Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα

Στο λιμάνι του Ακσάζ κοντά στη Σμύρνη ελλιμενίστηκε η τουρκική κορβέτα Βuyukada, η οποία καθ' όλη την Τρίτη έπλεε στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας («σύμμαχες» χώρες στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ) για τον έλεγχο σε ΑΟΖ, κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διαύλους και αγωγούς διοχέτευσης καυσίμου στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό πλοίο κινήθηκε επτά φορές εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) και συγκεκριμένα βορείως του Καφηρέα, ανατολικά της Κέας, βορείως της Σαντορίνης, βόρεια - βορειοδυτικά της Ανάφης, νότια - νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας και δυτικά της Σύμης.

Η τουρκική κορβέτα εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων στις 5:30 το πρωί της Τετάρτης, βόρεια - βορειοανατολικά της Ρόδου. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος σε όλη τη διάρκεια του πλου του. Η τουρκική κορβέτα προερχόταν από τον κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη.

Στο μεταξύ, σε νέες παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου προχώρησαν χτες δύο σχηματισμοί με δώδεκα συνολικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερό της στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. «Ολα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ