ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προσήλωση στις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Μεγαλύτερο «εθνικό θέμα» η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους για την ενίσχυση της «ρευστότητας» των εγχώριων ομίλων

Την ανάδειξη της συμφωνίας για την ανάγκη ελάφρυνσης του κρατικού χρέους ως μείζον ζήτημα και προϋπόθεση για την όποια «συνεννόηση» προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ενίσχυση της «ρευστότητας» του εγχώριου κεφαλαίου, ως προϋπόθεση για την περιβόητη ανάκαμψη και «παραγωγική ανασυγκρότηση».

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε στη χτεσινή «άτυπη ενημέρωση» των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερο εθνικό θέμα από το θέμα του χρέους» και θέτοντας ως προϋπόθεση της περιβόητης «συναίνεσης», των κάθε είδους κομπρεμί με άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, την παραδοχή όλων των πλευρών ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Οποιος δεν έχει αυτήν τη θέση, υπονομεύει τη διαπραγμάτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την κριτική που κάνει με άξονα τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου και το κύριο άρθρο της χτεσινής «Αυγής», ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Με την κίνησή της αυτή υπονομεύει την όποια αξιόπιστη διαπραγμάτευση».

Παραπέρα, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «η αφήγηση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των 11,5 δισ. του ΤΧΣ (σ.σ. με τη μεταφορά τους στην περιβόητη «γραμμή προληπτική στήριξης») είναι προς λάθος κατεύθυνση», επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να στηριχθεί η «ρευστότητα» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Αναφερόμενος στο σίριαλ της περιβόητης αντιλαϊκής «συναίνεσης» και «συνεννόησης», επανέφερε την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με στόχο τη συμφωνία στην ημερομηνία των εκλογών και στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να προσεγγίσει με αυτόν τον τρόπο το θέμα της προεδρικής εκλογής.

Επιπλέον, κατηγορώντας τη συγκυβέρνηση ότι δε διαθέτει ούτε ένα σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, ο Π. Σκουρλέτης επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές και ισχυρίστηκε ξανά ότι το κόμμα του δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας. Αντιθέτως, «διαφημίζοντας» τη «νομιμοποίηση» και τη «διαπραγματευτική ισχύ» που μπορεί να έχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά την αποδοχή που φαίνεται να εξασφαλίζει μια τέτοια προοπτική από σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου, εντός και εκτός συνόρων, αλλά και την ικανότητά του να χειραγωγεί περισσότερα εργατικά - λαϊκά στρώματα από ό,τι η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει σημαντική στήριξη από την κοινωνία», έχει σχέδιο και θα συμβάλει στη συγκυρία αυτή να ανοίξει μια συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ισχυρίστηκε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου δεν είναι το τέλος του μνημονίου, αλλά η μετατροπή των μνημονιακών πολιτικών σε μια κανονικότητα για τα επόμενα χρόνια», κάνοντας αναφορά στα όσα προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για της «γραμμές στήριξης».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που επιχειρεί να αποκρύψει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι εντός των τειχών της ΕΕ, τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας είναι ήδη μια «κανονικότητα» για τους λαούς σε όλα τα κράτη - μέλη της, ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη «γραμμών στήριξης», στη βάση των μηχανισμών «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης» που διασφαλίζουν τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εξορμήσεις πανελλαδικά σε επιχείρηση επανασυσπείρωσης

Εξορμήσεις κορυφαίων στελεχών της ανά την επικράτεια προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης στελεχών και ψηφοφόρων, καθώς στην κυβέρνηση μετρούν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, λόγω αδυναμίας εύρεσης 180 βουλευτών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με πρόσχημα τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, τα επιτελεία του κόμματος καταρτίζουν πρόγραμμα περιοδειών υπουργών και κεντρικών στελεχών (Μεϊμαράκης, Δένδιας, Βρούτσης, Κεφαλογιάννη, Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Λυκουρέντζος, Βορίδης, Παπαμιμίκος, Κεφαλογιάννης, Ασημακοπούλου, Γεωργιάδης, Ντινόπουλος, Βαρβιτσιώτης, Τασούλας, Σταϊκούρας, Μπακογιάννη κ.ά.) σε πολλούς νομούς που θα ξεδιπλωθεί έως το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, στον απόηχο πληροφοριών ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου «φλερτάρει» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, χτες δημοσιοποιήθηκε ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, συναντήθηκε μαζί της στο περιθώριο συνάντησης για τη διοργάνωση του πρώτου εντός Ευρώπης συνεδρίου του «Clinton Global Initiative», τέλη Ιούνη του 2015, στην Αθήνα.

ΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αναμόρφωση με αξιοποίηση κάθε εφεδρείας

«Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων» ο Γ. Χατζημαρκάκης

Συνεχίζονται, σε όλα τα επίπεδα και με αξιοποίηση κάθε εφεδρείας, οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε με τάχα νέα σχήματα ή πρόσωπα, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή έστω ανοχή λαϊκών στρωμάτων, να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε χτες το διορισμό του Γ. Χατζημαρκάκη ως νέου πρέσβη «εκ Προσωπικοτήτων».

Ο Γ. Χατζημαρκάκης, γεννημένος από Ελληνα πατέρα - μετανάστη στη Γερμανία, υπήρξε παλιότερα ευρωβουλευτής με το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων. Φέτος το Γενάρη ίδρυσε στην Ελλάδα το κόμμα «Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» και πήρε μέρος στις ευρωεκλογές αποσπώντας 82.350 ψήφους (ποσοστό 1,44%).

Μετά από τη συνάντησή τους χτες στο ΥΠΕΞ, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε πως ο Γ. Χατζημαρκάκης ανταποκρίθηκε «στην πρόσκληση της κυβέρνησης για συστράτευση όλων των εθνικών δυνάμεων, τώρα που αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής, να φύγουμε από το μνημόνιο (...) τώρα που υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας». Εξ ου και του πρότεινε «να στρατευτεί στην υπόθεση αυτή θεσμικά, στους κόλπους του υπουργείου Εξωτερικών, με την ιδιότητα του πρέσβη εκ Προσωπικοτήτων». Σε αυτό το πλαίσιο, υπέγραψε το σχετικό Σχέδιο Διατάγματος, για το διορισμό Χατζημαρκάκη, το οποίο υπέβαλε προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ - ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ
«Υψιστης αξίας συνεργασία» σε θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος»

Θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας, της «τρομοκρατίας», του οργανωμένου εγκλήματος και της μετανάστευσης τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, λίγες μέρες μετά από την επίσκεψη του Β. Κικίλια στις ΗΠΑ. Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο πλευρές διαπίστωσαν «το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Εχουμε μία υψίστης αξίας συνεργασία με την Ελλάδα και ειδικότερα στους τομείς της επιβολής του νόμου και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Θεωρούμε ότι ήταν ένα σημαντικό ταξίδι και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία και στο μέλλον. Η Ελλάδα εξέρχεται από αυτήν την παρατεταμένη δύσκολη οικονομική κρίση πιο δυνατή και σταθερή, διαδραματίζοντας ένα σταθεροποιητικό ρόλο για όλη την περιοχή», ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης.

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στον Πόρο

Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Β' Πειραιά του Κόμματος, θα περιοδεύσει στον Πόρο, αύριο Παρασκευή.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

-- Στις 10 πμ., θα περιοδεύσει σε σχολεία και στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Γαλατά.

-- Στις 12 μ., θα συναντηθεί στο δημαρχείο Πόρου με το δήμαρχο κ. Δημητριάδη, για το τεράστιο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

-- Το απόγευμα θα επισκεφτεί χωριά της Τροιζηνίας.

Βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις - συζητήσεις

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στη 1 μ.μ. στο Ιστορικό Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και 75 χρόνια από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα». Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ. στη Νομική Σχολή θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση». Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 3 μ.μ. στη Φυσικομαθηματική Σχολή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η πορεία του φοιτητικού κινήματος. Τι φοιτητικό κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα». Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΑΝΕΛ
Σε συνέδριο με το βλέμμα στις εκλογές

Τη διενέργεια του Πολιτικού Συνεδρίου των ΑΝΕΛ στις 22 - 23 Νοέμβρη αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, στο φόντο κινήσεων που σηματοδοτούν παραπέρα συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ξεκινούν επισήμως τη «διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του Κινήματος κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές».

«ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Πρόταση εισαγγελέα για τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Την παραπομπή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη, για το αδίκημα της απιστίας που αφορά τους χειρισμούς στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», φέρεται να εισηγείται ο εισαγγελέας Μ. Δράκος. Αντίθετα, τάσσεται υπέρ της πλήρους απαλλαγής του έτερου πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο εισαγγελέας δέχεται ότι ο Γ. Καπελέρης δεν είχε ποτέ λάβει επισήμως ολόκληρη τη «λίστα Λαγκάρντ», παρά μόνο μερικά ονόματα για να φτιάξει το φορολογικό τους προφίλ, όπως και έπραξε ενημερώνοντας αρμοδίως. Επιπλέον, ο εισαγγελέας δέχεται ότι δεν έλαβε ουδέποτε επίσημη εντολή για περαιτέρω έλεγχο. Τον τελευταίο λόγο πάντως για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη θα έχουν τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ