ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Παίζουν το χαρτί της ενίσχυσης του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ, ενώ αναζητούν κομπρεμί και με άλλες περιφερειακές δυνάμεις

Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, για ΑΟΖ και υδρογονάνθρακες σε Αιγαίο και Κύπρο, συζήτησαν χτες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με την προετοιμασία ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Η συνάντηση έγινε στο φόντο της αυριανής επίσκεψής τους στη Λευκωσία, όπου θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη των ηγεσιών των κυπριακών κομμάτων Εθνικό Συμβούλιο»), ενώ το Σάββατο μεταβαίνουν στο Κάιρο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Η Σύνοδος θα αφορά τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των τριών κρατών, τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλιά τους (σε κλάδους όπως η Ενέργεια και ο Τουρισμός) και συνολικότερα την προσπάθεια της ελληνικής και ελληνοκυπριακής αστικής τάξης να ενισχύσουν γεωπολιτικά τη θέση τους στην ευρύτερη περιοχή μέσα και από την εμπέδωση ενός άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ σαν αντίβαρο στην Αγκυρα.

Οπως δήλωσε, άλλωστε, ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη χτεσινή συνάντηση, για τον ίδιο θα είναι η δεύτερη επίσκεψη στη Λευκωσία μέσα σε μία εβδομάδα και η τέταρτη μετάβαση στο Κάιρο τους τελευταίους 18 μήνες. «Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε οικοδομήσει πολιτικές με βάθος και με πολύ συστηματικό τρόπο», είπε και διευκρίνισε: «Για την ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, η πολιτική μας είναι γνωστή και είναι μια πολιτική πολύπτυχη και επίμονη. Γιατί κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε προκήρυξη ερευνών για υδρογονάνθρακες σε «οικόπεδα» στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Παραπέρα, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τα «εθνικά θέματα», κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την επόμενη Δευτέρα (συστάθηκε με νόμο το 2003 ως «συμβουλευτικό» όργανο διαμόρφωσης «εθνικής στρατηγικής» και «εθνικής συναίνεσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας) και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

«Πράγματα που δε λέγονται δημόσια...»

Μάλιστα, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, στην Επιτροπή της Βουλής θα γίνει «μια δημόσια συζήτηση, αλλά και μια συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών. Πιστεύω ότι η δεύτερη φάση, η φάση της δευτερολογίας και των απαντήσεων, θα μας δώσει την ευκαιρία να πούμε και πράγματα που δεν χρειάζονται να λέγονται δημόσια»...

Επίσης, εμφανίστηκε διαθέσιμος να δεχτεί τους πολιτικούς αρχηγούς για «περαιτέρω ενημέρωση» στο ΥΠΕΞ, «να πληροφορηθούν από εμένα, ως υπουργό Εξωτερικών, και από τις Υπηρεσίες, τι έχει συμβεί, τι γίνεται».

Τέλος, δεν παρέλειψε να ζητήσει «να συμφωνήσουμε στα ελάχιστα που είναι εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, σεβασμός του ρυθμιστικού και ενωτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μαθαίνουμε τι γίνεται έγκυρα από τους αρμόδιους θεσμούς πριν ζητάμε γενική πολιτική συζήτηση για τα πιο λεπτά θέματα, που είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Μια «εθνική συναίνεση» που βασίζεται στην ευθυγράμμιση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης με τα προτάγματα ΝΑΤΟ και ΕΕ, συμμετοχή στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ντόπιας άρχουσας τάξης.

Κομπρεμί και με τους Σαουδάραβες

Σημειωτέον, αναζητώντας ευρύτερες συμμαχίες με τις αστικές τάξεις άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής, ο Ευ. Βενιζέλος χτες (δυο μέρες μετά τη συνάντησή του με τη νέα Ισραηλινή πρέσβη στην Αθήνα) συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης (Shura Council) της Σαουδικής Αραβίας, Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al-Sheikh.

Οπως είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, «η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή. Και για εμάς, οι διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο είναι μια στρατηγική επιλογή (...) Σε μία περίοδο όπου έχουμε πληθώρα κρίσεων σε όλη την περιοχή, ο σταθεροποιητικός ρόλος της Σαουδικής Αραβίας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αρα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε, όχι μόνο για τα διμερή μας θέματα, αλλά και για τα μεγάλα περιφερειακά θέματα, γιατί νομίζουμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας». Στην πραγματικότητα βέβαια, η ενεργός εμπλοκή της Σ. Αραβίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Συρία εναντίον την κυβέρνησης Ασαντ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του... «σταθεροποιητικού ρόλου» της.

Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας δεν παρέλειψε να εστιάσει στα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται στην Ελλάδα για λιμνάζοντα κεφάλαια της χώρας του. Εξ ου και εξέφρασε την ελπίδα «ότι η σημερινή (σ.σ: χτεσινή) συνάντηση, όπως κι αυτό το ταξίδι, θα είναι τα θεμέλια για μια μελλοντική, πολύ αποτελεσματική οικονομική και εμπορική συνεργασία», αποσπώντας διαβεβαίωση από πλευράς Βενιζέλου ότι «είμαστε έτοιμοι για τη συνεργασία αυτή».

ΤΑΞΙΔΙ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Διεκδίκηση ρόλου «εγγυητή» της «ενεργειακής ασφάλειας» των μονοπωλίων

Στο επίκεντρο η «πλήρης αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων» από το εγχώριο κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του

Συνεχίστηκε και χτες με συναντήσεις υψηλότατου πολιτικού και οικονομικού επιπέδου η επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που το κουβάρι των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο περιπλέκεται όλο και περισσότερο. Χτες, ο Γ. Μανιάτης συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Ernest Moniz, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Catherine Novelli, και την Michelle Patron, Eιδική Σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και κλίματος.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε «η πλήρης αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της ανάπτυξης των έργων μεταφοράς φυσικού αερίου από τις «νέες περιοχές παραγωγής», με στόχο, όπως σημειώνεται, «την περαιτέρω προώθηση του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και των Ανατολικών Βαλκανίων».

Από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ γίνεται λόγος περί έκφρασης «πλήρους υποστήριξης στη χώρα μας» εκ μέρους των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη «των ενδογενών πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου», ενώ επίσης αναφέρεται ότι υπάρχει «κοινή προσέγγιση» για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής «ενεργειακής ασφάλειας» και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδών μεταφοράς.

Κατά τις συναντήσεις παρουσιάστηκε από τον Γ. Μανιάτη το πρόγραμμα ερευνών που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, καθώς και σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Γ. Μανιάτης είχε επίσης ειδικότερες συζητήσεις με εκπροσώπους Ινστιτούτων Μελετών, ακαδημαϊκούς και επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου, ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ με παράγοντες πετρελαϊκών εταιρειών, όπου αναπτύχθηκαν ειδικότερα τα θέματα του γύρου παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Επίσης συμφωνήθηκε νέα συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Επιδιώκουν ρόλο «ενεργειακού κέντρου» στο φόντο της «αστάθειας»

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, μιλώντας χτες σε συνέδριο του ΕΒΕΑ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα «ισχυροποιεί τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη», κάνοντας και αυτός αναφορές στο ρόλο της Ελλάδας ως «εγγυητή για την ενεργειακή ασφάλεια» των μονοπωλίων της ΕΕ, «σε ένα περιβάλλον που για την ευρύτερη περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αστάθεια».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διαφοροποίηση των πηγών στο φυσικό αέριο, η οποία επιτυγχάνεται με την υλοποίηση του αγωγού TAP και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων LNG στη Ρεβυθούσα.

Πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής και τις εν εξελίξει έρευνες υδρογονανθράκων ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν «γεωπολιτική αναβάθμιση» της Ελλάδας καθώς, όπως είπε, η χώρα «αναδεικνύεται πλέον σε αναδυόμενο "ενεργειακό κέντρο" και κρίσιμο σταυροδρόμι των δικτύων μεταφοράς ενέργειας που ενώνουν τα Βαλκάνια με τις πηγές τροφοδοσίας και από εκεί οδηγούν σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Προκήρυξη για τους υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα

Χτες εξάλλου, δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ η προκήρυξη της διεθνούς πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τη χορήγηση και τη χρήση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στις περιοχές «Αρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

Οπως αναφέρει η προκήρυξη, στις 14/4/2014, η εταιρεία «ENEL TRADE SpA» εκδήλωσε επίσημα ενδιαφέρον για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αίτηση η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό ΠΕΚΑ κατόπιν θετικής εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής. Με τη δημοσίευση της προκήρυξης προσκαλούνται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών και άλλοι «τυχόν ενδιαφερόμενοι», οι οποίοι πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα

Στο λιμάνι του Ακσάζ κοντά στη Σμύρνη ελλιμενίστηκε η τουρκική κορβέτα Βuyukada, η οποία καθ' όλη την Τρίτη έπλεε στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας («σύμμαχες» χώρες στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ) για τον έλεγχο σε ΑΟΖ, κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διαύλους και αγωγούς διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό πλοίο κινήθηκε επτά φορές εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) και συγκεκριμένα βορείως του Καφηρέα, ανατολικά της Κέας, βορείως της Σαντορίνης, βόρεια - βορειοδυτικά της Ανάφης, νότια - νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας και δυτικά της Σύμης.

Η τουρκική κορβέτα εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων στις 5:30 το πρωί της Τετάρτης, βόρεια - βορειοανατολικά της Ρόδου. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος σε όλη τη διάρκεια του πλου του. Η τουρκική κορβέτα προερχόταν από τον κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη.

Στο μεταξύ, σε νέες παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου προχώρησαν χτες δύο σχηματισμοί με δώδεκα συνολικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερό της στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. «Ολα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ