ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Τίμησαν την προσφορά των Ποντίων στους λαϊκούς αγώνες

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Κοσμάς Σερδερίδης, Ηλίας Ελευθεριάδης, Ναπολέοντας Σουκατζίδης. Τρεις από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Και οι τρεις ήταν ποντιακής καταγωγής, όπως και χιλιάδες άλλοι Πόντιοι που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο των λαϊκών αγώνων στη χώρα μας. Η προσφορά τους τιμήθηκε το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την ΤΟ Αχαρνών - Φυλής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έγινε στο κλειστό γυμναστήριο «Μπ. Χολίδης» στο Μενίδι. Ομιλήτρια ήταν η Ρούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμμετοχή των Ποντίων στην αντιφασιστική πάλη, στον ένοπλο αντάρτικο αγώνα μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ, αλλά και στο εργατικό κίνημα.

Αμέτρητα τα ονόματα. Χωριά που έδωσαν πολλούς νεκρούς στο κίνημα της Αντίστασης κατά του φασισμού με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και κατόπιν στον αγώνα κατά του μοναρχοφασισμού με τον ΔΣΕ. Το Γερακαριό, η Κοκκινιά, το Μεταλλικό, η Μεταμόρφωση, όπου βρήκαν γόνιμο έδαφος οι ιδέες του σοσιαλισμού και αναδείχτηκαν άξια στελέχη του ΚΚΕ. Χωριά που σήκωσαν στις πλάτες τους τους αγροτικούς αγώνες και κατόπιν τον αγώνα κατά του φασισμού. Το Γερακαριό έδωσε θυσία στους αγώνες του λαού 35 αγωνιστές. Το 1941 οι ναζί έκαψαν τρία ποντιακά χωριά, το Κλειστό, την Κυδωνιά και το Αμπελόφυτο, όπου σκότωσαν 96 Πόντιους πατριώτες. Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική συμμετοχή των Ποντίων στην αντίσταση κατά των φασιστών, που αποτελεί παράδειγμα για τις νέες γενιές. Εκτός από τα παραπάνω χωριά έγιναν εκτελέσεις και σε άλλα χωριά, όπως η Ξηρόβρυση, η Μεγάλη Στέρνα και η Αμφίπολη.

Η Ρούλα Ελευθεριάδου αναφέρθηκε και στην παρουσία των Ποντίων στην ΕΣΣΔ, όπου μαζί με το σοβιετικό λαό υπεράσπιζαν τα ιδανικά του σοσιαλισμού, την εργασία για όλους, τη δωρεάν Υγεία και Παιδεία και όλες τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις που είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παρουσίαση ποντιακών χορών από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών και αντάρτικων αντιφασιστικών ποντιακών τραγουδιών και στη συνέχεια προβολή βίντεο με στιγμιότυπα από τη συμμετοχή των Ποντίων στον αντιφασιστικό αγώνα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Διεθνή στα ποντιακά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Μενίδι, Βασίλης Τοπαλιανίδης και Γιούλη Αγγελοπούλου και στη Φυλή, Δημήτρης Τσιουμπρής.

ΛΑΡΙΣΑ
Στην πεπατημένη της αντιλαϊκής πολιτικής

«Η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων του (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛ, κ.τ.λ.), συνεχίζει, απαρέγκλιτα, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με την προηγούμενη της ΝΔ και είναι τέτοια η ομοιότητα της πολιτικής τους στα κυρίαρχα ζητήματα της διοίκησης του δήμου, που είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Μια πολιτική της οποίας βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η συμμόρφωση στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, που περικόπτει πόρους, αυξάνει τη φορομπηξία, καθιερώνει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας για μείωση του χρέους, το παρατηρητήριο, την αξιολόγηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την παράδοση δομών και υπηρεσιών σε επιχειρηματικά συμφέροντα κ.τ.λ.»

Αυτό τόνισαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Λάρισας.

Αναφερόμενοι στην οικονομική πολιτική της νέας δημοτικής αρχής, επεσήμαναν ότι «βασικό στοιχείο παραμένει η ανταποδοτικότητα και η φορομπηξία κάθε είδους που φτάνει στο 65% των εσόδων». Οπως ανέφεραν, στο λίγο χρονικό διάστημα που ανέλαβε πρόλαβε, με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να σβήσει πρόστιμα από μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη, αλλά και να δηλώσει διά στόματος του δημάρχου Απ. Καλογιάννη πίστη στα ΣΔΙΤ, (συμπράξεις με ιδιώτες), αρκεί να υπάρχει διαφάνεια και πλειοψηφία του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις σημείωσαν πως, παρότι η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως σημαία την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτω και από την πίεση των εργαζόμενων, για τη μη αποστολή των στοιχείων των αορίστου χρόνου στο αρμόδιο υπουργείο, αυτό δεν την εμποδίζει την ίδια στιγμή να καταθέτει αγωγές σε βάρος πρώην εργαζομένων του δήμου που διεκδικούν την μονιμοποίησή τους. Ταυτόχρονα, από την πρώτη μέρα της θητείας της, με το πρόσχημα της «καμένης γης», προχώρησε σε προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού με 2μηνα στους παιδικούς σταθμούς, αρνούμενη να ανανεώσει τις συμβάσεις στο υπάρχον προσωπικό, όπως πρότειναν μόνο οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επικαλούμενη το νόμο.

Για τη λεγόμενη «κοινωνική πολιτική», αναφέρθηκαν στην προσήλωση της δημοτικής αρχής στην «εθελοντική δράση» και στις συνεργασίες της με διάφορες ΜΚΟ.

Και οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν: «Ο λαρισαϊκός λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τη νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων του (εδώ χωράει και το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ) και το ρόλο που αυτή θα παίξει από εδώ και μπρος. Προειδοποιήσαμε προεκλογικά ότι εκείνοι που υπόσχονταν άλλη διαχείριση και "αριστερή διακυβέρνηση" θα προδώσουν πολύ γρήγορα τις όποιες προσδοκίες καλλιέργησαν σκόπιμα και αποπροσανατολιστικά σε τμήματα του λαού.

Το παράδειγμα της δημοτικής αρχής στη Λάρισα αποδεικνύει τον καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ, την ανακολουθία λόγων και έργων και τη στρατηγική σύμπλευση των δήθεν ''μνημονιακών και αντιμνημονιακών'' για τη διάσωση του συστήματος και των καπιταλιστών. Αποδεικνύει πως αν ο λαός ξεγελαστεί από την δήθεν "αριστερή" λογοκοπία των "θεωρητικών" του ΣΥΡΙΖΑ και των "πρόθυμων" συνεταίρων του, θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά πως ήταν "άνθρακες ο θησαυρός"».

Πρώτη κλήση δημάρχου για άρνηση «αξιολόγησης» προσωπικού

Τις απειλές της έκανε πράξη η κυβέρνηση, ζητώντας από τους εισαγγελείς να παρέμβουν στην άρνηση πέντε δημάρχων της χώρας (Πάτρας, Λάρισα, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ζωγράφου και Χαλανδρίου) να στείλουν στοιχεία για την «αξιολόγηση» - απόλυση δημοτικών υπαλλήλων. Η αρχή έγινε με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο, ο οποίος καλείται να εμφανισθεί σήμερα στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, για να «εξετασθεί ανωμοτί και να παράσχει εξηγήσεις». Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η ακύρωση από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για άρνηση της «αξιολόγησης» και του «επανελέγχου». Στη σειρά για να κληθούν από τον εισαγγελέα είναι και οι άλλοι δήμαρχοι.

Απαντώντας στις απειλές, με ανακοίνωση που υπέγραψαν οι δήμαρχοι του ΚΚΕ σε Χαϊδάρι, Πάτρα, Πετρούπολη και Ικαρία, Μιχάλης Σελέκος, Κώστας Πελετίδης, Βαγγέλης Σίμος και Στέλιος Σταμούλος, μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «θα βάλουμε εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, διεκδικώντας μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα» και πως «θα αντιμετωπίσουμε, μαζί με τους δημότες μας, τις όποιες απειλές και "ποινές", επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εισαγγελέας για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες του Συλλόγου Νεφροπαθών για χρήση επικίνδυνων φίλτρων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις, όπως «έκθεση σε κίνδυνο ζωής» και να αποδοθούν στους υπαίτιους.

ΛΗΞΟΥΡΙ
Σε κοντέινερ η Πυροσβεστική

Την ανάγκη να μεταστεγαστεί το κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος στο Ληξούρι, επισημαίνει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης το ΚΚΕ. Στη σχετική Ερώτηση αναφέρεται:

«Ο σεισμός που έπληξε την Κεφαλονιά, το Φλεβάρη του 2014, προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο κτίριο που στεγαζόταν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ληξουρίου, με αποτέλεσμα αυτό να κριθεί ακατάλληλο.

Το συγκεκριμένο Κλιμάκιο μετεγκαταστάθηκε σε κοντέινερ και εκεί εξακολουθεί να στεγάζεται μέχρι και σήμερα.

Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση του προσωπικού.

Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου σε νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις»;

Την Ερώτηση υποβάλλουν οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Μωραΐτης.

Φωτιά στην Ανδρο

Το απόγευμα της Κυριακής ελέγχθηκε, τελικά, η φωτιά που είχε ξεσπάσει από το βράδυ της Παρασκευής στην Ανδρο. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Βουρκωτή, κοντά στα χωριά Αποίκια και Κατακαλαίοι. Η πυρκαγιά έκαψε χαμηλή βλάστηση και για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 29 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη. Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στο νησί.

Αγνοείται μετανάστης

Συνολικά 79 μετανάστες, που επέβαιναν σε σκάφος, περισυνελέγησαν το περασμένο Σάββατο από φορτηγό πλοίο 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου, ενώ άκαρπες παρέμεναν οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 36χρονου αγνοούμενου ομοεθνή τους.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο 36χρονος, κατά τη διαδικασία της μετεπιβίβασης από τη λέμβο, που βρισκόταν σε δυσχερή θέση, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, στο φορτηγό πλοίο, έπεσε στη θάλασσα και έκτοτε αγνοείται. Οι μετανάστες και ο 44χρονος διακινητής παρελήφθησαν από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού και οδηγήθηκαν στο λιμάνι Ακαντιάς Ρόδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ