ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Δε θέλουμε να ζούμε άλλο στα σκουπίδια - Τέρμα στις εργολαβίες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
«

Δε θέλουμε να ζούμε άλλο μέσα στα σκουπίδια. Τέρμα στις εργολαβίες. Αμεση πρόσληψη των καθαριστριών από το ΕΚΠΑ», διαμήνυσαν, χτες το μεσημέρι, δεκάδες φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή και εκπρόσωπος των Επιτροπών Αγώνα της Νομικής, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο υπουργείο Παιδείας.

Φωνάζοντας συνθήματα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για δωρεάν σίτιση και στέγαση, οι φοιτητές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές, «δεσμεύτηκε» ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Την πίστη του ότι το θέμα της καθαριότητας θα λυθεί άμεσα εξέφρασε και ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Βέβαια, παρόμοιες δεσμεύσεις είχαν δοθεί και πριν ένα μήνα περίπου, λέγοντας ότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμη οι απαιτούμενες συμβάσεις με τους εργολάβους.

Το πρόβλημα της καθαριότητας στα πανεπιστήμια έχει ενταθεί με την παράδοση του συγκεκριμένου τομέα, ο οποίος είναι ευθύνη του κράτους, σε εργολάβους και εταιρείες. Η περίπτωση του ΕΚΠΑ είναι χαρακτηριστική, με την εργολαβική εταιρεία να αφήνει πέρυσι μέχρι και 7 μήνες απλήρωτες τις καθαρίστριες, οι οποίες έπαιρναν πενιχρούς μισθούς, και στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους να τις απολύει μετά από 7 χρόνια δουλειάς.

  • Χτες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας βρίσκονταν και μαθητές από σχολεία της Παλλήνης, των Σπάτων και του Περιστερίου που διαδήλωναν ενάντια στο «νέο σχολείο», την τράπεζα θεμάτων, τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία. Οι μαθητές βρήκαν απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες τους εμπόδισαν να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους του υπουργείου.
Νέα επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας

Την επιστράτευση Αστυνομίας και εισαγγελέα απέναντι στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Φθιώτιδας της ΚΝΕ. Στο συγκεκριμένο σχολείο πραγματοποιούνταν από την Τετάρτη 15 Οκτώβρη κατάληψη και προχτές κλήθηκαν Αστυνομία και εισαγγελέας, που με πρόσχημα τη διατάραξη της κοινής ησυχίας οδήγησαν στο τμήμα μαθητές και δύο μητέρες μαθητών για αμέλεια ανηλίκου.

«Οπως πέρυσι, που ήταν το πρωτόγνωρο γεγονός της προσαγωγής 20 μαθητών, έτσι και φέτος, τους κράτησαν πίσω από τα κάγκελα γιατί πάλευαν για το αυτονόητο, για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή, για το δικαίωμά τους να μάθουν μια τέχνη. Αυτό είναι το "αδίκημα" που διέπραξαν... πάλευαν με τα οξυμένα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε καταδικάζοντάς τους στην αμορφωσιά και τη φτώχεια», αναφέρει η ΤΟ Φθιώτιδας της ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η τρομοκράτηση των αγωνιστών μαθητών, των μαθητών που σηκώνουν κεφάλι ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια. Αυτή έχει την πρώτη ευθύνη», σημειώνει η ΤΟ Φθιώτιδας της ΚΝΕ καλώντας, στην προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών, «να συναντήσουν απέναντί τους το μαζικό, οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα όλων των μαθητών των ΕΠΑΛ, των μαθητών των Ενιαίων Λυκείων, των γονιών, των εκπαιδευτικών, όλων των εργαζομένων. Καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τους νέους της πόλης να καταδικάσουν με κάθε τρόπο τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης, να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των μαθητών».

Επικίνδυνο νερό σε σχολείο του Βόλου

Aυξημένης περιεκτικότητας σε σίδηρο είναι το νερό που τρέχει από τις βρύσες του 7ου Γυμνασίου Βόλου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των μαθητών.

Επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, για το ακατάλληλο και επικίνδυνο νερό που πίνουν οι μαθητές στο συγκεκριμένο σχολείο, έκαναν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Απ. Νάνος και Θοδ. Τσαλούχας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνουν ότι «η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η περικοπή των δαπανών για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών» και ρωτούν την Δημοτική Αρχή ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση και ολοκληρωμένη αποκατάσταση και επισκευή του εσωτερικού δικτύου του 7ου Γυμνασίου Βόλου, καθώς επίσης και των άλλων σχολικών συγκροτημάτων που συστεγάζονται και όχι μόνο του τμήματος που συνδέει το «ρολόι» με τις βρύσες που πίνουν νερό οι μαθητές και πώς διασφαλίζεται η ποιότητα του νερού στα υπόλοιπα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Βόλου.

Πανούσης από ναφθαλίνη

Είναι ορισμένοι άνθρωποι που είναι τόσο γραφικοί που δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Οταν, όμως, φτάνουν στο σημείο να εξοργίζουν ακόμα και τους ψυχραιμότερους, δεν μπορούμε να μην πούμε μια κουβέντα.

Ο λόγος για τον Τζίμη Πανούση, ο οποίος αντικομμουνιστής ξεκίνησε, αντικομμουνιστής συνεχίζει και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε ότι έτσι θα συνεχίσει την καριέρα του.

Ο Τζίμης Πανούσης, λοιπόν, (ξανά) κατηγορεί το ΚΚΕ με ένα συνονθύλευμα μύδρων και λάσπης, χρεώνοντάς του την ευθύνη για την κατάσταση που ζει ο λαός.

Ξερνάει οχετό και συκοφαντία, μιλώντας για τον «πληρωμένο με τον Ριζοσπάστη στον ώμο που καταστρέφει τις συνελεύσεις των εργατών» (!), μέχρι το ότι «φταίει το ΚΚΕ» γιατί τάχα «δεν αντιδρά στο 800άρι». Και όταν του επισημαίνεται ότι, Τζιμάκο, εσύ που λες ότι το ΚΚΕ δεν αντιδρά, ξέρεις ότι έχει πανελλαδικό συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη;, εκεί τι απαντά ο «αμερόληπτος», «αριστερός», «αγωνιστής», «μπροστάρης» τιμητής του ΚΚΕ; Οτι «το ΚΚΕ πρέπει να κάνει παραπάνω»! Τελικά, το ΚΚΕ κάνει λίγα και πρέπει να κάνει παραπάνω; Δεν κάνει τίποτα, δεν αντιδρά; Ευθύνεται εξολοκλήρου; Δεν απαντά ο Τζίμης Πανούσης. Και δεν απαντά γιατί ο ...καημένος μπερδεύεται. Δεν καταλαβαίνει ο ίδιος και ότι αντιφάσκει και ότι με τα ίδια του τα λόγια «καρφώνεται» πως η μόνη αποστολή που έχει είναι ο αντικομμουνισμός. Αυτά ξέρει να λέει, αυτά λέει. Εξάλλου μέχρι σήμερα δε βγήκε ζημιωμένος...

Και για κερασάκι, ο Τζίμης Πανούσης φτάνει στο σημείο να λέει ότι το ΚΚΕ είναι «φασίστες, δεν έχουν σχέση με το κίνημα», «το ΚΚΕ έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά»... Τον βρήκαμε τον ένοχο, στην αντιεπιστημονική θεωρία των «δύο άκρων», όπως τον είχε βρει και τη δεκαετία του '30 και η γερμανική σοσιαλδημοκρατία με τη γνωστή ιστορική συνέχεια...

Τι να κάνουμε Τζιμάκο... Αλλιώς σκέφτεται ο χορτάτος και αλλιώς ο πεινασμένος. Εσένα η θέση σου είναι με εκείνους που λέτε τα ίδια, κάτι χρυσαυγίτες που λένε ότι φταίνε -γενικώς και αορίστως- τα κόμματα και τους ιδεολογικούς τους προγόνους που και στο παρελθόν έλεγαν ότι «αν δε φύγουν τα κόμματα είμαστε χαμένοι, να φύγουν όλα τα κόμματα», αλλά όταν έλεγαν «κόμματα» εννοούσαν το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές. Και έφυγαν τα κόμματα: Κάποια, όπως το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές που χλευάζεις Τζιμάκο, έφυγαν για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο, κάποια άλλα για το Παρίσι και κάποια δεν έφυγαν ποτέ.

Και εις ανώτερα Τζιμάκο.

Εμείς θα σου αφιερώσουμε, ξανά, ένα από τα δικά σου τραγούδια: «Ο τέντζερης της επανάστασης έχασε το καπάκι κύλησε από μόνος του κι έπεσε στο χαντάκι».

- Αναδημοσίευση από το portal «902.gr»

Αξιόλογη πρωτοβουλία στη Σάμο

Συμμετέχοντας στην καμπάνια αλληλεγγύης και τη συγκέντρωση γραφικής ύλης για τα παιδιά της Παλαιστίνης, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Σάμου του ΠΑΜΕ διοργανώνει προβολή της ταινίας «Το Αλάτι αυτής της Θάλασσας» (Salt of this Sea) της Annemarie Jacir. Η προβολή θα γίνει την Τρίτη 21 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στην κινηματογραφική λέσχη «Ιριδα». Ως είσοδο για την προβολή οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ ζητούν γραφική ύλη και ρουχισμό για τα παιδιά της Παλαιστίνης.

Στην Κόρινθο

Εκδήλωση της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ και της Αγωνιστικής συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Κορίνθου (του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών) με θέμα «Το "νέο σχολείο" και πώς επηρεάζει εκπαιδευτικούς, γονείς & μαθητές» γίνεται αύριο Κυριακή, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στο δημαρχείο Κορίνθου.

Εκδήλωση στα Παιδαγωγικά

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει την Τετάρτη, 22/10, στις 12.30 μ.μ., στο Χημείο, εκδήλωση με θέμα: «Η Μαρξιστική αντίληψη για το ρόλο του Εκπαιδευτικού στη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου», με ομιλητή τον Κ. Ιωαννίδη, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αντιφασιστικές προβολές της ΕΛΜΕ Πειραιά

Η ΕΛΜΕ Πειραιά συνεχίζει την προβολή αντιφασιστικών ταινιών μπροστά στην επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας από τους ναζί καταχτητές. Οι προβολές γίνονται στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΕΛΜΕ (Κολοκοτρώνη 6, ισόγειο 13ου ΓΕΛ Πειραιά - επιτρέπεται το παρκάρισμα των αυτοκινήτων στο προαύλιο του σχολείου). Οι επόμενες ταινίες, που θα προβληθούν επίσης δωρεάν, είναι ένα ακόμη ντοκιμαντέρ και δύο κλασικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Πιο συγκεκριμένα:

Δευτέρα 20 Οκτώβρη: «Νύχτα και καταχνιά», του Αλέν Ρενέ, ντοκιμαντέρ 35 λεπτών για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (Γαλλία 1955). «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη», νεορεαλιστικό έργο του Ρομπέρτο Ροσελίνι (Ιταλία, 1945).

Τετάρτη 22 Οκτώβρη: «Ελα να δεις», το αριστούργημα του Ελεμ Κλίμοφ (Σοβιετική Ενωση, 1985).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ