ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διαβεβαιώσεις ότι οι αγορές δεν ανησυχούν εξαιτίας του

Επικαλείται τις μαρτυρίες των «διεθνών επενδυτικών οίκων»...

Προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση ότι η καπιταλιστική οικονομία δεν πρόκειται να πάρει τα πάνω της αν δεν υπάρξει αλλαγή στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου αφήνουν ανοιχτό παράθυρο στη «συναίνεση», υπό όρους που σχετίζονται με μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

«Ο πρωθυπουργός βρέθηκε να προσπαθεί να συμβιβάσει πράγματα ασυμβίβαστα (...) Από τη μια υποσχέθηκε συνέχιση τεράστιων πλεονασμάτων και από την άλλη ραγδαία μεγέθυνση και φοροελαφρύνσεις (...) Από τη μια δεσμεύτηκε στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και από την άλλη αρνείται επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ευελπιστεί σε απρόσκοπτη φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές. Είναι προφανές (...) ότι όλα αυτά μαζί δεν μπορούν να επιτευχθούν», αναφέρει σε non paper που διένειμε χτες, θέτοντας σε αμφισβήτηση όχι τους αντιλαϊκούς στόχους αλλά το μείγμα για την επίτευξή τους.

Σπεύδει δε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν επιχαίρει για ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες», προσθέτοντας όμως ότι όλα αυτά υποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής μείγματος, που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τάχα να το επιβάλει. Για το λόγο αυτό διαφωνεί ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποτελούν και «μηνύματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, επικαλείται «ρήγματα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», που αφήνουν βέβαια ανέπαφη την ενιαία αντιλαϊκή επίθεση.

Κατηγορεί επιπλέον την κυβέρνηση ότι η κινδυνολογία της για το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης απ' τον ίδιο «στο εξωτερικό διαβάζεται επιγραμματικά ως δηλώσεις ανώτερων στελεχών που αναφέρονται - στα σοβαρά - στο ενδεχόμενο τραπεζικής κατάρρευσης».

«Οι αγορές απάντησαν στην κυβέρνηση», υποστηρίζει, και προσθέτει ότι «η αρνητική πορεία των δεικτών ξεκίνησε με την επιμονή των διαρροών του σχεδίου του "τέλους του μνημονίου" από το Μαξίμου».

Ανακοίνωση, όμως, εξέδωσε και το Τμήμα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία πασχίζει να πείσει ότι η άνοδος των σπρεντς και η πτώση στο χρηματιστήριο δεν οφείλονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας επικαλείται«διεθνείς επενδυτικούς οίκους», οι οποίοι αν και γνωρίζουν το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ «επισημαίνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών»!

Καταλήγοντας δίνει διαβεβαιώσεις στο ντόπιο κεφάλαιο ότι «μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καταργώντας τα μνημόνια και αλλάζοντας την οικονομική πολιτική (...) στο πλαίσιο ενός συνολικού ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης».

Επαρχιώτες και κοσμοπολίτες...

Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», συγκατένευσε ότι η προσπάθεια «αποδέσμευσης» από ένα μείγμα διαχείρισης που στερεί πόρους απ' το κεφάλαιο θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο συναίνεσης. «Βεβαίως, συμφωνώ. Αν θυμάστε, στην τριήμερη συζήτηση επί του θέματος είχε μιλήσει αναλυτικά ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος είχε πει ακριβώς ότι θα έπρεπε να υπάρχει - και υπάρχει - έδαφος συνεννόησης, πάνω σε μία σαφή γραμμή, όμως, η οποία προϋποθέτει την απομείωση, το "κούρεμα" κ.λπ. του χρέους...», ανέφερε.

Στην ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ άρνηση των δανειστών να «κουρέψουν» το χρέος της Ελλάδας, απάντησε: «Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και θα προσπαθούμε να μαζεύουμε όσο περισσότερα όπλα και επιχειρήματα υπάρχουν και, κυρίως, να διαμορφώνουμε έναν συσχετισμό σε κλίμακα Ευρώπης - έναντι του επαρχιωτισμού της σημερινής κυβέρνησης - για να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται τώρα στην Ευρώπη»...

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συνεχίζονται τριβές και σπόντες στην πορεία αναδιάταξης

Συνεχίζονται οι τριβές στο ΠΑΣΟΚ για το πώς και με ποιους θα προχωρήσει η αναμόρφωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του κόμματος δεν παραλείπει να ξανακάνει προτάσεις κυβερνητικής συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας προχθές στην «1η πολιτική εκδήλωση» της λεγόμενης «Δημοκρατικής Παράταξης», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε στα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ: «Ναι, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρόβλημα εσωτερικό, όχι αυτό που φαίνεται, είναι πολύ μικρές οι προσωπικές φιλόδοξες στρατηγικές και δεν έχουν καμία σημασία στη ροή της ιστορίας», είπε. Πρόσθεσε σχετικά ότι «φυσικά υπάρχουν και φαινόμενα ανεξήγητα και προκλητικά».

Απευθυνόμενος ουσιαστικά σε στελέχη του κόμματος (όπως ο πρώην γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης κ.ά.) που του ασκούν κριτική για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση και την υλοποίηση της πολιτικής της, είπε πως «δεν είναι δυνατόν να ζητούν τα ρέστα για πολιτικές επιλογές μεγάλης σημασίας, για ιστορικούς αναπροσανατολισμούς της παράταξης και της χώρας αυτοί που έλαβαν τις αποφάσεις ή που τις στήριξαν ή που δεν είχαν το θάρρος να διατυπώσουν τον κριτικό τους λόγο όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις», παραπέμποντας στην απόφαση, ήδη από το καλοκαίρι του 2011, του τότε πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, να προχωρήσει σε συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΛΑΟΣ. «Δε θα μας ανακόψουν αυτά, ούτε και οι δημοσκοπήσεις», τόνισε, διαβεβαιώνοντας τα μονοπώλια ότι ο χώρος θα επιμείνει στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές, αναγνώρισε ότι οι αριθμοί μπορεί να μην ήταν οι επιθυμητοί αλλά το αποτέλεσμα «κράτησε τη χώρα όρθια και την παράταξη στο επίκεντρο των διαδικασιών».

Πάνω στο «κεκτημένο της Ελιάς», συνέχισε, «χτίζουμε τη Δημοκρατική Παράταξη (...) δηλαδή τη συνένωση των δυνάμεων όλου αυτού του μεγάλου ιστορικού και ιδεολογικού και πολιτικού χώρου που περιλαμβάνει το προοδευτικό κέντρο (...) Ενώνει την παράδοση και τη δυναμική του προοδευτικού κέντρου με την παράδοση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της εγχώριας κεντροαριστεράς».

Ταυτόχρονα, απεύθυνε εμμέσως πρόταση και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία: «Οι προτάσεις μας το 2012 (σ.σ: και τότε είχε απευθύνει τέτοια πρόσκληση στην Κουμουνδούρου) νομίζω ότι ισχύουν απολύτως, γιατί όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν πράγματι, και πρέπει να το αποδείξουμε αυτό, στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, στην ανάγκη η χώρα να γίνει ένα ανταγωνιστικό, ισότιμο, πραγματικά αυτοδύναμο κράτος μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη και να ανακτήσει τη θέση στην περιοχή και τον κόσμο, όλες οι δυνάμεις πρέπει να συστρατευθούν. Εμείς ποτέ δεν πάψαμε να απευθύνουμε την πρόσκληση αυτή. Δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ κανέναν».

Εξάλλου, μιλώντας χτες στην πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε την επιθυμία του για «μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο. Αλλά εάν αυτό αριθμητικά δεν είναι εφικτό, εμείς εσωτερικά μπορούμε να το εγγυηθούμε, εφόσον ο λαός μας αναθέσει το καθήκον αυτό. Αλλιώς χρειάζεται ένα πρόσημο εθνικής συστράτευσης και ευθύνης».

Η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει στην πλήρη της σύνθεση στις 1 - 2 Νοέμβρη. Στο ενδιάμεσο συγκροτούνται ομάδες εργασίας για τη Διακήρυξη, το Πρόγραμμα κ.ά.

Στο μεταξύ, την παραίτησή της από μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αλλά και από μέλος του κόμματος ανακοίνωσε η Κ. Διαμαντοπούλου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «πολιτικό κυνισμό» στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και σημειώνοντας ότι «η μεταμόρφωση - μετονομασία του σε Δημοκρατική Παράταξη δε λύνει κανένα πρόβλημα εκτός -ίσως- από εκείνο της διατήρησης της εξουσίας».

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Ελληνικό διάβημα στα Τίρανα. Συνεχίζεται η εθνικιστική ένταση στην περιοχή

Με αφορμή την εμφάνιση σημαίας με τη λεγόμενη «Μεγάλη Αλβανία» από τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας την περασμένη Τρίτη και τα επεισόδια σε διάφορες γειτονικές χώρες, επικίνδυνες για τους λαούς εθνικιστικές εντάσεις φαίνεται να φουντώνουν ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Να καταδικαστούν από τις αλβανικές αρχές τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας - Αλβανίας», ζητά ο Ελληνας πρέσβης στα Τίρανα, Λ. Ροκανάς, με διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, με εντολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Ο πρέσβης ζήτησε, επίσης, «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης, καθώς και για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ενόψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου».

Παραπέρα, παίζοντας το χαρτί της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, επισημαίνει «την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για παρόμοιες επιθέσεις, που στοχοποιούν τη φιλήσυχη ελληνική εθνική μειονότητα και προβάλλουν ως τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Σε αντίστοιχες παραστάσεις προέβη προς τις τοπικές αρχές και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

Τα γεγονότα της περασμένης Τρίτης στο Βελιγράδι συνέβησαν προπαραμονές της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Σερβία, στο πλαίσιο εορτασμών για τα 70 χρόνια απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από το σοβιετικό Κόκκινο Στρατό και τους Σέρβους Παρτιζάνους. Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις μεγάλες τιμές που απέδωσαν οι Σέρβοι κατά την παρουσία του Ρώσου Προέδρου στο Βελιγράδι. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, Ντέιβιντ Μακ Αλιστερ, δήλωσε ότι «ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ βλέπουν ευνοϊκά το γεγονός πως 4.500 Σέρβοι στρατιώτες χαιρέτισαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βελιγράδι».

Πάντως, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, φαίνεται διατεθειμένος, παρά το τεταμένο κλίμα, να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη, για τις 22 Οκτώβρη, επίσκεψή του στο Βελιγράδι. «Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από αυτού τους είδους την πολιτική του παρελθόντος και το μίσος του παρελθόντος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από κάτι που συνέβη σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης.

Φρόντισε, ωστόσο, να δώσει εντολή για την αποστολή διαβήματος διαμαρτυρίας από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών στον πρέσβη της Σερβίας στα Τίρανα, Μ. Ζάριτς, ανταποδίδοντας το σερβικό διάβημα που έγινε προχτές από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών στον Αλβανό πρέσβη στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπόσκα. Παράλληλα, μερικές δεκάδες νεαροί Αλβανοί, που αυτοαποκαλούνται «Νέοι Πατριώτες», διαδήλωσαν έξω από τη σερβική πρεσβεία στα Τίρανα.

Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε το βράδυ της Πέμπτης, ο Ι. Μπόσκα εξέφρασε την πεποίθηση πως η αλβανική κυβέρνηση δε βρίσκεται πίσω από το επεισόδιο με το χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» λέγοντας: «Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη Αλβανία στο πρόγραμμα της αλβανικής κυβέρνησης, παρά μόνον η Αλβανία».

Αργότερα χτες, η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός υπόπτου για συμμετοχή σε επιθέσεις με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά φούρνων και άλλων επιχειρήσεων που ανήκουν σε Αλβανούς στη Βόρεια Σερβία. Εκπρόσωπος της σερβικής αστυνομίας σημείωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών και ότι αυτές δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε άλλες συλλήψεις, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις βίας και χουλιγκανισμού δε θα γίνουν ανεκτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ