Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιλαϊκά παζάρια για την «επόμενη μέρα»

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) ξεκινά και επίσημα η συζήτηση γύρω από τη μεταβατική φάση και τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα. Η συγκυβέρνηση προσέρχεται στα παζάρια με πρόσθετο ατού την κλιμάκωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες επιζητούν οι ντόπιοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. «Εφαρμόζοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα εξασφαλίσουμε ότι δε θα επιστρέψουμε στο κακό μας παρελθόν. Αλλά θα στραφούμε προς την εξωστρέφεια και προς εκείνους τους κλάδους στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα», είναι το μήνυμα που απέστειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας σε ημερίδα του ΕΒΕΑ με θέμα τις «επενδύσεις στην Ελλάδα και την αναπτυξιακή προοπτική».

Με το βλέμμα στο κρατικό χρέος

Σύσκεψη ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ είχαν χτες ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών. Στις δηλώσεις του, ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του αδιάθετου υπόλοιπου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο «βελτιώνει τα δεδομένα του χρέους και θα γίνουν και πολλές άλλες παραμετρικές βελτιώσεις του χρέους, δηλαδή κουρέματα στην πραγματικότητα, για να μην παίζουμε με τις λέξεις»... Ο ίδιος, για το Γιούρογκρουπ, μίλησε για «σκληρή και πολύ λεπτή διαπραγμάτευση, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση μετά από το μνημόνιο, μετά από την τρόικα». Μετά από την κυβερνητική σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι από την 1η Γενάρη 2015 «μπαίνουμε στη νέα φάση», και αυτό γιατί «όλοι έχουν κίνητρο να πάμε σε μια κατάσταση που όλοι είναι νικητές».

Η θέση της συγκυβέρνησης αφορά τη διαμόρφωση «προληπτικής» γραμμής χρηματοδότησης μέσω των μηχανισμών της ΕΕ με την ταυτόχρονη αξιοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος από τα αποθεματικά (11,4 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για τη στήριξη των τραπεζών. Με τη θέση αυτή συντάσσεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας. Παράλληλα, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και παράγοντες της Κομισιόν διέψευδαν σενάρια περί χρονικής επέκτασης της χρηματοδότησης μέσω του τρέχοντος προγράμματος της ΕΕ.

Εξάλλου, η ελληνική στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) προχώρησε σε μια ακόμη «διόρθωση» του ΑΕΠ για το 2013. Σε σχετική ανακοίνωση, κάνουν λόγο για «λάθος» υπολογισμού, ενώ η πτώση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές για το 2013 εμφανίζεται πλέον σε 3,9% αντί 3,3% που είχε ανακοινωθεί.

Στο επίκεντρο οι αναδιαρθρώσεις

Την παράταση της θητείας της ειδικής Ομάδας Δράσης της ΕΕ (Task Force) για την Ελλάδα έως τον Ιούνη του 2015 ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της Kομισιόν, Ζ. Κ. Γιούγκερ, μετά από την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κομισιόν. Η παρεχόμενη «τεχνογνωσία» από την Ομάδα Δράσης που έχει συγκροτήσει η ΕΕ αφορά το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημόσια διοίκηση, τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών κ.ά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης στο πλαίσιο της χτεσινής ημερίδας του ΕΒΕΑ και αναφερόμενος στις αναδιαρθρώσεις κλάδων και τομέων της οικονομίας επισήμανε ότι θα «τις αναδείξουμε σε λίγο, στο νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2015 στο πλαίσιο μιας νέας σχέσης που θα καθιερώσουμε με τους εταίρους στη μετά μνημόνιο εποχή». Στους επιλέξιμους και προς ενίσχυση επιχειρηματικούς κλάδους ανέφερε την Ενέργεια, τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την έρευνα και τεχνολογία, τη βιομηχανία φαρμάκων, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τις εμπορεύσιμες υπηρεσίες. Πέρα από τις κλαδικές δράσεις έκανε λόγο για «οριζόντιες δράσεις που θα κάνουν όλη την επιχειρηματικότητα να πάρει μπροστά».

Διαπάλη στην Ευρωζώνη

«Από τη στιγμή που βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης, η Πορτογαλία έχει αποτύχει στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από την Κομισιόν και την ΕΚΤ. «Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι υποτονική, με το ρυθμό υλοποίησης να παρουσιάζεται άνισος μεταξύ των κλάδων της οικονομίας», επισημαίνεται σχετικά. Ειδική αναφορά γίνεται στην απόφαση «για αύξηση του κατώτατου μισθού που μπορεί να δυσχεράνει την επανένταξη στην απασχόληση για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων σχετικά με το ΑΕΠ της Γερμανίας προχώρησε χτες το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, σύμφωνα με το οποίο ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2014 θα περιοριστεί στο 1%, έναντι 1,3% που προβλέπει η Κομισιόν. Παράλληλα, με φόντο τις αβεβαιότητες και τα ρίσκα, συνεχίζεται η διαπάλη στους κόλπους της Ευρωζώνης. Ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνγκερ «κατηγόρησε» για αναλήθειες τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Ντ. Κάμερον και της Ιταλίας Μ. Ρέντσι. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως «δε μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι πρωθυπουργοί συμπεριφέρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής», προσθέτοντας ότι «συνέκρινα όσα ελέχθησαν στην αίθουσα και έξω από αυτή. Διαπίστωσα ότι δε συμπίπτουν». Η διαπάλη στους κόλπους της ΕΕ εκδηλώνεται και στο σκέλος των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ