ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
«Ενεργειακή διπλωματία» εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών

Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη στις ΗΠΑ με κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη

Το «ενεργειακό χαρτί» πλασάρει στις ΗΠΑ, όπου θα βρίσκεται μέχρι και αύριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιεί με Αμερικανούς, πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, προβάλλοντας το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή τόσο ως χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων όσο και ως χώρα κόμβο μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων.

Σε μια περίοδο όπου η τουρκική κυβέρνηση, για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης, αμφισβητεί ευθέως και έμπρακτα το δικαίωμα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου που βρίσκεται εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους, η επίσκεψη Μανιάτη στις ΗΠΑ εντάσσεται προφανώς στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του ρόλου της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου από την «πίτα» για τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους, εν μέσω σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο». Παρουσίασε επίσης ενώπιον επιχειρηματιών και άλλων παραγόντων του τομέα της Ενέργειας, την τρέχουσα ενεργειακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς», ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να αναδειχθεί «σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης, προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης».

Σ' αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του «ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου» και ακολούθως την επέκταση αντίστοιχων συνδέσεων προς Ρουμανία και Ουγγαρία, αλλά και τη σημασία που έχει η κατασκευή του αγωγού «East Med» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, υπό το σκεπτικό της «προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στις «προκλητικές και παράνομες» ενέργειες της Τουρκίας, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της «ανάπτυξης συνεργειών» μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου του περιβόητου άξονα Ελλάδας - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κύπρου.

Επαφές με κορυφαία κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Γ. Μανιάτης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Ernest Moniz, την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα ενέργειας, Κ. Novelli, καθώς και με την Michelle Patron, Σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα Ενέργειας και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Συναντήσεις θα πραγματοποιήσει και με εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

Μετά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο Γ. Μανιάτης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος και το ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο: τάσεις και προοπτικές», ενώ θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για ενεργό ρόλο στη λυκοσυμμαχία

Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και της επιδίωξης της αστικής τάξης της Ελλάδας να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες της κοινής συνάντησης της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, στην αίθουσα Γερουσίας της ελληνικής Βουλής.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο ο Ευρ. Στυλιανίδης, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, μιλώντας εκ μέρους της αστικής τάξης της χώρας, έκαναν σαφή τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει να είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη της λυκοσυμμαχίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρ. Στυλιανίδης επισήμανε σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ότι «βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι οι εναλλακτικές πηγές, δρόμοι και μορφές Ενέργειας», σημειώνοντας ότι με αφορμή και τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία «η χώρα και συνολικά η Συμμαχία δεν πρέπει να έχει μονομερείς εξαρτήσεις από μία χώρα, μία μορφή και ένα δρόμο Ενέργειας», σημειώνοντας ότι αναζητούνται «διαφορετικές πηγές» και «θαλάσσιοι δρόμοι», η «αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο». Πρόσθεσε πως «πιστεύουμε ότι οι χώρες της Συμμαχίας πρέπει να συνεργάζονται με αμοιβαίο όφελος, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Ο Ευ. Βενιζέλος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, σημειώνοντας: «Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου δημιουργεί ένα ακόμα μέτωπο, μία ακόμα κρίση σε μία ήδη ταραγμένη περιοχή, τη στιγμή που η Συμμαχία και η διεθνής κοινότητα είναι και πρέπει να είναι επικεντρωμένες στις πολύ σοβαρές κρίσεις». Οσον αφορά τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου επισήμανε ότι «στόχος είναι οι συνέργειες στην Ενέργεια, στον Τουρισμό και τις Μεταφορές» και για να βάλει και το περιτύλιγμα πρόσθεσε πως ο βασικός στόχος είναι «η ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία των λαών». Αναφέρθηκε ακόμα στα διάφορα μέτωπα όπου «τρέχουν» οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (Ουκρανία, τζιχαντιστές), ενώ κατέληξε δηλώνοντας την υποστήριξη της Ελλάδας στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία για τη δημιουργία του «σχεδίου ετοιμότητας» σε βάρος των λαών.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, παρουσίασε την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Στο όνομα της αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες που θερίζουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πρότεινε την ένταση των μέτρων καταστολής συνολικά σε βάρος των λαών, όπως με το να «αξιοποιηθεί η νομοθετική πρόταση που συζητείται στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας "FRONTIERS" του Συμβουλίου, το επονομαζόμενο πακέτο των "ευφυών συνόρων"», και τη «διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS II) και της βάσης δεδομένων Eurodac» κ.ά.

Συνέχεια στις προκλητικές τουρκικές τοποθετήσεις

Περιστατικό που «χάλασε» για λίγο την «ωραία ατμόσφαιρα» μεταξύ των βουλευτών των «συμμάχων», ενδεικτική των οξυνόμενων ανταγωνισμών, ήταν η προκλητική τοποθέτηση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Οσμάν Ασκίν Μπακ, ο οποίος, μετά τις ομιλίες των Ελλήνων υπουργών, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να γίνονται μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Κύπρου» και ότι «η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη για όλους».

Απαντώντας ο Ευρ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «αυτή την κρίσιμη συγκυρία» θα πρέπει να αποφεύγονται «εκατέρωθεν προκλήσεις» που μπορεί να προκαλέσουν ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή και τη «Συμμαχία».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Μεγάλη άσκηση σε Ιόνιο και Πατραϊκό με μάχιμη δύναμη του ΝΑΤΟ

Το ελληνικό ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ που περιπολεί στη Μεσόγειο ενταγμένο στη μόνιμη ναυτική ΝΑΤΟική δύναμη SNMCMG2
Το ελληνικό ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ που περιπολεί στη Μεσόγειο ενταγμένο στη μόνιμη ναυτική ΝΑΤΟική δύναμη SNMCMG2
Συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες του ΝΑΤΟ, η συμμετοχή τους σε μάχιμους ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γεωστρατηγικές επιλογές της ντόπιας αστικής τάξης, μέσω ενεργότερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας.

Σε αυτό το φόντο, το ΓΕΝ ανακοίνωσε ότι από 6 έως 17 Νοέμβρη, θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και Πατραϊκού η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 2014», που διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) σε ετήσια βάση.

Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν η μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ που περιπολεί στη Μεσόγειο SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΥΨΩ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ, το γαλλικό πλοίο FGS LYRE, το βουλγαρικό BGR PRIBOY, καθώς και στοιχεία της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο της εν λόγω άσκησης, η δύναμη SNMCMG-2 υπό τον Ιταλό διοικητή, G. Piegaza, θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι της Πάτρας από σήμερα έως τις 9 Νοέμβρη.

Σημειωτέον, η SNMCMG-2 αποτελείται από το ιταλικό πλοίο ITS AVIERE, το γερμανικό FGS HOMBURG, το τουρκικό TCG ERDEK, το βρετανικό HMS GRIMSBY και το ελληνικό ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ.

Το ΕΥΡΩΠΗ απέπλευσε στις 18 Αυγούστου από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να ενταχθεί στη SNMCMG-2, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή του ΠΝ στην εν λόγω Δύναμη. Αλλωστε στη SNMCMG-2, από συγκροτήσεώς της το 1999, έως το 2011, είχε διατεθεί σε συνεχή βάση αντιναρκικό πλοίο του ΠΝ. Από το 2011 έως και τον Αύγουστο φέτος, το επιτελείο του εν πλω διοικητή στελεχωνόταν με αξιωματικούς του ΠΝ, μέχρι που ξαναστάλθηκε πλοίο, στη λογική της κυβέρνησης περί - με κάθε τρόπο και μέσο - «παράστασης σημαίας», παρουσίας της χώρας σε κάθε ΝΑΤΟική αποστολή ή επιχείρηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ