ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Μνημόνια διαρκείας και με τη βούλα του Γιούρογκρουπ

Αποψη από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ

Αποψη από τη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Τα εναλλακτικά σενάρια του κεφαλαίου σχετικά με το στήσιμο της γραμμής «προληπτικής» χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, σε συνδυασμό με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα», συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις Βρυξέλλες. Το βράδυ χτες, μετά τη ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, εστίασε στην ανάγκη παραπέρα κλιμάκωσης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», λέγοντας ότι ενώ οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις συνιστούν σημαντική πρόοδο, «θα πρέπει να γίνουν περισσότερα» και να συνεργαστούν στενά η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ:

Απαραίτητη και επιθυμητή από την ΕΕ είναι η «συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα» και αυτό γιατί έτσι «ενισχύεται η αξιοπιστία του προγράμματος». Πρόκειται δηλαδή για μια πρόσθετη δικλίδα σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές ενόψει της αναζήτησης διεξόδου στις χρηματαγορές για τη σύναψη νέων κρατικών δανείων. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «θα πρέπει να μιλήσουμε με το ΔΝΤ, την ελληνική κυβέρνηση και τους άλλους θεσμούς για να δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του».

Μόνιμη εποπτεία: Σε σχέση με τους όρους που συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημείωσε ότι προϋποθέτουν «εποπτεία», αλλά οι λεπτομέρειες μένει να ξεκαθαριστούν στη συνέχεια.

Μνημόνια διαρκείας: Διευκρίνισε ότι το μοντέλο χρηματοδότησης θα είναι της «ενισχυμένης προληπτικής στήριξης» (ΕCCL), το οποίο αποτελεί ένα διαθέσιμο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Και για το συγκεκριμένο μηχανισμό, προβλέπονται τακτικοί έλεγχοι, προαπαιτούμενα και άλλα διαρθρωτικά ορόσημα. Παράλληλα, θα υπογραφεί και νέα συμφωνία με την ελληνική πλευρά, δηλαδή μνημόνιο νέου τύπου. Ακόμη προβλέπεται ακύρωση του προγράμματος σε περίπτωση μη εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να συμφωνηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, όρος και προϋπόθεση για το επόμενο βήμα είναι η επιτυχής έκβαση της τρέχουσας αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια της τρόικας, που αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ είπε χαρακτηριστικά ότι «δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει, δεν υπάρχει τίποτα. Γι' αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο να τελειώσει η αξιολόγηση. Ετσι θα γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου για να μην υπάρξει κενό».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει να περιμένει (από το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης) 3,6 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Προσέθεσε ότι η νέα πιστωτική γραμμή (ECCL) «είναι ένα από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα αλλά θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί τη στήριξη της ΕΕ, η οποία και θα την παράσχει», προσθέτοντας ότι για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι επισκέψεις του στην Ελλάδα και την Κύπρο.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρες με φόντο τη στασιμότητα

Με σκληρές κόντρες αλλά και με συμβιβασμούς εξελίσσεται η διαπάλη γύρω από τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα πρόσθετα μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης», που αφορούν στο ενδεχόμενο αγοράς και κρατικών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διοχετεύσει πρόσθετη ρευστότητα στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη μείωση των επιτοκίων για τον κρατικό δανεισμό.

Σε αυτό ο φόντο, συνεδρίασε χτες το ΔΣ της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της οποίας Μ. Ντράγκι, επιχειρώντας να ρίξει γέφυρες συμβιβασμού, σημείωσε πως υπάρχει «ομόφωνη απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα στην περίπτωση που το απαιτήσουν οι οικονομικές συνθήκες». Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, σημείωσε ότι «η εξασθένιση της ανάπτυξης και οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενδέχεται να πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», ενώ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με την αξία του τρέχοντος προγράμματος αγοράς εγγυημένων τίτλων του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης, εξάλλου, η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια του ευρώ, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε καθορίσει σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, το κλίμα στην ΕΚΤ βαραίνει από τις κόντρες που εκδηλώνονται ανάμεσα στους κεντρικούς τραπεζίτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ), Γ. Βάιντεμαν, έχει απειλήσει ακόμη και με το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που ο Μ. Ντράγκι ξεπεράσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο «νομιμοποιείται» να κινηθεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ομάδα κεντρικών τραπεζιτών συντάσσεται απέναντι στους σχεδιασμούς νέων μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ η βρετανική «Telegraph» σχολιάζει ότι οι προσπάθειες του Ντράγκι για την Ευρωζώνη προσκρούουν στο «τείχος» που έχει σηκώσει το Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε εξήγγειλε χτες σχέδιο πρόσθετων δημόσιων επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-18, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, εφόσον οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν επιδεινωθούν περαιτέρω. «Θα προτείνω στην κυβέρνηση να θέσουμε σε εφαρμογή επιπρόσθετες δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2018, πέραν αυτών που προβλέπονταν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας συγκρότησης της κυβέρνησης συνασπισμού», δήλωσε. Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, βέβαια, το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να συνδυαστεί με μέτρα «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Υποβάθμιση προβλέψεων και από τον ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, συνιστά την εφαρμογή «εκτεταμένου προγράμματος» αγοράς ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και κρατικών, προκειμένου να αποφευχθεί η στασιμότητα και ο αποπληθωρισμός.

Σε έκθεσή του, που δημοσιοποίησε χτες, ενόψει της Συνόδου του G20 στην Αυστραλία, υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 στο 3,3% (έναντι 3,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 3,7% για το 2015 (έναντι 3,9%).

Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται με εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς, στο 0,8% για το 2014 και στο 1,1% για το 2015, στο ίδιο επίπεδο με αυτό που περιμένει η Κομισιόν σύμφωνα με τις πρόσφατες «φθινοπωρινές προβλέψεις».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεγέθυνση του ΑΕΠ στη Βραζιλία θα περιοριστεί μόλις στο 0,3% για το 2014, ενώ στη Ρωσία προβλέπεται απόλυτη στασιμότητα για το 2015, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και της αποδυνάμωσης των εμπορικών δοσοληψιών.

Ο ΟΟΣΑ συνιστά την κλιμάκωση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Νερό στο μύλο της «συναίνεσης» για νέα αντεργατικά μέτρα

Αφθονο νερό στο μύλο της συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο, ρίχνει και ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Στ. Θεοδωράκης, με χαρακτηριστικά όσα ειπώθηκαν χτες στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Δίνοντας τον τόνο, ο ίδιος ο Κ. Παπούλιας θύμισε ευθύς εξαρχής στον Στ. Θεοδωράκη ότι σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που συνάντησε, υπογράμμισε «την ανάγκη ελάχιστης συνεννόησης για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου».

Συμφωνώντας, ο Στ. Θεοδωράκης κατηγόρησε «το παλιό πολιτικό σύστημα» (με το οποίο διατυμπανίζει με κάθε τρόπο ότι θα συνεργαστεί...) ότι «ο καθένας θέλει τη συνεννόηση προς όφελός του». Κάνοντας πιο συγκεκριμένο το πώς εννοεί αυτή τη συνεννόηση ζήτησε «συναίνεση» των αστικών δυνάμεων, ώστε να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη, με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές και ανοίγοντας δρόμους για περαιτέρω συνεννοήσεις μεταξύ των αστών πολιτικών πάνω στο μείγμα διαχείρισης.

Εκφράζοντας δε αγωνίες για το μέλλον του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος προειδοποίησε ότι «ένας Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία της Βουλής θα είναι μία ήττα του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Είναι καλό ο Πρόεδρος να βγαίνει με μεγάλη πλειοψηφία».

Αλλωστε, όπως υποστήριζε προηγούμενα, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, «αυτή η Βουλή και ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν εκλογές, θα πρέπει να βγάλει έναν ισχυρό Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά να συζητήσουμε αν θα πρέπει να τελειώσει η τετραετία».

Εδινε κι άλλες ιδέες για το πού θα χρειαστεί η περιβόητη συναίνεση που και ο ίδιος επαγγέλλεται: «Δεν πιστεύω ότι ο μισθός στο Δημόσιο πρέπει να είναι παραπάνω από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή δεν μπορεί το Δημόσιο να είναι ένας προνομιακός χώρος» είπε, ευθυγραμμιζόμενος απολύτως με τα σχέδια παραπέρα μείωσης μισθών και στο Δημόσιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και σπέρνοντας αυταπάτες για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών κέντρων, έλεγε π.χ. για τα Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό: «Δεν είναι θέμα κομματικής διαμάχης, πρέπει δηλαδή με πολύ μεγάλη προσοχή, με αποφασιστικότητα, ενωμένοι με τους Κύπριους αλλά όχι σε μια επαρχιακή ένωση, όχι να βρεθούν οι Ελληνες και οι Κύπριοι να λένε εμείς είμαστε μαζί και όλοι οι άλλοι είναι εναντίον μας, δεν είναι όλοι εναντίον μας. Η ΕΕ είναι μαζί μας. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι μαζί μας»..!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ