ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
10η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Συμφώνησαν για στενότερη συνεργασία σε επενδύσεις και «ασφάλεια»

Οι επικεφαλής των επιμέρους ενώσεων που αποτελούν στην ΑSEM στη συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου
Οι επικεφαλής των επιμέρους ενώσεων που αποτελούν στην ΑSEM στη συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου
ΜΙΛΑΝΟ.--

Νέα ώθηση σε ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και συμφωνίες θα δώσει η 10η Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM), που ολοκληρώθηκε χτες στο Μιλάνο. Οπως αποτυπωνόταν και στο ίδιο το κεντρικό θέμα («Υπεύθυνη συνεργασία για βιώσιμη ανάπτυξη και ασφάλεια»), οι συμμετέχοντες εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης κοινών μονοπωλιακών επενδύσεων αλλά και στενότερης συνεργασίας για την προάσπιση της «ασφάλειας» και της «ειρήνης», με το περιεχόμενο που δίνουν σ' αυτούς τους όρους οι προϋποθέσεις στήριξης του κύκλου της διευρυμένης αναπαραγωγής κεφαλαίου, σε συνθήκες φυσικά έντασης των αντιθέσεων και ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Παρεμβαίνοντας κατά τη χτεσινή ολοκλήρωση των εργασιών, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υπογράμμισε πως «μόνο μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις, να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα». Βεβαίως, η επίκληση του «διεθνούς δικαίου» γίνεται συνήθως από όσους ευνοούνται από τον εκάστοτε διεθνή συσχετισμό δύναμης, ενώ η «σταθερότητα» αφορά τη διαφύλαξη ισορροπιών ευνοϊκών για τις επιδιώξεις των μονοπωλίων.

Στη Σύνοδο αποφασίστηκε η ένταξη της Κροατίας και του Καζακστάν στην ΑSEM, που πλέον έχει 53 μέλη (28 κράτη - μέλη της ΕΕ, Ελβετία, Νορβηγία, Ρωσία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και 10 κράτη - μέλη της ASEAN - Ενωση Νοτιοανατολικής Ασίας). Η διεύρυνση της ASEM επιβεβαιώνει ότι η προσέγγιση των δύο ηπείρων (δηλαδή των αστικών τους τάξεων) αποτελεί βασικό στόχο για σημαντικές μερίδες των ευρασιατικών μονοπωλίων, με δεδομένη άλλωστε την καπιταλιστική ύφεση που συνεχίζει να «πλήττει» την Ευρώπη (αυξάνοντας την «πίεση» για εύρεση νέων αγορών) και τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ασία, που σε αρκετές περιπτώσεις διατηρούν θετικό πρόσημο και είναι σχετικά ψηλότεροι.

Επιχειρηματικό Φόρουμ

Παράλληλα με τη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε και το 14ο Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, όπου συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες κατέθεσαν, μάλιστα, τις δικές τους προτάσεις, εστιάζοντας στους κλάδους του Εμπορίου, της Ενέργειας, των Υποδομών και των Δικτύων Διασύνδεσης.

Συνολικά οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων άσκησαν πίεση στις πολιτικές ηγεσίες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου (FTA), με το επιχείρημα ότι έτσι θα δημιουργηθούν 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, οι λαοί δε χρειάζονται γενικά «θέσεις εργασίας» αλλά ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Τόσο αυτό που συνεπάγονται οι «αναδιαρθρώσεις» στην Ευρώπη όσο και αυτό που διαμορφώνουν οι μεταρρυθμίσεις που επιταχύνονται στις ασιατικές χώρες (στο όνομα της «ανάπτυξης») επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική άνθιση για τα μονοπώλια προϋποθέτει την ισοπέδωση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
  • Σύναντηση Αναστασιάδη με Πούτιν
  • Επίσκεψη ΥΠΕΞ του Ισραήλ και ρωσικά γυμνάσια

ΜΙΛΑΝΟ.--

Συνομιλία με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προχτές -στο περιθώριο της Συνόδου Ευρώπης - Ασίας στο Μιλάνο- ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά και από τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η κυπριακή κυβέρνηση πραγματοποιεί μια σειρά επαφές και παρεμβάσεις αναζητώντας στήριξη στα σχέδια της κυπριακής αστικής τάξης και ενώ οι εξελίξεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνουν τη ραγδαία όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η «αξιοποίηση» δυνάμεων όπως η Ρωσία ή οι ΗΠΑ, το Ισραήλ (που προβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες να «συμπαραστέκονται» στη Λευκωσία) εξυπηρετεί μόνο την προώθηση των επενδύσεων που κάθε πλευρά προωθεί, εποφθαλμιώντας τον ενεργειακό πλούτο του κυπριακού και των άλλων λαών της περιοχής.

Σ' αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί και το σχόλιο του Πούτιν που -σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη- χαρακτήρισε «απαράδεκτη» «την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται ότι οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν «επί μακρόν σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα» για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας αλλά και τη φάση στην οποία σήμερα βρίσκεται το Κυπριακό. Ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, προσδοκώντας ασφαλώς το δικαίωμα να επιλέξει πιο ελεύθερα κινήσεις και συνεργασίες στο νέο πεδίο που διαμορφώνουν τα ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και, ανάλογα με τις εξελίξεις, να προγραμματιστούν επισκέψεις και από τις δύο πλευρές.

Ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων είναι και η δυσαρέσκεια που (αναμενόμενα) έχει προκαλέσει σε Τουρκία και Κατεχόμενα η σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο. Ο φερόμενος ως «υπουργός Εξωτερικών» στα Κατεχόμενα, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» πως «η στάση της Αιγύπτου δεν είναι σωστή. Είναι απαράδεκτο να επιδεικνύει μια τέτοια μεροληπτική στάση, αντί να στέκεται δίπλα στους Τούρκους μουσουλμάνους. Ως γεγονός, το καταδικάζω».

Τέλος, κυπριακές εφημερίδες έγραψαν ότι η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ανοίξει πρεσβεία στην Κύπρο.

Στην Κύπρο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και ρωσικές ασκήσεις

Ολο και περισσότερο πυκνώνουν τα ενδοϊμπεριαλιστικά «παζάρια» για την «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου και όλης της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αστικών κυβερνήσεων και μονοπωλίων συνδέονται όλο και περισσότερο με τις εξελίξεις γύρω από την «επίλυση» του Κυπριακού.

Ενώ, λοιπόν, από τη μια μεριά η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «δέσμευσε» (με παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους) μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για σεισμικές έρευνες και μαζί με τα Κατεχόμενα δηλώνει ότι ετοιμάζει πλατφόρμα γεωτρήσεων, χτες ανακοινώθηκε πως στις 5 και 6 Νοέμβρη φτάνει στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Το ταξίδι θα γίνει εν όψει της επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Κύπρο

Επιπλέον, Κύπρος και Ελλάδα στις 29 Οκτώβρη προχωρούν σε τριμερή συνάντηση Κορυφής με την Αίγυπτο, ενώ ήδη το Κάιρο υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη Λευκωσία για ενίσχυση της «ενεργειακής συνεργασίας» τους.

Η σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις των δύο τελευταίων με την Τουρκία έχουν πυκνώσει, δεν είναι τυχαία. Αποτυπώνει την κλιμάκωση των ανταγωνισμών σε όλη την ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο και της «κόντρας» για τους ενεργειακούς δρόμους που θα επιλεγούν να τροφοδοτούν με φυσικό αέριο την ευρωπαϊκή αγορά, στο φόντο και της «κρίσης» στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, κυπριακές εφημερίδες έγραψαν χτες ότι το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με χρήση ρουκετών σε μεγάλη θαλάσσια έκταση ανατολικά της Αμμοχώστου, μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν στις 20 Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν στις 22 Οκτωβρίου, ενώ δηλαδή θα έχει ξεκινήσει η τουρκική «δέσμευση» περιοχών, που μάλιστα θα εφάπτονται με τη θαλάσσια ζώνη που δέσμευσε η Ρωσία για την άσκηση.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το ψευδοκράτος ετοιμάζεται να ανοίξει «Γραφείο Αντιπροσωπείας» στην Ουγγαρία. Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι ενήμερη και το χειρίζεται μέσω της «διπλωματικής οδού».


ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ ΣTHN ASEM
Προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης για τα μονοπώλια

Με ένταση και το ζήτημα του κυνηγητού των μεταναστών

Ενταση του ανθρωποκυνηγητού στην ΕΕ ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, από τους ηγέτες των κρατών - μελών που μετείχαν στη 10η Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM). Ταυτόχρονα, συνέχισε τις προσπάθειες για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, μέσω και της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας, σε όφελος ντόπιων μονοπωλίων, αλλά και της διευκόλυνσης διείσδυσης λιμναζόντων κεφαλαίων από τις αγορές της Ασίας στην ΕΕ και αντίστροφα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αντ. Σαμαράς στις επαφές του με τους άλλους ηγέτες, αναφέρθηκε στο θέμα της «παράνομης μετανάστευσης» και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα, αποσιωπώντας βέβαια πλήρως τις αιτίες του φαινομένου, τον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους που σπέρνει και τη φτώχεια. Επέμεινε ότι η «παράνομη μετανάστευση» συνιστά ένα πρόβλημα ασφάλειας που απαιτεί άμεση δράση. Επίσης, επέμεινε στις διαδικασίες επαναπροώθησης και επαναπατρισμού των μεταναστών.

Παραπέρα, υποστήριξε ότι σε μια εποχή που η ΕΕ αγωνίζεται να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, είναι κρίσιμο ζήτημα η διαφοροποίηση των πηγών και των οδών Ενέργειας. Εξ ου και ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι κομβικός, ισχυρίστηκε, με το άνοιγμα του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου (δίκτυο αγωγών στη Νοτιοδυτική Ασία και Νοτιοανατολική Ευρώπη), ο οποίος θα ενώσει τις ενεργειακές πηγές της Κασπίας με την αγορά Ενέργειας της ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα προωθεί τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην επικράτειά της και εστίασε στους διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Στο ίδιο πλαίσιο προσπαθειών για γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, στην ASEM η κυβέρνηση πέτυχε να αναλάβει το «συντονισμό», από πλευράς ΕΕ, της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία «Κέντρου Συνεργασίας Ασίας - Ευρώπης για την Τεχνολογική και Επιστημονική Καινοτομία». Αντιστοίχως, από την πλευρά της Ασίας το συντονισμό ανέλαβε η Σιγκαπούρη.

Κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε έναν πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία τομέα, πολύ περισσότερο που ο ασιατικός πόλος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ήδη πρωτοπόρα στον τομέα Σιγκαπούρη. Από την κυβέρνηση σημειώνεται με έμφαση το γεγονός ότι την πρόταση για την Ελλάδα και τη Σιγκαπούρη έκανε η Κίνα, που βλέπει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου κεφαλαίων και προϊόντων της στις ευρωενωσιακές αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πολυμερών Τεχνολογικών Πάρκων ως φυσικού χώρου συνεύρεσης των συμμετεχόντων από την Ασία και την Ευρώπη, τη διασύνδεση πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων στη βασική έρευνα και τις τεχνολογίες αιχμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ