ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Κλιμακώνεται ο ωμός αντικομμουνισμός

Προκλητικές επιθέσεις σε βάρος του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας. Καταδικάζουν ΚΚΕ και ΚΝΕ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κλιμακώνεται ο αντικομμουνισμός στη Σερβία, χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή επίθεση για την οποία έστρωσαν το έδαφος οι αντεπαναστατικές ανατροπές. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι ανοιχτές επιθέσεις και απειλές σε βάρος του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (New Communist Party of Yugoslavia - NKPJ) και της νεολαίας του, της SKOJ («The League of Communist Yugoslav Youth» - Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας) από νεοφασιστικές οργανώσεις, με την προκλητική, μάλιστα, ανοχή της αστυνομίας και των τοπικών αρχών.

Αποκορύφωμα των επιθέσεων στάθηκε εκείνη που εξαπέλυσαν συμμορίτες της νεοφασιστικής «Σερβικής Δράσης» στις 11 Οκτώβρη κατά του Πρώτου Γραμματέα της ΕΚΝΓ, Αλεξάνταρ Ντιένιτς, ο οποίος προσπαθώντας να αμυνθεί κατά των δραστών... συνελήφθη από την αστυνομία! Ο Ντιένιτς συνελήφθη, ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη που θα γίνει στις 29 Οκτώβρη, μέρα κατά την οποία η ΕΚΝΓ και το ΝΚΚΓ καλούν τα αδελφά κόμματα να σε συγκέντρωση αλληλεγγύης σε οργανώσεις συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από τις σερβικές πρεσβείες στις άλλες χώρες.

Οι επιθέσεις κατά στελεχών της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας γίνονται με αφορμή τις δυναμικές κινητοποιήσεις της οργάνωσης στους χώρους των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων κατά των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων «Μπολόνια».

Καταδικάζει το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις νεοφασιστικές επιθέσεις εναντίον κομμουνιστών στη Σερβία και την προκλητική κρατική δίωξη του Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις απειλές και τις επιθέσεις που εκδηλώνονται τις τελευταίες 10 μέρες ενάντια στο Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας και τη νεολαία του από τη νεοφασιστική οργάνωση "Σερβική Δράση" και καταγγέλλει την στάση της κυβέρνησης και των αρχών της Σερβίας που επιδεικνύουν προκλητική ανοχή απέναντι στις νεοφασιστικές επιθέσεις στους κομμουνιστές, τις οποίες υποθάλπουν στην πράξη.

Συγκεκριμένα:

Στις 11 Οκτώβρη φασιστική συμμορία επιτέθηκε σε μέλος της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (ΕΚΝΓ) στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίου. Την ίδια μέρα, παρόμοια επίθεση σημειώθηκε σε μέλος της ΕΚΝΓ στο Νόβι Σαντ.

Κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων αλληλεγγύης στις διαδηλώσεις εργαζομένων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επίσης σημειώθηκαν επιθέσεις κατά μελών της ΕΚΝ ενώ μέλη της "Σερβικής Δράσης" επιτέθηκαν και βανδάλισαν τα κεντρικά γραφεία του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι.

Ομάδες της νεοφασιστικής "Σερβικής Δράσης" επιτέθηκαν σε κομμουνιστές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας ενάντια σε αντικομμουνιστική έκθεση στο Βελιγράδι. Στην τελευταία επίθεση, στόχος ήταν ο Aleksandar Denic, πρώτος Γραμματέας της ΕΚΝΓ. Οι αστυνομικοί που αναμείχθηκαν, αντί να συλλάβουν τα μέλη της νεοφασιστικής "Σερβικής Δράσης", που του επιτέθηκαν, συνέλαβαν τον ίδιο, επειδή αντιστάθηκε και αμύνθηκε στην επίθεση. Και αντί να έρθουν κατηγορούμενοι οι φασίστες σέρνεται στα δικαστήρια ο νεολαίος κομμουνιστής γιατί αντιστάθηκε!

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κλιμάκωση της φασιστικής βίας ενάντια στους κομμουνιστές. Απαιτεί την άμεση παύση της δίωξης του Aleksandar Denic, τη λήψη άμεσων μέτρων ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοφασιστικών ομάδων, τη διασφάλιση της ελεύθερης πολιτικής δράσης των κομμουνιστών στη Σερβία. Προειδοποιεί ότι ο αντικομμουνισμός και η άνοδος του φασισμού πάνε χέρι - χέρι και πάντα αποτελούν προάγγελους συνολικότερης επίθεσης στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών».

Αλληλεγγύη και από την ΚΝΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η δίωξη του Aleksandar Denic, να παρθούν μέτρα ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοφασιστικών ομάδων και για τη διασφάλιση της ελεύθερης πολιτικής δράσης των κομμουνιστών.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα μέλη του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας και της ΕΚΝΓ. Οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται. Η πάλη μας ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά θα δυναμώσει, ώσπου να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν οι φασίστες, όσοι σπέρνουν τον αντικομμουνισμό, το ρατσιστικό και εθνικιστικό δηλητήριο, για λογαριασμό των αφεντικών τους και για να επιτεθούν συνολικά στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν

Τώρα επικεντρώνονται στην τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου

Στο Ντονέτσκ οι κάτοικοι συνεχίζουν να μαζεύουν συντρίμμια απ' τα σπίτια τους
Στο Ντονέτσκ οι κάτοικοι συνεχίζουν να μαζεύουν συντρίμμια απ' τα σπίτια τους
KIEBO - NTONETΣΚ.--

Οι δηλώσεις Ρώσων και Ουκρανών που κάνουν λόγο για προφορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που «ρέει» προς Ουκρανία αλλά και προς όλη την Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι αντιθέσεις και συμβιβασμοί συνυπάρχουν στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε το Σάββατο ότι στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Μιλάνο «καταλήξαμε σε συμφωνία, η ουκρανική θέση έγινε ντε φάκτο αποδεκτή: Μιλάμε μόνο για το χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα». Την ίδια μέρα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, είπε πως «μια συμφωνία για την τιμή στα 385 δολάρια επιτεύχθηκε, η Ουκρανία είναι έτοιμη να προπληρώνει τις προμήθειές της». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σήμερα στις Βρυξέλλες (όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας - ΕΕ) και εξήγησε: «Συμφωνήσαμε σε βασικές παραμέτρους, στην τιμή των προμηθειών αερίου τη χειμερινή περίοδο, στους όρους της προπληρωμής και το σχέδιο της εξόφλησης του χρέους (...) Το ζήτημα τώρα είναι αν η Ουκρανία έχει πόρους να επιστρέψει το χρέος και να πληρώσει τις τρέχουσες προμήθειες».

Φυσικά, το αν και με τι όρους το ρωσικό φυσικό αέριο θα «ρέει» προς την ουκρανική αγορά αλλά και μέσω αυτής προς όλη την Ευρώπη αφορά μια σειρά μονοπωλιακά συμφέροντα και γι' αυτό αποτελεί πεδίο έντονων παζαριών, με σημάδια συμβιβασμού αλλά και πολλές αντιθέσεις. Πάντως, την Κυριακή, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να πει κανείς ότι έχουμε συμφωνία. Συμφωνία σημαίνει ότι η ρωσική "Γκάζπρομ" και η ουκρανική "Νάφτογκαζ" έχουν βάλει τις υπογραφές τους, σημαίνει ότι ρέει το αέριο».

Στο μεταξύ, στην Ανατολική Ουκρανία οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται. Το Σάββατο, ο «πρωθυπουργός» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξέντρ Ζαχάρτσενκο, δήλωνε ότι 15 άμαχοι είχαν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο. Χτες, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους που έπεσαν δίπλα ακριβώς σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι μόνο από την έναρξη της πρόσφατης «εκεχειρίας» έχουν σκοτωθεί 300 άτομα.

ΣΕΡΒΙΑ
Αναβλήθηκε η επίσκεψη Ράμα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Πολύ θλιβερά» χαρακτήρισαν οι πρωθυπουργοί Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Αλβανίας, Εντι Ράμα, τα επεισόδια, που προκάλεσε η πρόσφατη προβοκάτσια με το «χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας» σε γήπεδο του Βελιγραδίου, μολονότι εξακολουθούν να διαφωνούν στο πώς ακριβώς προκλήθηκε ένα συμβάν, που θεωρήθηκε από πολλούς σκηνοθετημένο από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή, ώστε να ανέβουν οι εθνικιστικές εντάσεις στα Βαλκάνια.

«Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να χάσουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να εργαστούμε για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», υποστήριξαν σε κοινή ανακοίνωσή τους αμφότεροι, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γυρίσουν «νέα σελίδα» στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, αποφασίστηκε η αναβολή και όχι η ματαίωση της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι που είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει αύριο (Τετάρτη). Τελικά, ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοέμβρη.

Νωρίτερα, ο Βούτσιτς είχε δηλώσει σε συντάκτη της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου ότι η κυβέρνησή του «δεν επιτρέπει σε κανέναν να ταπεινώνει το κράτος και το λαό» της χώρας, δηλώνοντας παράλληλα «ικανοποιημένος» με τα αποτελέσματα της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αλβανό ομόλογό του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα

Εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Θα παραβρεθούν ο Ελιο Γκάμες Νέιρα, Α' αντιπρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), και η Ιμπις Αλβίσα Γκονσάλες, από τη διεύθυνση Ευρώπης του ICAP. Η εκδήλωση εκτός των άλλων θα προβάλει και την ανάγκη της συνέχισης του αγώνα για την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών που εξακολουθούν να βρίσκονται φυλακισμένοι με βαριές ποινές στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Χεράρδο Γκονζάλες, τον Αντόνιο Γκερέρο και τον Ραμόν Λαμπανίνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ