ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από το 1977 αντιμετωπίζουμε τα ίδια...

Η γέφυρα στην παραλιακή οδό Πειραιά - Ικονίου το πρωί του Σαββάτου
Η γέφυρα στην παραλιακή οδό Πειραιά - Ικονίου το πρωί του Σαββάτου
«Κάθε λίγο και λιγάκι μετράμε πληγές. Δεν πάει άλλο». «Με μια βροχή νεκρώνουν όλα. Καταστραφήκαμε...». «Το μαγαζί μου, ο κόπος μιας ζωής, καταστράφηκε. Ομως, λέω, πάλι καλά που γλίτωσε το παιδί μου. Την τελευταία στιγμή τα κατάφερε».

Η οργή και η αγανάκτηση έχουν πια ξεχειλίσει στους κατοίκους της Παλιάς Κοκκινιάς και ειδικά σε αυτούς που τα σπίτια τους βρίσκονται στις οδούς 25η Μαρτίου, Χαλκίδος, Σολωμού και στα ενδιάμεσα οικοδομικά τετράγωνα. Την Παρασκευή, μέσα σε δύο ώρες βροχής, μικρομάγαζα διαλύθηκαν, υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών πλημμύρισαν, λέβητες ασανσέρ «τέλειωσαν», πετρέλαια με λάδια ξεχύθηκαν στο δρόμο επιδεινώνοντας την κατάσταση, αυτοκίνητα ή είχαν γίνει μια άμορφη μάζα ή ήταν το ένα πάνω στο άλλο, συνολικά περιουσίες, ο κόπος μιας ζωής χάθηκε...

Από το απόγευμα της Παρασκευής που έγινε η «ζημιά», αλλά και όλο το Σάββατο, σε αυτές τις εργατογειτονιές έσπευσαν μέλη από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, ενώ το Σάββατο από το πρωί έως το μεσημέρι στην περιοχή έκανε περιοδεία η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Μαζί της ήταν ο Ηλίας Σαλπέας, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, σπίτι το σπίτι, μαγαζί το μαγαζί, εκδήλωσε την έμπρακτη συμπαράστασή της, προσπαθώντας να δώσει κουράγιο σε αυτό τον εργατόκοσμο να σηκώσει κεφάλι και με τον αγώνα του να υπερασπιστεί το μόχθο μιας ζωής.

«Από το 1977 συνεχώς αντιμετωπίζουμε τα ίδια. Αλλες φορές πιο ήπια και άλλες φορές χειρότερα. Εδώ και τόσα χρόνια ένα έργο δεν είδαμε. Στο μαγαζί ήταν τα παιδιά μου και έβλεπαν τους χείμαρρους να έρχονται καταπάνω τους. Κρατούσαν την τζαμαρία για να μη πέσει πάνω τους», ανέφερε ο Γιάννης Καλήγερος, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στην περιοχή. Λίγο πιο πέρα είναι το ουζερί της Φωτεινής Τοπτσή. Τα «σημάδια» που είχε αφήσει στους τοίχους του καταστήματος το νερό ήταν πάνω από ενάμισι μέτρο. «Μόνο τις προμήθειες που είχαμε κάνει για να δουλέψουμε αυτό το τριήμερο να υπολογίσουμε μιλάμε για τεράστια ζημιά».

Στην οδό Χαλκίδος δεν υπάρχει καν υπόνομος. Η Αγγελική Κουλάκη ανέφερε: «Μας βάζουν να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, πληρώνουμε στο Δήμο Πειραιά 50 ευρώ κάθε μήνα δημοτικά τέλη, τα ακριβότερα στην Ελλάδα, και ένα έργο δεν έχουμε. Είναι απίστευτο να μην έχουμε καν υπόνομο».

Η Δ. Μανωλάκου συνομιλώντας με τους κατοίκους τους κάλεσε «να διεκδικήσετε αποζημιώσεις. Λεφτά ακόμα και από το ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί να δίνονται κονδύλια στις επιχειρήσεις, για τους εφοπλιστές και από την άλλη οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες να πνίγονται και να χάνονται οι περιουσίες που έχουν πληρώσει μια ζωή».

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού των κατοίκων ορίστηκε την Πέμπτη 30 Οκτώβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, που θα γίνει στις 5 το απόγευμα. Οπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ θα ζητήσουν να γίνει έκτακτη συνεδρίαση για τη λήψη μέτρων ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Σοβαρά προβλήματα σε σχολεία της περιοχής

Μεγάλες οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πλημμύρα στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο της περιοχής

ΜΑΚΡΙΝΑ

Μεγάλες οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πλημμύρα στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο της περιοχής
Με το βλέμμα στον ουρανό ήταν από την πρώτη στιγμή μετά το πέρασμα των χειμάρρων, οι κάτοικοι του Καματερού. Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στο 6ο Νηπιαγωγείο της περιοχής τη στιγμή που περνούσε κλιμάκιο του δήμου για να καταγράψει τις ζημιές. Δύο μηχανικοί «βεβαίωναν» προφορικά τους γονείς που ήταν εκεί ότι το προκάτ κτίριο που στεγάζεται το Νηπιαγωγείο δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι αίθουσες όπου υπήρχαν κουζίνες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές απαραίτητες για τη φιλοξενία των παιδιών ή ακόμα και το λεβητοστάσιο ήταν γεμάτα νερό.

Και αυτή η διαβεβαίωση έγινε με κλειστό το γενικό του ρεύματος, καθώς κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη να τον ανοίξει (!) Η διευθύντρια κατήγγειλε πως η μόνωση που έχει εγκριθεί να πραγματοποιηθεί σε όλο το κτίριο εδώ και ένα χρόνο, ακόμα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα με την πρώτη βροχή, όλες οι αίθουσες να γεμίζουν νερό και πως γι' αυτό το ζήτημα γίνεται «μπαλάκι» από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων στο δήμο. Η απάντηση από τους μηχανικούς ήταν πως δεν είναι δική τους ευθύνη και ως εκ τούτου δεν μπορούν να της απαντήσουν. Αντίθετα, είπαν με σιγουριά πως για τα νερά που μπαίνουν στο κτίριο σίγουρα φταίει ...ένα δέντρο που βρίσκεται δίπλα στην οροφή και γεμίζει με φύλλα τις υδρορροές. Αλλά και γι' αυτό, δεν είναι αρμόδιοι καθώς είναι ζήτημα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Για τα υπόλοιπα, παρέπεμψαν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και στους ίδιους τους γονείς που πρέπει να πιέσουν τους πάντες...

Χειρότερη η κατάσταση στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου, Σεραφείμ Κολτσίδας, το γυμναστήριο, κατασκευής του 1984, γέμισε λάσπη και η οποία εκτός από τους χώρους, προκάλεσε ζημιές και στους τάπητες της γυμναστικής που ήταν αποθηκευμένοι σε ένα σημείο του. «Δεν έχει συντηρηθεί ποτέ», μας λέει και εξηγεί πως εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, οι πίροι που συγκρατούν τα ελενίτ της οροφής έχουν σκουριάσει και έτσι έχει γίνει «σουρωτήρι».

Το ισόγειο του σχολείου, με εμφανή τα κατάλοιπα της βροχής. Λούκια που λείπουν, σημάδια από τους σεισμούς του 1999 που ποτέ δεν επιδιορθώθηκαν και που ακόμα και σήμερα, 15 χρόνια μετά, ο δήμος δεν πιστοποιεί ότι αίθουσες προκάτ που φιλοξενούν μαθητές, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από το σεισμό.

Το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής, κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες και έγινε αποδέκτης της οργής που επικρατεί σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα της Εσχατιάς, αλλά και για την αδράνεια του Δήμου σε ό,τι αφορά αυτές τις απαραίτητες υποδομές.

Στο Ιλιον

Οι συνοικίες της Ζωοδόχου Πηγής και του Ρίμινι επλήγησαν περισσότερο στο Ιλιον από την καταστροφική πλημμύρα. Σε αυτές τις περιοχές, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ το πρωί του Σαββάτου. Στο πλευρό τους και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο Ιλίου που τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, αλλά των τελευταίων 50 ετών. Μάλιστα, επεσήμαναν πως μόλις την Πέμπτη είχαν θέσει το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στο Δημοτικό Συμβούλιο, παίρνοντας την απάντηση ότι έχει δοθεί την ίδια μέρα στην Περιφέρεια για υλοποίηση. Επίσης, έθεσαν το θέμα των πολλών πανάκριβων έργων που έχουν γίνει στην περιοχή, με τις ευλογίες της ΕΕ, όπως οι ποδηλατόδρομοι, και των ανύπαρκτων έργων που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα όπως για αντιπλημμυρική προστασία.

Πενιχρά κονδύλια στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

Το κείμενο του προϋπολογισμού μιλά μόνο του
Το κείμενο του προϋπολογισμού μιλά μόνο του
Η αποτρόπαιη εικόνα των καταστροφών που επέφερε μια βροχή διάρκειας δύο ωρών συμπληρώνεται από την εικόνα της πολιτικής των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στήριζαν τόσα χρόνια τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή η πολιτική βεβαίως συνεχίζεται. Και αυτή η πολιτική καταγράφεται στον προϋπολογισμό που κατέθεσε μόλις την περασμένη Πέμπτη η νέα περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε από την παράταξη Σγουρού μιας και στην ουσία είναι ο ίδιος.

Αυτός ο προϋπολογισμός, λοιπόν, πέρα για πέρα αντιλαϊκός, προβλέπει για αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σε μια περιοχή με υποβαθμισμένο έως ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων, μόλις 1.100.000 ευρώ, ενώ για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ και την αναβάθμιση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ προβλέπει συνολικά 27 εκατομμύρια ευρώ.

Για τη βιοκλιματική ανάπλαση (!!) μιας παιδικής χαράς του Περιστερίου προβλέπονται 572.885 ευρώ αλλά για αγωγούς ομβρίων στο Δήμο Περιστερίου (Ανθούπολη, Ασπρα Χώματα, Νέα Ζωή, Λόφος Αξιωματικών) προβλέπονται ...μηδέν (0) ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας προβλέπει ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού (σ.σ. η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε καταγγείλει την κατασκευή του ΧΥΤΑ ως έργο που εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα) αλλά για τη μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Φυλής προβλέπονται ...μηδέν (0) ευρώ.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
«25 χρόνια δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο»

Αριστερά στη φωτογραφία οι γραμμές του τρένου σκεπασμένες από χώμα. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι οι γραμμές λειτούργησαν σαν αγωγοί παροχέτευσης του νερού.
Αριστερά στη φωτογραφία οι γραμμές του τρένου σκεπασμένες από χώμα. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι οι γραμμές λειτούργησαν σαν αγωγοί παροχέτευσης του νερού.
«Το νερό ξεκινάει από τις γραμμές του τρένου, έρχεται από το Καματερό», «οι δρόμοι ήταν ποτάμι, το νερό ανέβαινε στα πεζοδρόμια κι έμπαινε στα μαγαζιά», «από τον πεζόδρομο έρχονταν νερό κι έμπαινε στο μαγαζί», «το νερό έφτανε μέχρι τη μέση του ποδιού μου μέσα στο μαγαζί», «αναγκαστήκαμε να σπάσουμε το κράσπεδο για να φεύγει το νερό», «25 χρόνια είμαι εδώ, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί».

Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια καταστηματαρχών και εργαζομένων, στις συζητήσεις με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας το Σάββατο το πρωί, λίγες ώρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, στα καταστήματα που είχαν γεμίσει νερό. Οι μαγαζάτορες με τις σκούπες - όπως έλεγαν - προσπαθούσαν όπως - όπως να διώξουν το νερό από τα πεζοδρόμια, ενώ κάποιοι έβαλαν σακιά με άμμο για να μην μπει το νερό στα μαγαζιά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ