Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Μεγάλη άσκηση σε Ιόνιο και Πατραϊκό με μάχιμη δύναμη του ΝΑΤΟ

Το ελληνικό ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ που περιπολεί στη Μεσόγειο ενταγμένο στη μόνιμη ναυτική ΝΑΤΟική δύναμη SNMCMG2
Το ελληνικό ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ που περιπολεί στη Μεσόγειο ενταγμένο στη μόνιμη ναυτική ΝΑΤΟική δύναμη SNMCMG2
Συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες του ΝΑΤΟ, η συμμετοχή τους σε μάχιμους ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γεωστρατηγικές επιλογές της ντόπιας αστικής τάξης, μέσω ενεργότερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας.

Σε αυτό το φόντο, το ΓΕΝ ανακοίνωσε ότι από 6 έως 17 Νοέμβρη, θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και Πατραϊκού η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 2014», που διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) σε ετήσια βάση.

Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν η μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ που περιπολεί στη Μεσόγειο SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΥΨΩ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η κανονιοφόρος ΚΑΣΟΣ, το γαλλικό πλοίο FGS LYRE, το βουλγαρικό BGR PRIBOY, καθώς και στοιχεία της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, η Ναυτική Διοίκηση Ιονίου και μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο πλαίσιο της εν λόγω άσκησης, η δύναμη SNMCMG-2 υπό τον Ιταλό διοικητή, G. Piegaza, θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι της Πάτρας από σήμερα έως τις 9 Νοέμβρη.

Σημειωτέον, η SNMCMG-2 αποτελείται από το ιταλικό πλοίο ITS AVIERE, το γερμανικό FGS HOMBURG, το τουρκικό TCG ERDEK, το βρετανικό HMS GRIMSBY και το ελληνικό ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ.

Το ΕΥΡΩΠΗ απέπλευσε στις 18 Αυγούστου από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να ενταχθεί στη SNMCMG-2, μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή του ΠΝ στην εν λόγω Δύναμη. Αλλωστε στη SNMCMG-2, από συγκροτήσεώς της το 1999, έως το 2011, είχε διατεθεί σε συνεχή βάση αντιναρκικό πλοίο του ΠΝ. Από το 2011 έως και τον Αύγουστο φέτος, το επιτελείο του εν πλω διοικητή στελεχωνόταν με αξιωματικούς του ΠΝ, μέχρι που ξαναστάλθηκε πλοίο, στη λογική της κυβέρνησης περί - με κάθε τρόπο και μέσο - «παράστασης σημαίας», παρουσίας της χώρας σε κάθε ΝΑΤΟική αποστολή ή επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ