ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Κινητοποίηση της εργασίας» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Είπαμε εμείς ποτέ ότι δεν θα πληρώσουμε το χρέος του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ είναι σχέση συγκεκριμένη. Τα ευρωπαϊκά είναι προς διαπραγμάτευση», δήλωσε, χτες, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης. Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, αφού από τη διευθέτησή του προσδοκά εξοικονόμηση πόρων για τη στήριξή της. Μάλιστα, χτες, ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ιστορικές επιλογές που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα και που δεν μπορούν να γίνουν ερήμην του λαού, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές.

Ωστόσο, οι τελευταίες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος εναποθέτουν στο πλαίσιο της ΕΕ την όποια απόφαση για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, αναφέροντας πλέον ότι είναι «ανοιχτοί» στις «τεχνικές» με τις οποίες θα γίνει αυτή (επιμήκυνση, «κούρεμα» κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κρύβει απ' το λαό ότι όπως κι αν τελικά καταλήξει η συζήτηση για ρύθμιση των χρεών που σώρευσε η πλουτοκρατία, όχι μόνο δεν θα ανακουφιστεί αλλά πρόσθετα βάρη θα του φορτωθούν, αφού με βάση την πείρα και από το «κούρεμα» αυτό πληρώνεται με πρόσθετα μέτρα, ενώ το ίδιο το χρέος το πληρώνει ο λαός.

Απ' την πλευρά του ο Γ. Μηλιός, επίσης βουλευτής και στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο του χτες στα «Νέα» ξιφουλκεί κατά του «ακραίου ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού» υποστηρίζοντας ότι αυτός «στραγγαλίζει την αναπτυξιακή δυναμική κάθε οικονομίας». Μάλιστα, υψώνει τη σημαία της αμφισβήτησης μιας μορφής διαχείρισης του καπιταλισμού, καλώντας τους λαούς να μην πάρουν θέση κάτω από αυτή (προφανώς να πάρουν θέση κάτω από άλλη διαχείριση του καπιταλισμού) και αποσιωπώντας ότι όποιο μείγμα κι αν αντικαταστήσει το σημερινό, δεν θα κάνει καμία διαφορά στη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

«Η συγκυρία είναι προνομιακή για την αλλαγή του κοινωνικού και του πολιτικού συσχετισμού σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και για την αμφισβήτηση συνολικά του νεοφιλελευθερισμού, με τρόπο κοινωνικά έγκυρο και αποτελεσματικό», γράφει ο Γ. Μηλιός, και προσθέτει: «Η αντιμετώπιση του υψηλού δημόσιου χρέους σε μια σειρά από χώρες της ζώνης του ευρώ αποτελεί πρόβλημα πρωτίστως πολιτικό. Οι όποιες τεχνικές λεπτομέρειες είναι απλώς τα παρελκόμενα της αναμέτρησης διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων στο αστάθμητο φόντο των κοινωνικών ανταγωνισμών. Η κρίσιμη παράμετρος, επομένως, είναι η κινητοποίηση της εργασίας».

Στο μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Αυστρίας συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Αυστριακού Προέδρου στην Ελλάδα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του εξέθεσε στον Πρόεδρο της Αυστρίας τις θέσεις τους για το χρέος, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση, αφού πρόκειται για τον πρώτο - αυτού του επιπέδου - αξιωματούχο κράτους - μέλους της ΕΕ που συναντιέται με τον Αλ. Τσίπρα.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Στο στόχαστρο οι «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών

Κοινή στόχευση της κυβερνητικής τροπολογίας και της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ η με κάθε τρόπο είσπραξη των «χρεών» που αδυνατεί να πληρώσει ο λαός

Οργάνωση της πάλης για πλήρη κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και κούρεμα των χρεών των λαϊκών στρωμάτων
Οργάνωση της πάλης για πλήρη κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και κούρεμα των χρεών των λαϊκών στρωμάτων
Στη Βουλή κατατέθηκε χτες από τη συγκυβέρνηση η τροπολογία για τη ρύθμιση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κεντρικό ζητούμενο είναι η διόγκωση των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια διεργασία που συντελείται μέσα και από το δυνάμωμα της αντιλαϊκής φοροληστείας. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα για την πολιτική του κεφαλαίου αποτελεί η είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια τα οποία προέρχονται από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Σε στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει στη Βουλή αντίστοιχη πρόταση νόμου, η οποία και αποκαλύπτει τις κραυγαλέες ομοιότητες με τη συγκυβέρνηση ακόμη και σε ό,τι αφορά τη διαχειριστική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιούν για την πορεία των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους, τα οποία με τη σειρά τους «μεταφράζονται» σε νέες ελαφρύνσεις και ενισχύσεις για το κεφάλαιο, καθώς και σε «κοινωνικά μερίσματα» ελεημοσύνης για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Τι προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία

Αναλυτικά, η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει τα παρακάτω:

-- Στο ακέραιο καταβάλλεται το αρχικό ποσό της οφειλής, όπως αυτό προσδιορίστηκε από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

-- Για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ, η επιμήκυνση μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100 μηνιαίες δόσεις και μέχρι 72 δόσεις για οφειλές πάνω από 15.000. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται οφειλές μέχρι 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν και ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες εξομοιώνονται με τα λαϊκά νοικοκυριά.

-- Η ελάχιστη μηνιαία δόση φτάνει στα 50 ευρώ. Ετσι, για χρέος ύψους 1.000 ευρώ, ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να επιλεγεί από ένα λαϊκό νοικοκυριό διαμορφώνεται τελικά στις 20 μηνιαίες.

-- Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να είναι φορολογικά ενήμεροι, να έχουν δηλαδή εξοφλήσει κανονικά οφειλές που έχουν προκύψει μετά την 1η Οκτώβρη, όπως, για παράδειγμα, την τρέχουσα δόση του ΕΝΦΙΑ. Με το συγκεκριμένο, εκβιάζουν λαϊκά νοικοκυριά να ανταποκριθούν σε τρέχοντα χρέη, προκειμένου να ενταχθούν στα «ευεργετήματα» της ρύθμισης για τις παλαιότερης κοπής οφειλές.

-- Παρέχονται «εκπτώσεις» επί των προβλεπόμενων σήμερα προστίμων, που θα κλιμακώνονται από 20% μέχρι και 100%, αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη. Ειδικότερα, μείωση των προσαυξήσεων στο 100% προβλέπεται σε περίπτωση αποπληρωμής ολόκληρου του ποσού σε μια δόση, στο 90% μέχρι 12 δόσεις, 80% σε 24 δόσεις, 70% σε 36 δόσεις, 60% σε 48 δόσεις, 50% σε 60 δόσεις, 30% σε 72 δόσεις, 20% σε 100 δόσεις. Η προσαύξηση (επιτόκιο) για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση διαμορφώνεται σε 4,56% ετησίως για το χρόνο της καθυστέρησης (από 8,75%).

-- Τα «ευεργετήματα» της ρύθμισης χάνονται σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής δύο δόσεων στη διάρκεια ενός έτους. Σε περίπτωση «ανωτέρας βίας», ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την επανένταξη στη ρύθμιση, μόνο για μια φορά στη διάρκεια του προγράμματος.

-- Η εφορία θα συνεχίσει να έχει δυνατότητα συμψηφισμού χρηματικών απαιτήσεων μέχρι το 1/7 του ποσού που υπολείπεται.

-- Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1η Οκτώβρη 2014.

-- Αναστέλλονται η εφαρμογή «αναγκαστικών μέτρων» (κατασχέσεις κ.ά.) καθώς και η ποινική δίωξη των οφειλετών που εντάσσονται στη ρύθμιση.

-- Οι «συνεπείς» φορολογούμενοι που ήδη υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση με επανυπολογισμό του επιτοκίου αναδρομικά στο 4,56%.

-- Δυνατότητα αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση προβλέπεται μέχρι το τέλος Μάρτη 2015.

Παρατείνεται το τάχα «έκτακτο» χαράτσι «αλληλεγγύης»

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις, σε ισχύ παραμένει και για την επόμενη διετία (2015 - 2016) το χαράτσι για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη» που επιβάλλεται σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους κ.ά., το οποίο έληγε στο τέλος του 2014.

Σήμερα, εφαρμόζεται συντελεστής 1% στο κλιμάκιο 12.000 - 20.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Με τη νέα ρύθμιση, ο συντελεστής μειώνεται κατά 30% (δηλαδή στο 0,7% από 1%). Ετσι, από το 2015, το συγκεκριμένο χαράτσι για εισόδημα στα 13.000 ευρώ το χρόνο διαμορφώνεται σε 91 ευρώ (από 130 ευρώ). Μετά και την έκπτωση, τα πρόσθετα κρατικά έσοδα για την ερχόμενη διετία αναμένονται σε 1,53 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παράλληλα, για ένα έτος (2015) θα διατηρηθεί ο σημερινός συντελεστής ΦΠΑ για τον κλάδο της εστίασης (13%).

Ασφαλιστικές εισφορές

Αντίστοιχες με τις ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία είναι και οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τις οφειλές των επαγγελματιών (αυτοαπασχολούμενων, αγροτών κ.ά.) προς τα ασφαλιστικά ταμεία (με εξαίρεση το ΝΑΤ).

Η τροπολογία όσον αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός όλων των άλλων, όπως και στην περίπτωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέσω του ΚΕΑΟ, αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τον αγρότη και τον αυτοαπασχολούμενο που εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους και μένουν οι ίδιοι ανασφάλιστοι, και τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που χρωστάνε στο ΙΚΑ. Η ταύτιση αυτή μόνο σε όφελος των φτωχών ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών δεν είναι. Το «ίσο μέτρο» στρέφεται ενάντια στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες οι οποίοι ενώ έχουν κρατήσει τις εισφορές των εργαζομένων που απασχολούν, τις παρακρατούν για λογαριασμό τους και δεν τις αποδίδουν στο ΙΚΑ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτική για τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η χτεσινή δήλωση του βουλευτή του κόμματος και τομεάρχη Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος «κατηγορεί» την κυβέρνηση για την «αποτυχία» της προηγούμενης ρύθμισης και για το γεγονός ότι φέρνει τώρα την τροπολογία «έπειτα από πάμπολλες καθυστερήσεις», δηλαδή ότι δεν φρόντισε έγκαιρα να εισπράξει από τα λαϊκά νοικοκυριά τα «μνημονιακά» χαράτσια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση είναι μεν ευνοϊκότερη από την υφιστάμενη, η οποία επί της ουσίας έχει αποτύχει καθώς ελάχιστοι οφειλέτες έχουν υπαχθεί σε αυτή».

Χαρακτηριστικά, η «κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ αφορά αποκλειστικά και μόνο σε 2 σημεία: Στην επιβολή επιτοκίου προσαύξησης (4,56%) και στο ότι η ρύθμιση «δεν συνδέει το ποσό της δόσης με τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη»...

Η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

-- Η ρύθμιση των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνεται μέχρι και σε 84 μηνιαίες δόσεις, ενώ το σύνολο των ετήσιων καταβολών φτάνει στο 20% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις τεχνικές χρονικής επιμήκυνσης, το σύνολο του ποσού (φόροι και άλλα χαράτσια) εξακολουθεί να παραμένει απαιτητό από την εφορία και μάλιστα για το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση. Σε περιπτώσεις ταυτόχρονης ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών η ταρίφα του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 30% του εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνουν, «παρέχεται η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν τα ληξιπρόθεσμα και τα τρέχοντα χρέη, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να συντηρηθεί στα απολύτως αναγκαία επίπεδα ο επαγγελματίας και η οικογένειά του»!

-- Τα... ευεργετήματα της ρύθμισης αλά ΣΥΡΙΖΑ παύουν να ισχύουν σε περίπτωση «καθυστέρησης» πάνω από ένα μήνα και για δύο συνεχόμενες δόσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η ρύθμιση καταργείται και «η οφειλή εισπράττεται με τις γενικές ισχύουσες διατάξεις», δηλαδή με τα ήδη προβλεπόμενα ασήκωτα πρόστιμα και προσαυξήσεις...

Ζητούν παρέμβαση του προέδρου της Βουλής

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, έστειλαν χτες ο γραμματέας και ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας και Κ. Τριαντάφυλλος, αντίστοιχα, με την οποία ζητούν την παραπομπή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής με τις κατηγορίες της παραβίασης του κανονισμού της Βουλής και της επίθεσης συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος άλλων βουλευτών.

Η επιστολή στάλθηκε μετά τις καταγγελίες της Ζ. Κωνσταντοπούλου στις 21/10 στην Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του Κ. Τριαντάφυλλου ότι στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, με χρήματα της Βουλής παρέθεσε γεύμα για προσωπικό όφελος, σε αντιπροσωπεία βουλευτών άλλων χωρών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή της δήλωση απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επιβάλει καθεστώς αδιαφάνειας στα οικονομικά της Βουλής και φίμωσης του κοινοβουλευτικού λόγου, αφού πρώτα ευτέλισε κάθε έννοια λογοδοσίας, ανάληψης ευθυνών και πολιτικού διαλόγου».

ΕΝΦΙΑ
«Κόβονται» κι άλλα λαϊκά νοικοκυριά από εξαιρέσεις και απαλλαγές

Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά (μεταξύ των οποίων λαϊκά νοικοκυριά με άνεργους, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες) χάνουν ακόμη και την προβλεπόμενη έκπτωση ή απαλλαγή από το χαράτσι του «Ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ).

Σε αυτήν τη νέα αντιλαϊκή εξέλιξη οδηγεί η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών να περιλαμβάνονται εισοδήματα όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δε φορολογούνται, επιδόματα ανεργίας, ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό πάνω από 80%. Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα συνυπολογίζεται επίσης και το ΕΚΑΣ και τα φοιτητικά επιδόματα. Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας υπολογίζεται και το τεκμαρτό εισόδημα, σε περίπτωση που το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ετσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συνολικά ποσά ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος θα «φουσκώνουν» υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα ήδη χαμηλά όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση των «ελαφρύνσεων».

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Στα πλαίσια της έρευνας που διενεργεί για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (η οποία έρευνα ξεκίνησε μετά τις σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη), ο εισαγγελέας καλεί την κυβερνητική εκπρόσωπο Σ. Βούλτεψη και τους επιχειρηματίες Α. Μαρτίνο και Σ. Κόκκαλη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο επιχειρηματίες καλούνται να καταθέσουν καθώς, σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας «Kontra News», σε δεξίωση για το γάμο των παιδιών τους φέρεται να ειπώθηκαν τα περί «κουμπαρά» για δωροδοκία βουλευτών.

Χτες, για το ίδιο θέμα κατέθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Αρχή με... απόρριψη

Με ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα παράστασης Πολιτικής Αγωγής από την πλευρά του Δημοσίου, άρχισε χτες η δίκη σε δεύτερο βαθμό των 17 κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος, για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα. Το δικαστήριο απέρριψε τις αντιρρήσεις συνηγόρων υπεράσπισης και δέχτηκε την παράσταση Πολιτικής Αγωγής.

ΔΑΝΕΙΑ ΟΕΚ
Χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους

Χωρίς ωφέλιμο πρακτικό αντίκρισμα για τους δικαιούχους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) είναι η τροπολογία που κατατέθηκε χτες σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών τους δανείων προς τις τράπεζες.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα, αλλά δεν επιβάλλει τη χρονική επιμήκυνση ούτε και ορίζει το χρόνο επιμήκυνσης, σε αντίθεση με πρόσφατες δεσμεύσεις του ΟΑΕΔ ότι θα επιδιωχθεί η αποπληρωμή των δανείων να γίνεται σε 20 με 25 χρόνια αντί σε 15 που γίνεται σήμερα, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να μειωθεί το ύψος των μηνιαίων ποσών που θα καταβάλλονται. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ ρίχνονται στα νύχια των τραπεζών και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ακόμα χειρότερα, η τροπολογία, αδιαφορώντας για την οικονομική αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών, θέτει ως όρο για την επιμήκυνση να μη χρωστάνε πάνω από 6 μήνες δόσεις.

Στην παραπάνω εξέλιξη, εκτός από τη γενική οικονομική κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών, συνέβαλε και η ουσιαστική κατάργηση του ΟΕΚ από το 2012 και η μεταφορά των υπολειμμάτων του στον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, ενώ η εξέλιξη αυτή στέρησε σημαντικές παροχές από τους δικαιούχους του ΟΕΚ, οι οποίες έδιναν μια κάποια ανακούφιση σε ό,τι αφορά κυρίως το ζήτημα της κατοικίας, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν από τους μίζερους μισθούς τους την πάγια εισφορά προς στον Οργανισμό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ