Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ - ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Να αποδοθεί η οφειλόμενη δικαιοσύνη στην απαράγραπτη απαίτηση του λαού

Συνέντευξη με το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, Κ. Παπαδάκη

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να παλέψει για εξόφληση όλων των γερμανικών οφειλών, όπως έχουν τεκμηριωθεί και αναγνωριστεί διεθνώς (φωτ.: Ναζιστικά στρατεύματα ποζάρουν μπροστά από τα φλεγόμενα Καλάβρυτα)
Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να παλέψει για εξόφληση όλων των γερμανικών οφειλών, όπως έχουν τεκμηριωθεί και αναγνωριστεί διεθνώς (φωτ.: Ναζιστικά στρατεύματα ποζάρουν μπροστά από τα φλεγόμενα Καλάβρυτα)
Ο «Ριζοσπάστης» συνεχώς, δεκαετίες τώρα, γράφει και επανέρχεται στο μεγάλο ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας, των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της Κατοχής 1941 - 1944, του αναγκαστικού δανείου που πήρε από τη χώρα μας η χιτλερική κυβέρνηση και των κλεμμένων αρχαιοτήτων και των άλλων θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που αφαίρεσαν και δεν επέστρεψαν ποτέ στη χώρα μας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και τη δραστηριότητα του ΚΚΕ σχετικά με το θέμα αυτό.

Επανερχόμενοι στο ζήτημα, απευθυνθήκαμε στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και μιλήσαμε με το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, ζητώντας να μας ενημερώσει σχετικά με τις παρεμβάσεις και τη στάση του ΚΚΕ στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

***

-- Πού βρισκόμαστε σήμερα στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών και τι κάνει το ΚΚΕ, ώστε η διεκδίκησή τους να τεθεί από τον ίδιο τον ελληνικό λαό ως απαίτηση, πρώτα από όλα από τις ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν, επίσημα, από το γερμανικό κράτος να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις κ.λπ. που υποχρεούται, στη χώρα μας;

-- Κατ' αρχάς, πρέπει να θυμίσουμε ότι το ΚΚΕ - που υπήρξε η ψυχή, οργανωτής και αιμοδότης του αντιστασιακού αγώνα του ελληνικού λαού μέσα από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της χώρας μας, από το 1945, ακόμη και σε συνθήκες σκληρών διώξεών του και παρανομίας, έθεσε το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, στις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και διεθνώς. Σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, συνεχίζει διαχρονικά να απαιτεί να αποδοθεί η οφειλόμενη δικαιοσύνη και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

-- Ομως, οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αποφεύγουν να θέσουν επίσημα και να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές.

-- Βεβαίως, και αυτό συνδέεται με τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, που εκφράζονται με την ένταξη και την ενσωμάτωση της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ/ΕΕ. Γι' αυτό, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, το Κόμμα μας έχει εντείνει τις παρεμβάσεις του, όχι μόνον στις ελληνικές κυβερνήσεις και τη Βουλή, απαιτώντας να ανταποκριθούν στη δίκαιη απαίτηση του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην παρέμβαση του λαϊκού κινήματος και υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα, επανειλημμένα και σταθερά, τίθεται και από τις αντιστασιακές οργανώσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Ριζική αντίθεση σε κάθε προσπάθεια που ακυρώνει τη διεκδίκηση των οφειλών

-- Τελευταία, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, το ΚΚΕ με Κοινή Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ επανέφερε το ζήτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλει η ΟΔ Γερμανίας στην Ελλάδα, απευθύνοντάς την στο Συμβούλιο της ΕΕ, στους προέδρους του ελληνικού Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, στις πρεσβείες των κρατών - μελών της ΕΕ στην Ελλάδα. Πώς σκέφτεται το ΚΚΕ, τώρα, να δώσει συνέχεια στον αγώνα αυτό της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών;

-- Οπως αναφέρεται και στην Κοινή Δήλωση, το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, από το 1990 μέχρι σήμερα, ανέδειξαν πολύμορφα το πρόβλημα με δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, με ημερίδες, αρθρογραφία στο «Ριζοσπάστη», με επιστολές στους πρωθυπουργούς και τους προέδρους της Γερμανίας. Πρόσφατα, στις 15-10-2014, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέφερε το ζήτημα, καταθέτοντας προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αναφορά - Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλει η ΟΔ Γερμανίας στην Ελλάδα. Τώρα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος επαναφέρει και πάλι το ζήτημα με επιστολή της στον Πρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ και τους αρμόδιους Επιτρόπους, με την οποία τους καλεί να τοποθετηθούν στη δίκαιη και απαράγραπτη απαίτηση του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας αυτές σε όλα τα επίπεδα, με όλα τα μέσα.

-- Ωστόσο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με μεγαλύτερη ένταση και από διάφορες πλευρές το θέμα των γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων, εμπλέκεται και σε προπαγανδιστικά πολιτικά παιχνίδια που, μάλιστα, γίνονται και επικίνδυνα για την εξέλιξη της υπόθεσης. Πώς αντιμετωπίζει το θέμα το ΚΚΕ;

-- Θεωρούμε ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν πρέπει να εμπλέκεται σε προπαγανδιστικά πολιτικά παιχνίδια και τακτικές εκλογικής εκμετάλλευσης, ούτε να γίνεται στοιχείο αποπροσανατολισμού, με προσπάθειες να εμφανιστεί ως πανάκεια για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του λαού μας, αποκρύπτοντας την πραγματική αιτία τους και τους υπεύθυνους, το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που τα γεννά και τα αναπαράγει. Είμαστε επίσης ριζικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια που ακυρώνει, ουσιαστικά, τη διεκδίκηση των επανορθώσεων, με προτάσεις που προβάλλονται από κάποιους, ώστε ο λαός μας να συμβιβαστεί με μερικά ψίχουλα ελεημοσύνης, όπως κάποιες υποτροφίες του γερμανικού κράτους σε Ελληνες φοιτητές ή, ακόμη χειρότερα, με επενδύσεις γερμανικών μονοπωλίων στην Ελλάδα, που θα μετατρέψουν το δίκαιο αίτημα του λαού μας σε όχημα πολλαπλασιασμού των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. Το ΚΚΕ αντιπαλεύει αυτές τις προσπάθειες. Καλούμε τον ελληνικό λαό, και πρώτα απ' όλους τους αντιστασιακούς αγωνιστές, να μην επιτρέψουν σε όλους αυτούς να οδηγήσουν στην υπονόμευση του αγώνα τους για εξόφληση όλων των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας, όπως έχουν τεκμηριωθεί και αναγνωριστεί διεθνώς.

Εχουμε παράλληλα υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια και να αναδεικνύουμε συνεχώς την ηρωική στάση των κομμουνιστών για τη συντριβή του φασισμού - ναζισμού. Να εξοπλίσουμε τη λαϊκή πείρα και συνείδηση με τα συμπεράσματα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ