ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «NOBLE ARROW 2014»
Συμμετοχή ελληνικών μαχητικών με άξονα τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων

Αντικείμενο η προετοιμασία συμμετοχής στη ΝΑΤΟική «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης»

Στιγμιότυπο από την άσκηση
Στιγμιότυπο από την άσκηση
Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η ΝΑΤΟική Αεροπορική Ασκηση «Noble Arrow 2014» (NOAW 2014), η οποία διεξήχθη στη Γαλλία, από τις 14/10. Στην άσκηση συμμετείχε και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) στο πλαίσιο ένταξης μάχιμων μονάδων της χώρας στα επιχειρησιακά - πολεμικά πλάνα του ΝΑΤΟ, με άξονα τις βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στη NOAW 2014 συμμετείχαν 60 αεροσκάφη από 14 χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Ισπανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία), τα οποία εξορμούσαν από εννέα αεροπορικές βάσεις, γενόμενες συνολικά έως και 100 έξοδοι ανά μέρα.

Η ελληνική ΠΑ συμμετείχε με 4 αεροσκάφη M-2000-5 και 37 άτομα προσωπικό (11 ιπτάμενοι, 26 τεχνικοί) της 331 Μοίρας, τα οποία μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Luxeuil.

«Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης» για επεμβάσεις όπου Γης

Σκοπός της άσκησης ήταν «η εκπαίδευση στη σχεδίαση και στην εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και στην προετοιμασία συμμετοχής στη ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NATO Response Force - NRF 2015)».

Οπως τονίζεται σε σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα, για να πιαστούν τα επιχειρησιακά «στάνταρντ» λειτουργίας της λυκοσυμμαχίας, της συμμετοχής στην NRF προηγείται πρόγραμμα ασκήσεων του ΝΑΤΟ διάρκειας έξι μηνών. Προηγουμένως, τα κράτη - μέλη έχουν και δικά τους εθνικά προγράμματα προετοιμασίας, διάρκειας 6 - 18 μηνών, έτσι ώστε η συνολική προετοιμασία μάχιμων μονάδων για συμμετοχή στη NRF να φτάνει ακόμα και τα δύο χρόνια.

Η NRF έχει στον πυρήνα της 13.000 στρατιώτες προερχόμενους από τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας. Πολυεθνική δύναμη με επίγειες, εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις, μαζί και Ειδικές Δυνάμεις, που διατίθενται από τα κράτη - μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για διάρκεια 12 μηνών. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, για τη «συλλογική άμυνα» και τη «διαχείριση κρίσεων» βάσει των αποφάσεων και προταγμάτων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Από πλευράς ΓΕΑ υποστηρίζεται ότι η συμμετοχή της ΠΑ σε τέτοιες ασκήσεις είναι «φυσιολογική» εφόσον η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται, επίσης, ότι υπάρχουν αιτήματα και προσκλήσεις για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις από τις αντίστοιχες αεροπορίες της Βρετανίας, της Ισπανίας, του Ισραήλ, άλλων βαλκανικών χωρών.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αλλαγή διοικητή για προώθηση της δύναμης «Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας»

Αναλαμβάνει «ο πιο κατάλληλος για τη δουλειά» λέει ο Αμερικανός ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Αλλαγές έλαβαν χώρα στη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (LANDCOM), το στρατηγείο της οποία εδράζεται στη Σμύρνη. Νέος διοικητής ανέλαβε στις 23/10 ο Αμερικανός υποστράτηγος John Nicholson, καθώς αποχώρησε ο υποστράτηγος Frederick «Ben» Hodges.

Επισήμως, η LANDCOM είναι υπεύθυνη για «τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της διαλειτουργικότητας» (σ.σ. η ικανότητα να δρουν από κοινού, ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε περιβάλλον) των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Οπως είπε, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής, ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Philip Breedlove, «ένα από τα μεγάλα πράγματα που θα κάνει αυτό το στρατηγείο είναι να βοηθήσει το ΝΑΤΟ να αναπτύξει τη Δύναμη Δράσης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (Very High Readiness Task Force)», η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη, ως απάντηση στη «ρωσική προκλητικότητα». Ως βασική ζώνη δράσης της περιγράφεται η Ανατολική Ευρώπη, με άξονα την προώθηση και προστασία των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε αντιπαράθεση με ρωσικά κεφάλαια.

«Ο Nicholson είναι ο πλέον κατάλληλος να αναλάβει τη διοίκηση εδώ, καθώς διοικούσε την υψίστης ετοιμότητας δύναμή μας στην Αμερική. Καταλαβαίνει τι απαιτείται να κάνουν αυτές οι Αμεσης Αντίδρασης Δυνάμεις, πώς να τις οργανώσεις και να τις εκπαιδεύσει. Φέραμε, λοιπόν, εδώ έναν εκπληκτικό διοικητή και δε βλέπω τίποτε άλλο παρά ένα πολύ θετικό μέλλον γι' αυτό το στρατηγείο», πρόσθεσε στην ομιλία του ο Ph. Breedlove.

Σημειωτέον, προηγούμενα ο J. Nicholson διοικούσε στις ΗΠΑ την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, πιστοποιημένη ως Δύναμη Αντίδρασης αναπτυσσόμενη παντού στον πλανήτη, με δυνατότητα να διεξάγει και ειδικές επιχειρήσεις, επιχειρώντας από κοινού και με δυνάμεις και από άλλα κράτη.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκτεταμένη «πρακτική εκπαίδευση» για ανθρωποκυνηγητό σε ΝΑΤΟικά πρότυπα

Με εκτεταμένη «πρακτική εκπαίδευση» ολοκληρώθηκε το «Σχολείο Ασφαλείας Θαλασσίων/Χερσαίων Συνόρων και Χειρισμού Προσφύγων, Οπλων και Αγαθών» που διοργάνωσε το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Αλλη μια εκπαίδευση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, με ειδίκευση αυτήν τη φορά το ανθρωποκυνηγητό, ενόσω μάλιστα διογκώνονται τα κύματα της προσφυγιάς ελέω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Στο σχολείο, πιστοποιημένο από τη λυκοσυμμαχία ως «NATO Listed», συμμετείχαν 43 εκπαιδευόμενοι από 10 διαφορετικές χώρες (Αλγερία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδονησία, Ιορδανία, Μαρόκο, Τρινιτάντ & Τομπάγκο και Ελλάδα), αξιωματικοί Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και πολίτες, «επαγγελματίες και μη του χώρου της ασφάλειας», όπως λέγεται επισήμως από το ΠΚΕΕΥΕ.

Σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωθέντα, στη διάρκεια της «εβδομάδος πρακτικής εκπαιδεύσεως», οι εκπαιδευόμενοι επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Γ' ΚΝΟ (Γ' Κτηνιατρικό Νοσοκομείο του Ελληνικού Στρατού, εδρεύει στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης), προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση των σκύλων περιπολίας. Επισκέφτηκαν επίσης τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στις οποίες αξιωματικός της Ακτοφυλακής παρουσίασε «τις δραστηριότητες αυτής σχετικά με τους λαθρομετανάστες». Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι επιβιβάστηκαν σε εμπορικό πλοίο«στο οποίο τους έγινε ενημέρωση από τον κυβερνήτη του σκάφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους λαθρομετανάστες, όπως επίσης και με τους πειρατές».

Η επίδειξη υποστηρίχτηκε από εκπαιδευτές του Λιμενικού, του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, του τελωνείου Ευζώνων και του Γ' ΚΝΟ. Στα της «ακαδημαϊκής εκπαίδευσης», οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν θεματικές σχετικά με την «ασφάλεια χερσαίων/θαλασσίων συνόρων και ελέγχου προσφύγων», όπως: «Κανόνες Εμπλοκής- Μη χρήση Βίας. Οργάνωση, επάνδρωση και εξοπλισμός Μονάδας Ελέγχου Συνόρων. Βασικά καθήκοντα, αρμοδιότητες και τεχνικές, όπως σωματικός έλεγχος και έλεγχος οχημάτων, έλεγχος λαθρεμπορίου όπλων, διαδικασίες σύλληψης, υποδοχή και έλεγχος προσφύγων, παρατήρηση και καταγραφή, τεχνικές και διαδικασίες Συνοριακής Περιπόλου. Αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων. Μέτρα προστασίας υγιεινής. Χρήση Στρατιωτικών Σκύλων. Καθήκοντα Ακτοφυλακής/Λιμενικού Σώματος. Η σημασία της Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) στον Ελεγχο Προσφύγων. Επιχειρησιακά Διδάγματα από χειρισμό προσφύγων. Διεθνείς Οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εμπλεκόμενες σε θέματα προσφύγων. Το παράδειγμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Επιστροφή και Επανένταξη Προσφύγων. Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δικαιώματα Προσφύγων. Εσωτερικές καταστάσεις κρίσης και εκτοπισμός».

Στις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΣ

Στις ΗΠΑ μεταβαίνει από σήμερα έως τις 8/11 ο αρχηγός ΓΕΣ, Χρ. Μανωλάς, για «επίσημη προγραμματισμένη επίσκεψη», προσκεκλημένος του Αμερικανού ομολόγου του, R. T. Odierno.

Οπως ανακοινώθηκε, ο Χρ. Μανωλάς «θα έχει συνομιλία με τον ομόλογό του, για θέματα αμοιβαίου επιχειρησιακού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για το σύστημα εκπαίδευσης των στελεχών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί επίσης σχολές και σχολεία του Στρατού Ξηράς.

Παράλληλα, θα επισκεφθεί την έδρα του ΟΗΕ και θα συναντηθεί με τον M. Ahmed, στρατιωτικό σύμβουλο του Οργανισμού.

Και αυτό το ταξίδι της στρατιωτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και μάλιστα δύο μόνο μέρες μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα του γγ του ΝΑΤΟ και τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, επιβεβαιώνει την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από τη «στρατιωτική διπλωματία», τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο. Τουρκική ακταιωρός της Ακτοφυλακής «χτύπησε» ελληνικό αλιευτικό το οποίο ψάρευε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανοιχτά των εκβολών του Εβρου (στο Δέλτα) προκαλώντας του μικροζημιές.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, στις 11:45 ο καπετάνιος του ελληνικού αλιευτικού «Τρία Αδέλφια» (με πλήρωμα 2 Ελληνες και 4 Αιγύπτιους) ενημέρωσε με τον ασύρματο το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης ότι, ενώ ψάρευε επί της οριογραμμής των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων αλλά επί της ελληνικής πλευράς, τον πλησίασε τουρκική ακταιωρός και του ζήτησε να του κάνει έλεγχο.

Ο καπετάνιος επικοινώνησε με το Λιμενικό, είπε πού βρισκόταν και το Λιμενικό επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε ελληνικά ύδατα. Ακολούθως το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του προς τα δυτικά αλλά η τουρκική ακταιωρός το ακολούθησε -εμφανώς μέσα στα ελληνικά ύδατα - και το παρενοχλούσε συνεχώς κάνοντας κύκλους γύρω του, προκαλώντας στο αλιευτικό αναταράξεις από τα απόνερα.

Μάλιστα, κάποια στιγμή το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να απωθήσει το αλιευτικό με αποτέλεσμα να γίνει «επακούμβηση» των σκαφών και το αλιευτικό να πάθει μικρές ζημιές στην πλώρα. Με τα πολλά, το αλιευτικό κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στον αέρα, εξάλλου, σχηματισμός έξι τουρκικών αεροσκαφών και ένα μεμονωμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 προχώρησε σε τρεις παραβιάσεις του ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου και τρεις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ