Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Κινητοποίηση της εργασίας» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Είπαμε εμείς ποτέ ότι δεν θα πληρώσουμε το χρέος του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ είναι σχέση συγκεκριμένη. Τα ευρωπαϊκά είναι προς διαπραγμάτευση», δήλωσε, χτες, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης. Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, αφού από τη διευθέτησή του προσδοκά εξοικονόμηση πόρων για τη στήριξή της. Μάλιστα, χτες, ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ιστορικές επιλογές που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα και που δεν μπορούν να γίνουν ερήμην του λαού, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές.

Ωστόσο, οι τελευταίες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος εναποθέτουν στο πλαίσιο της ΕΕ την όποια απόφαση για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, αναφέροντας πλέον ότι είναι «ανοιχτοί» στις «τεχνικές» με τις οποίες θα γίνει αυτή (επιμήκυνση, «κούρεμα» κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κρύβει απ' το λαό ότι όπως κι αν τελικά καταλήξει η συζήτηση για ρύθμιση των χρεών που σώρευσε η πλουτοκρατία, όχι μόνο δεν θα ανακουφιστεί αλλά πρόσθετα βάρη θα του φορτωθούν, αφού με βάση την πείρα και από το «κούρεμα» αυτό πληρώνεται με πρόσθετα μέτρα, ενώ το ίδιο το χρέος το πληρώνει ο λαός.

Απ' την πλευρά του ο Γ. Μηλιός, επίσης βουλευτής και στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο του χτες στα «Νέα» ξιφουλκεί κατά του «ακραίου ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού» υποστηρίζοντας ότι αυτός «στραγγαλίζει την αναπτυξιακή δυναμική κάθε οικονομίας». Μάλιστα, υψώνει τη σημαία της αμφισβήτησης μιας μορφής διαχείρισης του καπιταλισμού, καλώντας τους λαούς να μην πάρουν θέση κάτω από αυτή (προφανώς να πάρουν θέση κάτω από άλλη διαχείριση του καπιταλισμού) και αποσιωπώντας ότι όποιο μείγμα κι αν αντικαταστήσει το σημερινό, δεν θα κάνει καμία διαφορά στη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

«Η συγκυρία είναι προνομιακή για την αλλαγή του κοινωνικού και του πολιτικού συσχετισμού σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και για την αμφισβήτηση συνολικά του νεοφιλελευθερισμού, με τρόπο κοινωνικά έγκυρο και αποτελεσματικό», γράφει ο Γ. Μηλιός, και προσθέτει: «Η αντιμετώπιση του υψηλού δημόσιου χρέους σε μια σειρά από χώρες της ζώνης του ευρώ αποτελεί πρόβλημα πρωτίστως πολιτικό. Οι όποιες τεχνικές λεπτομέρειες είναι απλώς τα παρελκόμενα της αναμέτρησης διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων στο αστάθμητο φόντο των κοινωνικών ανταγωνισμών. Η κρίσιμη παράμετρος, επομένως, είναι η κινητοποίηση της εργασίας».

Στο μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Αυστρίας συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Αυστριακού Προέδρου στην Ελλάδα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του εξέθεσε στον Πρόεδρο της Αυστρίας τις θέσεις τους για το χρέος, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση, αφού πρόκειται για τον πρώτο - αυτού του επιπέδου - αξιωματούχο κράτους - μέλους της ΕΕ που συναντιέται με τον Αλ. Τσίπρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ