Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πρόσκληση σε λιμνάζοντα κεφάλαια της Μέσης Ανατολής

...προσπάθειες διάνοιξης πεδίων κερδοφορίας για ντόπια μονοπώλια και σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική

Πρόσκληση σε λιμνάζοντα κεφάλαια της Μέσης Ανατολής να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενα τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» που τους ετοιμάζει η κυβέρνηση, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μίχαλος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση με θέμα: «Η Ελλάδα και η Μέση Ανατολή». Συμμετείχαν μεγαλοστελέχη εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, της ναυτιλίας, του real estate, του φαρμακευτικού κλάδου κ.ά., από την Ελλάδα και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και επικεφαλής επενδυτικών ταμείων χωρών της εν λόγω περιοχής.

Ο Π. Μίχαλος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα πολιτικής σταθερότητας», και... «μεταφράζοντας» το περιβόητο «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» υπογράμμισε «τη σημασία της προσπάθειας που καταβάλλεται για να καταστεί η χώρα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα καταπολεμήσουν την περιττή γραφειοκρατία και θα διαμορφώσουν ένα σταθερό νομοθετικό, φορολογικό, εργασιακό κ.λπ. περιβάλλον».

Εκανε ειδική αναφορά στις «προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της Μ. Ανατολής, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, ως φυσική πύλη εισόδου, για να καταστεί επιχειρησιακός κόμβος για επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, κάλεσε τους επιχειρηματίες από τις χώρες της Μ. Ανατολής «να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα σε μια σειρά από τομείς, όπως στην Ενέργεια, στον Τουρισμό, στο real estate, στη Ναυτιλία κ.λπ.».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν και οι συνομιλίες που θα έχει από σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Συνέλευσης (Shura Council) της Σαουδικής Αραβίας, Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al-Sheikh, στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Με αντίστοιχους στόχους ο Π. Μίχαλος είχε επισκεφτεί προηγουμένως το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου στις συναντήσεις του με υψηλόβαθμους παράγοντες συζήτησε τις «δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς προτεραιότητας για την Ελλάδα όπως τα logistics, ο Τουρισμός, τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα και η Ενέργεια».

Στην Αλγερία

Ανάλογους στόχους, διάνοιξης νέων πεδίων κερδοφορίας για ντόπια και ξένα κεφάλαια, έχει και το ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα, στην Αλγερία σήμερα και αύριο, συνοδευόμενος από Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Ενέργειας, της παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των τροφίμων, του λιανικού εμπορίου, της μικροηλεκτρονικής, καθώς και των ιχθυοκαλλιεργειών και άλλων κλάδων παραγωγής.

Ο Δ. Κούρκουλας έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τους υπουργούς Βιομηχανίας και Φυσικών Πόρων, Ενέργειας, Δημοσίων Εργων, και Οικισμού - Χωροταξίας και Πόλεων. Παραπέρα, θα εκφωνήσει ομιλία στην τελετή έναρξης επιχειρηματικού φόρουμ, στη διάρκεια του οποίου θα υπογραφεί συμφωνία σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου αλγερινού φορέα. «Προτεραιότητες του φόρουμ είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων καθώς και της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επενδύσεις(2024-05-08 00:00:00.0)
Στο Κατάρ για μπίζνες(2022-08-23 00:00:00.0)
Αναζητά τρόπους ξανανοίγματος της ρωσικής αγοράς(2014-11-26 00:00:00.0)
Στρώνει κόκκινο χαλί σε αραβικά κεφάλαια(2014-05-16 00:00:00.0)
Παζάρια με διεθνικά μονοπώλια(2014-04-30 00:00:00.0)
Θετικές εκτιμήσεις για τις κατασκευές(2004-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ