενος σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης την ώρα της δουλειάς, στη γαλακτοβιομηχανία «Κουκάκης» στο Κιλκίς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία την ώρα που προσπαθούσε να διορθώσει ηλεκτρολογική βλάβη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ