ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μερεμέτια - κοροϊδία στη φορολογία των αγροτών

Διατηρείται η φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και καταργείται το 26% για το τεκμαρτό

Οι αγρότες χτυπιούνται από εκατό μεριές και η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν μέτρο ανακούφισης τα μερεμέτια στο Φορολογικό τους

MotionTeam

Οι αγρότες χτυπιούνται από εκατό μεριές και η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν μέτρο ανακούφισης τα μερεμέτια στο Φορολογικό τους
Σαν «μεγάλη προσφορά» προς τους αγρότες επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση την τροπολογία που συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου, με την οποία απαλείφεται η διάταξη για διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών των οποίων το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν. Βεβαίως, δεν πρόκειται για «μεγάλη προσφορά», αλλά για «μεγάλη κοροϊδία».

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική του Χότζα, αφού πρώτα επέβαλε στους αγρότες να πληρώνουν από φέτος για πρώτη φορά φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, με συντελεστή 13% κι αφού τους φόρτωσε με πολλά ακόμα φορολογικά και άλλα βάρη, έρχεται τώρα - μπροστά και στο ενδεχόμενο των εκλογών - τάχα να τους «ελαφρώσει».

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης στις αρχές του χρόνου, όταν χιλιάδες τρακτέρ βρίσκονταν επί 20 μερόνυχτα στα μπλόκα, κυρίαρχο ήταν το ζήτημα της αντίθεσης των μικρομεσαίων αγροτών στην άδικη και υπερβολική φορολόγησή τους. Η πίεση που άσκησε ο αγώνας τους, είχε αναγκάσει τότε την κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα ξαναδεί το θέμα, στην προοπτική να μην ισχύσει τελικά για τους αγρότες η σχετική διάταξη. Αποτέλεσμα εκείνης της αγωνιστικής πίεσης ήταν και η απόφαση της κυβέρνησης να αναβληθεί για πέντε χρόνια η πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος από τους αγρότες, το οποίο βαρύνει τους ΕΒΕ.

Στην πραγματικότητα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να ελαφρώσει τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά προσθέτει όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες τους. Μόνο τη χρονιά που διανύουμε, εκτός από τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, μπήκαν σε εφαρμογή κι άλλα αντιαγροτικά μέτρα που επιβαρύνουν το εισόδημα.

Μεταξύ άλλων, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), οι μεγάλες περικοπές των εξισωτικών αποζημιώσεων, η λειτουργία των Κέντρων Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), αλλά και ο «συμψηφισμός» των αγροτικών επιδοτήσεων και των επιστροφών ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου (ΕΦΚΠ), με τις ασφαλιστικές οφειλές αγροτών προς τον ΟΓΑ.

Για την ερχόμενη χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα καθώς ξεκινάει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ για την περίοδο 2015-2020, η οποία από την αρχή του χρόνου θα μειώσει τις επιδοτήσεις κατά 19%, ενώ συνολικά μέχρι το 2020 η μείωση θα ξεπεράσει στο 30%. Ταυτόχρονα, παραμένουν και συνεχώς οξύνονται τα χρόνια προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς που οφείλονται στη χρόνια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ξεκινάει το Σάββατο το Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ

Το 8ο τακτικό της Συνέδριο πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) στις 25 και 26 Οκτώβρη. Οι εργασίες του θα γίνουν στο ξενοδοχείο «OSCAR» (Φιλαδελφείας και Σάμου 25, Σταθμός Λαρίσης) και θα ξεκινήσουν στις 3 μ.μ., το Σάββατο. Στο Συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι των φτωχομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, των βιοτεχνών υποδηματοποιών και των σπουδαστών ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει: «Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνθήκες που συνεχίζεται η άγρια επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου και γενικότερα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων (...) Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι δυνάμεις της ΟΕΚΙΔΕ έδωσαν μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα, έβαλαν εμπόδια, οργάνωσαν κινητοποιήσεις, έκαναν σημαντικές προσπάθειες για να σπάσουν ο φόβος και οι διαχειριστικές αυταπάτες, να δείξουν οι εργάτες τη δύναμή τους.

Απέναντί μας, στην άλλη όχθη, αγκαλιά με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, είχαμε τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ), που πολλές φορές με την υπογραφή τους σε προδοτικές για τα συμφέροντα των εργαζομένων συμφωνίες, που ονόμασαν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, πέρασαν τα μέτρα σε χώρους δουλειάς (...)

Οι δυνάμεις αυτές εκτός της γραμμής συμβιβασμού και ενσωμάτωσης, του ιδεολογικού αφοπλισμού του κινήματος, που ήταν η κύρια αιτία που το εργατικό κίνημα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων για την αντιμετώπιση της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου, συνεχίζουν τον άθλιο ρόλο τους της υπονόμευσης των συλλογικών διαδικασιών, του οργανωτικού εκφυλισμού απέχοντας από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Είναι οι ίδιες δυνάμεις (ιδιαίτερα του ΜΕΤΑ) που δήθεν κόπτονται για την ενότητα και τη δημοκρατία».

Τιμούν τον ηρωικό αγώνα στη «Χαλυβουργία Ελλάδος»

Εκδήλωση στις 31/10, με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τη μέρα που ξεκίνησε η απεργία

Με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από την έναρξη του ηρωικού αγώνα στη «Χαλυβουργία Ελλάδος» η Επιτροπή Αγωνιστών Απολυμένων Χαλυβουργών Ασπροπύργου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας διοργανώνει εκδήλωση - λαϊκό γλέντι την Παρασκευή 31/10, στις 7.30 μ.μ., στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Ιερά Οδός και Μουρίκη). Στο κάλεσμά τους οι χαλυβουργοί αναφέρουν:

«31/10/2011. Ημέρα που άρχισαν οι απολύσεις εργατών στη Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο. Οι εργάτες δεν δίστασαν και εφάρμοσαν την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ταξικού τους σωματείου, την απεργία. Από εκείνη τη μέρα και για 272 μέρες ήταν ακοίμητοι φρουροί του δικαιώματός τους για μεροκάματο για όλους με πλήρη δικαιώματα. Η εργατική τάξη βρήκε έναν ικανό εκπρόσωπο και υπερασπιστή της. Η επίθεση εξάλλου δεν θα περιοριζόταν μόνο στους εργάτες της Χαλυβουργίας. Αν λύγιζε το ατσάλι, θα παρέσυρε όλους τους εργάτες στα σκλαβοπάζαρα του κεφαλαίου.

Από τότε ως και σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι. Καταδίκες εργατών, απολύσεις οικειοθελείς, αλλά και με την υπογραφή του υπουργείου Εργασίας. Αλλά οι χαλυβουργοί είναι εδώ! Και παλεύουν ακόμα, μεταδίδοντας τον ταξικό αγώνα που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν. Με την ευκαιρία των 3 χρόνων από την έναρξη του ηρωικού αγώνα τους, κάνουν πλατύ κάλεσμα σε όλους για ένα Λαϊκό Γλέντι. Για να θυμηθούμε, να ανταμώσουμε, για να κάνουμε σχέδια για ένα μέλλον που θα είναι για μας και τα παιδιά μας!».

Ο

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΞΑΝΘΗΣ: Σε εκλογές προχωρά η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, στο Εργατικό Κέντρο, την Κυριακή 9/11 από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και τη Δευτέρα 10/11 από τις 12 μ. έως 8 τις μ.μ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Την άρση της διαθεσιμότητας 35 συναδέλφων τους, την επαναπρόσληψη άλλων πέντε που απολύθηκαν μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας και την επαναφορά όλων στις θέσεις τους, απαιτεί το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Τουρισμού. Από τους 35 που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, οι 6 μπήκαν στο καθεστώς αυτό με το πρόσχημα ότι η ειδικότητά τους (ΤΕ Μηχανικών) θα καταργηθεί ενώ «ουδέποτε ο κλάδος καταργήθηκε και στο νέο Οργανόγραμμα προβλέπεται ρητά». Οι πέντε που απολύθηκαν τον περασμένο Μάη, δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα και οι απολύσεις τους είναι παράνομες και καταχρηστικές.

ΛΑΡΙΣΑ: Συνταξιούχος από τη Μαγνησία, με πέτρα στο νεφρό, βρίσκεται εδώ και βδομάδες σε λίστα αναμονής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Η απάντηση για το πότε θα χειρουργηθεί αναμένεται να δοθεί μετά από δύο βδομάδες και γι' αυτό αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο για την υγεία του. Το γεγονός αναδεικνύει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και καταγγέλλει ότι «τα μέτρα για την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, που τόσο διαφημίζει η συγκυβέρνηση, έχουν μετατρέψει απλές ιατρικές επεμβάσεις σε ρώσικη ρουλέτα για τις λαϊκές οικογένειες». Απαιτεί την παρέμβαση του διοικητή του Νοσοκομείου για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: «Κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο που είναι πάγιο αίτημά του, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, στη ληστεία που γίνεται, που οδηγεί ακόμα και στη θυσία ανθρώπινων ζωών». Αυτά τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), αναφερόμενο στους βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζήτησαν όχι την κατάργηση όλων των διοδίων, αλλά να φύγουν από τη Λάρισα και να πάνε κάπου παραπέρα, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν τα έργα!

Σημαντική άνοδος της ΔΑΣ

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις εκλογές του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, αυξάνοντας το ποσοστό στο 32,6% από 20,1% και διπλασιάζοντας τις έδρες στο ΔΣ, από 2 σε 4. Στις εκλογές ψήφισαν 97 αντιπρόσωποι, τα έγκυρα ήταν 95 και 2 τα άκυρα - λευκά. Η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ) πήρε 31 ψήφους, (ποσοστό 32,6%) και 4 έδρες. Η ΔΑΚΕ 35 ψήφους (36,8%) και 4 έδρες. Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Συνεργασία» (πρώην ΠΑΣΚ), 29 ψήφους, (30,6) και 3 έδρες.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ επισημαίνει: «Οι αντιπρόσωποι του Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ επιβράβευσαν τη συνεπή αγωνιστική στάση των ταξικών δυνάμεων, αναδεικνύοντας το ψηφοδέλτιο που στήριξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε δεύτερη δύναμη. Καλούμε τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να πάρουν μέρος μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, στις 12 μ., υλοποιώντας την απόφαση που πήρε η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα 700 και πλέον σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ