ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαθητικές κινητοποιήσεις

Βέροια
Βέροια
Με αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι μαθητές τον αγώνα ενάντια στο «νέο Λύκειο», στην «Τράπεζα Θεμάτων», στην κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ κ.ά. αντιδρώντας συνολικά στο σχολείο που έχει φέρει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν. Χτες, Δευτέρα, πολύμορφες κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας και σήμερα προγραμματίζονται Γενικές Συνελεύσεις και νέες κατά τόπους κινητοποιήσεις.

Στην Αττική συγκεντρώσεις έγιναν χτες σε διάφορες περιοχές, με τη συμμετοχή μαθητών από δεκάδες σχολεία. Το πρωί στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα συγκεντρώθηκαν μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο, τα 1ο και 2ο Λύκεια και το ΕΠΑΛ, οι οποίοι στη συνέχεια πορεύτηκαν προς στο Δημαρχείο. Αντιπροσωπεία των μαθητικών συμβουλίων τους και της Ενωσης Γονέων συναντήθηκε με εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής. Μαθητές από σχολεία της Ν. Ιωνίας και του Ν. Ηρακλείου έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έκαναν Γυμνάσια και Λύκεια σε Καματερό, Αγίους Αναργύρους, Ιλιον, Πειραιά, Νίκαια και αλλού. Το μεσημέρι, μαθητική συγκέντρωση έγινε και στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και με μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους, κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές από Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ του πολεοδομικού συγκροτήματος και της υπαίθρου, αλλά και από το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν και την Κυριακή οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου με τα όργανά τους, απαιτώντας να δοθεί λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα της μεταφοράς.

Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Θεσσαλονίκη
Στη Βέροια, οι μαθητές χτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης με ενδιάμεση στάση στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για αύριο, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Μαζική ήταν και η κινητοποίηση που έγινε στο Κιλκίς, όπου σε κατάληψη βρίσκονται πολλά σχολεία. Σε καταλήψεις έχουν προχωρήσει και οι μαθητές σε Πτολεμαΐδα και Γρεβενά.

Στο Βόλο, μαθητές από υπό κατάληψη σχολεία της πόλης, ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία, έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους με κατεύθυνση την πλατεία Ελευθερίας. Σε ανακοίνωση που μοίρασαν σημειώνεται ότι το νέο σύστημα οδηγεί σε μια εξοντωτική εξεταστική διαδικασία από την Α' μέχρι και τη Γ' Λυκείου. Οπως ανέφερε σε τοπικά ΜΜΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκης, χτες υπό κατάληψη βρέθηκαν 16 σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Μαθητική πορεία έγινε και στην Καρδίτσα, ενώ υπό κατάληψη ήταν και πολλά σχολεία στη Λάρισα και σε άλλα έγινε αποχή από τα μαθήματα.

Επίσης, μαθητικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Πάτρα, Αργος, Ναύπλιο, Πύργο, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Πρέβεζα, Αρτα, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Ξάνθη, Καβάλα και Ηράκλειο Κρήτης.

  • Να υποβαθμίσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις επιχείρησε χτες ο υπουργός Παιδείας, που αν και έκανε λόγο για 500 σχολεία σε κατάληψη ισχυρίστηκε πως «αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ενόψει του οροσήμου του Πολυτεχνείου». Χωρίς να πει κουβέντα για τα πραγματικά και δίκαια αιτήματα των μαθητών, ο υπουργός παρέπεμψε στο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε πέρσι και προβλέπει παράταση του διδακτικού έτους και μάθημα στις διακοπές, προειδοποιώντας δηλαδή με ...τιμωρία τους μαθητές.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων

Στιγμιότυπο από την πανελλαδική σύσκεψη
Στιγμιότυπο από την πανελλαδική σύσκεψη
Εκπρόσωποι δεκάδων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έδωσαν βροντερό «παρών» το περασμένο Σάββατο, στην Πανελλαδική Σύσκεψη που έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μετά το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Προβληματισμός για τα καθημερινά και γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανταλλαγή πείρας από τη μέχρι τώρα δράση τους, αλλά και προτάσεις για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της Πανελλαδικής Σύσκεψης.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα συζήτησαν και πρότειναν τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς, στους οποίους καλεί και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ:

  • 27 Νοέμβρη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.
  • 17 Νοέμβρη στις διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
  • 13 Νοέμβρη οργάνωση συλλαλητηρίων για τα μεγάλα προβλήματα των ΤΕΙ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας! Στην Αθήνα συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι.
  • 6 Νοέμβρη στην Αθήνα διαδήλωση στα Προπύλαια, στο πλαίσιο διήμερου αγωνιστικής δράσης των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ που θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη, με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κοσμητείες του ΕΚΠΑ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη: Για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια εμπόδια που συναντάμε για να σπουδάσουμε λόγω της υποχρηματοδότησης, της εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση που χτυπάνε τα δικαιώματά μας στην ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, που εντείνουν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Τα τεράστια εμπόδια λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στα σπίτια μας καθημερινά. Για να απαντήσουμε στο μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει στις ουρές της ανεργίας ή, στην καλύτερη περίπτωση, στην ολιγόμηνη κακοπληρωμένη δουλειά, μέλλον για το οποίο μάς προετοιμάζουν από τώρα στους χώρους σπουδών».

Παράλληλα, το ΜΑΣ αναδεικνύει την ανάγκη «σε κάθε έτος να ανοίξει πλατιά συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για τα αιτήματα, για τις μορφές πάλης! Να γίνουν συνελεύσεις, να εκλεγούν επιτροπές! Να ζωντανέψουν αγωνιστικά όλοι οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι! Να γίνουν μαζικές συνελεύσεις με ουσιαστική συζήτηση. Να ξεπεραστούν όπου υπάρχουν εκφυλιστικά φαινόμενα στον τρόπο διεξαγωγής τους που αποθαρρύνουν φοιτητές να συμμετέχουν. Να αποδυναμωθούν όσοι μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την οργάνωση του αγώνα, όσοι πολεμούσαν την προσπάθεια συμπόρευσης των φοιτητών με τον εργαζόμενο λαό στο πανελλαδικό συλλαλητήριο».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίστηκε το ίδιο σκηνικό στην πρυτανεία

Για άλλη μια φορά, συνεχίστηκε το πρωί του Σαββάτου το «σίριαλ» που έχει στηθεί στην πρυτανεία το Πανεπιστημίου Αθήνας, με μια ομάδα φοιτητών να θέλει να μπει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, με τα κανάλια να έχουν στηθεί εκεί από το πρωί, για να απαθανατίσουν το... «σκηνικό έντασης» και με τον πρύτανη τελικά να πανηγυρίζει ότι η Σύγκλητος συνεδρίασε κανονικά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Ο πρύτανης λίγο - πολύ ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις της Συγκλήτου τα τελευταία 6 - 7 χρόνια ήταν παράνομες ή άκυρες, γιατί ικανοποιούσαν αιτήματα που της έθεταν εκπρόσωποι Συλλόγων (φοιτητών, διοικητικών κ.τ.λ.), που παραβρίσκονταν σε συνεδριάσεις της χωρίς να είναι μέλη της!

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη στάση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ και υποκριτικό το ενδιαφέρον της για την «εύρυθμη» λειτουργία του ιδρύματος η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και τονίζει: «Αν την πρυτανεία του ΕΚΠΑ την ενδιέφερε η λειτουργία του ιδρύματος δε θα συναινούσε στην κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης, των απολύσεων προσωπικού που δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στη συνολική λειτουργία του ιδρύματος. Θα ενδιαφερόταν να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές». Παράλληλα, η Γραμματεία του ΜΑΣ επισημαίνει: «Ευθύνες έχουν και όσοι αντί να διαδηλώνουν με τους φοιτητικούς συλλόγους στήθηκαν μπροστά στις κάμερες στρώνοντας "βούτυρο στο ψωμί" της κυβέρνησης. Το πραγματικό κίνημα, δεν ήταν εικόνα στις ειδήσεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά, καθώς στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Σαββάτου που «θάφτηκε» από τα κανάλια συμμετείχαν πάνω από 70 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα...

Το ΜΑΣ τονίζει: «Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ, θα επιμείνουν για να γίνει η συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του ιδρύματος, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα των φοιτητών και να καταθέσουν τα αιτήματά τους. Τη συνάντηση αυτή δεν θα την αποφύγει ο Πρύτανης ό,τι κι αν κάνει και ό,τι κι αν αξιοποιήσει».

Κινητοποίηση διοικητικών υπαλλήλων

Τετράωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν, χτες το μεσημέρι, διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, διαμαρτυρόμενοι για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις προσωπικού στα ιδρύματα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι αν και είχαν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, τελικά δεν έγιναν δεκτοί. Την Παρασκευή 7 Νοέμβρη θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ