Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντείνονται και οι συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών
  • Σε ενεργειακό συνέδριο στο Τελ Αβίβ ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους
  • Στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών - Σήμερα αναμένεται ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Σε πλήρη αντιστοιχία με τις επιταχυνόμενες «διεργασίες» στο Κυπριακό και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, εντείνονται και οι επαφές και συζητήσεις επιχειρηματικών κύκλων γύρω από την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χτεσινή επίσκεψη στη Λευκωσία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας, Α. Χοχστάιν, που αναμενόταν να συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας. Δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών τον εμφάνιζαν να κουβαλά στις αποσκευές του «συμβουλές» για σύσφιξη της ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου - Ιορδανίας.

Επιπλέον, ενδεικτικό είναι πως, ενώ το Ισραήλ εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα «αλληλέγγυο» στην Κυπριακή Δημοκρατία, προχτές, προσκλήθηκε και μίλησε σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο που έγινε στο Τελ Αβίβ ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ο. Ναμί. Αν και έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί η εξέλιξη ως κάτι που έγινε εν αγνοία της ισραηλινής κυβέρνησης (ΜΜΕ αναφέρονταν σε «ιδιωτική πρωτοβουλία» και διοργάνωση της εταιρείας «Eco Energy Financial and Strategic Consulting») πρόκειται ολοφάνερα για μια ακόμα απόδειξη της βάσης πάνω στην οποία τα μονοπώλια χτίζουν και γκρεμίζουν «συμμαχίες», με πρώτιστο κριτήριο το πώς θα εξασφαλίσουν περισσότερα και γρηγορότερα κέρδη.

Η εμφάνιση Ναμί προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παρευρισκόμενης στο συνέδριο προέδρου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Τ. Ονουφρίου, που έκανε λόγο για παρουσία... εκτός του πνεύματος συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ.

Από τη μεριά του, ο Ο. Ναμί υπογράμμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν σε όλους τους τομείς στο θέμα της Ενέργειας.

Σταθμίζει τα δεδομένα η «Noble»

Χτες εξάλλου, σε συνέδριο που οργάνωσε στη Λευκωσία ο «Economist», ο γενικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας «Noble Energy», Τζ. Τόμιτς, υποστήριξε ότι προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί στην Κύπρο επαρκή ενεργειακά αποθέματα που να καθιστούν συμφέρουσα την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης, εκτιμώντας ότι στην παρούσα φάση είναι πιο συμφέρουσα η δημιουργία περιφερειακών αγωγών. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι υπάρχει «μια καλή πιθανότητα» εξεύρεσης περισσότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, τόσο από τη «Noble», όσο και από άλλες εταιρείες. Σημείωσε παράλληλα ότι η σωστή εκτέλεση ενός έργου, χωρίς καθυστερήσεις και εντός του προϋπολογισμού του, μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να καταστεί επιτυχές και πρόσθεσε ότι η «Noble» σχεδιάζει πρόσθετες γεωτρήσεις το 2015. Θυμίζουμε ότι εκτός από τη «Noble» και την ιταλο-κορεατική ENI-KOGAS, η κυπριακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για γεωτρήσεις και με εταιρείες όπως η γαλλική «Total».

Στο μεταξύ, η «Καθημερινή Κύπρου» επικαλούνταν «καλά ενημερωμένες πηγές» στο Κάιρο, σύμφωνα με τις οποίες στην τριμερή Συνάντηση Κορυφής που θα γίνει το Σάββατο μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, η Λευκωσία φέρεται να εγκαταλείπει προς το παρόν το στόχο δημιουργίας τερματικού σταθμού φυσικού αερίου και να ιεραρχεί πλέον την επιλογή της μεταφοράς του φυσικού αερίου σε τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, τα οποία εάν και εφόσον αποφασισθεί είναι έτοιμα να υποδεχθούν το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Στις αποφάσεις αυτές λέγεται ότι βαραίνει και η «αδύναμη» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις τουρκικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα η κυπριακή πλευρά να εκτιμά ότι θα χάσει πολύ χρόνο αν επιμείνει στην κατασκευή τερματικού.

Ισραηλινή άσκηση στο FIR Λευκωσίας

Ταυτόχρονα, καθώς συνεχίζεται η συγκέντρωση πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, ισραηλινή άσκηση στο FIR Λευκωσίας μετέδωσαν, χτες, κυπριακά ΜΜΕ ότι πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές. Οπως ανέφεραν, στην άσκηση συμμετείχαν 50 έως 60 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. Η άσκηση έγινε κυρίως σε περιοχές που συνορεύουν με το FIR της Αιγύπτου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζεύγη μαχητικών της τουρκικής Αεροπορίας απογειώθηκαν παρακολουθώντας για λίγη ώρα τα ισραηλινά μαχητικά.

Για σήμερα και αύριο φαίνεται να έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για αεροπορικές ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκαφών, επίσης του Ισραήλ, σε περιοχή του FIR Λευκωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ