ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Μιλούν για εκλογές και συνεννόηση

Με την Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας στο γραφείο του στη Βουλή, η οποία - όπως είχε κάνει και με τον πρωθυπουργό προ ολίγων ημερών - τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της να φιλοξενηθεί το ετήσιο Συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον, «Clinton Global Initiative Mediterranean» (CGI), τον Ιούνη του 2015, στην Αθήνα. Ο Αλ. Τσίπρας δέχτηκε πρόσκληση για το συνέδριο, πληροφορούμενος ότι αυτό αποσκοπεί «να δώσει την ευκαιρία σε ηγέτες να συναντηθούν και να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε, απευθυνόμενος μάλλον σε όσους αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για κέρδη, να παρουσιάσει το συνέδριο σαν ευκαιρία ανάδειξης των «σημαντικών δυνατοτήτων» που διαθέτει η χώρα.

Στο μεταξύ, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο φούντωσε ξανά η φημολογία για σκέψεις που αναπτύσσονται στην Κουμουνδούρου να υποστηριχθεί προσωπικότητα της κεντροδεξιάς για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση ότι αποκλείοντας μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δείχνει πώς αντιλαμβάνεται «την αναγκαία συνεννόηση και επικοινωνία σε κάποια πολύ κρίσιμα ζητήματα, παρά τα όσα έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι είναι μια δύναμη η οποία επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση».

Καλλιέργεια αυταπατών και εκβιασμών

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ρ/σ «Real», αρνήθηκε στην πραγματικότητα να σχολιάσει το γεγονός ότι μέτρα σαν αυτά που χαρακτηρίζει μνημονιακά υλοποιούνται και σε χώρες δίχως μνημόνιο π.χ. το Βέλγιο. «Βεβαίως, η επισήμανση περί των μεγάλων κινητοποιήσεων (...) δείχνει πως οι πραγματικοί μας σύμμαχοι είναι οι λαοί της Ευρώπης. Και οι μεγάλες δυνατότητες που έχουμε είναι να αθροίσουμε τις δικές μας προσπάθειες μαζί τους», αρκέστηκε να δηλώσει, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι μια απάντηση που να υποδεικνύει τις αιτίες των λαϊκών προβλημάτων, δηλαδή τη στρατηγική της ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Μάλιστα, για να τα συσκοτίσει και να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό επικαλέστηκε σαν ελπιδοφόρα τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για Ιταλία και Γαλλία, όταν αυτή ήρθε να κουμπώσει με τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων και στις δύο αυτές χώρες.

Να εκβιάσει το λαό, διαμορφώνοντας συγχρόνως άλλοθι αναίρεσης και των ψιχίων που υπόσχονται στην ακραία φτώχεια, επιχείρησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης. Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» είπε μεταξύ άλλων: «...η μεγάλη λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία δεν έχει συνειδητοποιήσει πως η περαιτέρω καθυστέρηση στο χρόνο των εκλογών δημιουργεί πιθανώς μη αντιστρέψιμα γεγονότα στο πεδίο της οικονομίας και ότι παγιώνονται κάποιες δεσμεύσεις για τη χώρα που θα είναι πολύ πιο δύσκολο μετά το 2016 να αναιρεθούν από τη νέα πλειοψηφία της αριστερής διακυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα περί «ουράς» που σχηματίζεται «έξω» απ' την ΠΑΣΟΚογενή Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν ένταξη, ευελπιστώντας να ενταχτούν στα ψηφοδέλτια ή να αξιοποιηθούν από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Βούτσης δηλώνει ότι δεν έχουν δοθεί υποσχέσεις αλλά «δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν όσοι έχουν βάλει στην προπαγάνδα τους τα τελευταία 3 χρόνια το στοιχείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμαχίες».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Αντιδραστικές θεσμικές προτάσεις ενίσχυσης της αστικής εξουσίας

Τις αντιδραστικές προτάσεις του για τη σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος παρουσίασε ο Στ. Θεοδωράκης, την Κυριακή, στην πανελλήνια συνεδρίαση των εκλεγμένων οργάνων του Ποταμιού.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για καθυστέρηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, λέγοντας ότι «οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έχουν εγκαταλειφθεί - κάποιες δεν ξεκίνησαν καν» και κάλεσε τους συνοδοιπόρους του: «Πάμε να παραμερίσουμε τις συντεχνίες που έχουν χωρίσει την Ελλάδα σε οικόπεδα και την εκμεταλλεύονται όπως οι τσιφλικάδες τον κάμπο»! Δηλαδή, ξεκαθάρισμα του δρόμου ώστε να κάνει επέλαση το μεγάλο κεφάλαιο.

Ζήτησε νέο εκλογικό νόμο, προτείνοντας το λεγόμενο γερμανικό σύστημα ώστε «να μπορείς να ψηφίσεις υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα. Αλλον στη μικρή σου περιφέρεια και άλλον στην εθνική λίστα», καθώς «όλο και πιο πολλοί Ελληνες, όλο και πιο πολλοί Ευρωπαίοι μοιράζονται ανάμεσα σε δύο αλήθειες - σε δύο κόμματα», εξασφαλίζοντας στο λαό την ...ελευθερία να επιλέγει δύο διαχειριστές της αστικής εξουσίας.

Παραπέρα ζήτησε σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, και μείωση, αλλά όχι κατάργηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα: «Το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μία έδρα για κάθε 1% των ψήφων. Αν πάρει 30% να πάρει τριάντα έδρες. Αν πάρει όμως 20%, να πάρει 20 έδρες».

Επίσης, ζήτησε ένα «νέο Σύνταγμα», η παρούσα Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης ορίζοντας την επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική. Να αλλάξει το άρθρο 86, «περί ευθύνης υπουργών». Οι βουλευτές να πάψουν να έχουν την ασυλία του άρθρου 63 «κι αν θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική ή καταχρηστική να προσφεύγουν στη Βουλή και να ζητούν προστασία». Να αλλάξει το άρθρο 110 που προσδιορίζει ότι ανάμεσα σε δύο αναθεωρήσεις είναι υποχρεωτικό να μεσολαβούν πέντε χρόνια. Να αλλάξει και το άρθρο 16, ώστε «να δοθεί η δυνατότητα σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε μεγάλα ιδρύματα της χώρας, σε ευεργέτες να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Τάχθηκε υπέρ «ρύθμισης» του δημόσιου χρέους, με προφανή στόχο την απελευθέρωση κονδυλίων για παραπέρα ενίσχυση των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων: «Θέλουμε μεγάλη χρονική παράταση για την αποπληρωμή των δανείων, μείωση των επιτοκίων, τακτοποίηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, αναγνώριση μιας ικανής περιόδου απαλλαγής από την εξυπηρέτηση του χρέους».

Παραπέρα έταξε «σε νευραλγικούς τομείς να θεσμοθετηθούν μόνιμοι "κυβερνήτες" - υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς - οι οποίοι απρόσκοπτα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στο Εμπόριο, στην Αμυνα, στους φόρους» εξασφαλίζοντας ένα σταθερό περιβάλλον όπου θα κινούνται τα μονοπώλια.

Αντιδραστικός ως το κόκαλο έφτασε στο σημείο να ζητά «την αυτοδέσμευση των κομμάτων που πρέπει επιτέλους να αποσυρθούν από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οι κομματικοί στρατοί να στρατοπεδεύσουν αλλού, όχι στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

Τέλος, ζήτησε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, τα κόμματα «να δείξουν πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας», ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

ΑΝΕΛ
Φεύγει κι άλλος;

Σε δοκιμασία έχει η μπει η σχέση των ΑΝΕΛ με άλλο ένα στέλεχός τους, τον νυν ευρωβουλευτή και πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό τους Νότη Μαριά. Μιλώντας την Κυριακή στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», ο Ν. Μαριάς έκανε λόγο για «μνημονιακή διολίσθηση» των ΑΝΕΛ και τόνισε πως θα διακόψει τη συνεργασία του με την παράταξη εάν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος (22 - 23/11) «επικυρωθεί» η παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας που έχει κάνει με το κόμμα.

Χαρακτήρισε μάλιστα «τραγικό λάθος» την απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς, όπως είπε, το νομοθέτημα περιείχε και την επέκταση της έκτακτης εισφοράς, που ήταν στην ουσία μνημονιακή δέσμευση. Εσπευσε δε να υποστηρίξει ότι ο ίδιος εξελέγη στη βουλευτική του έδρα ως εκπρόσωπος αντιμνημονιακών πολιτών κι όχι ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Η διαφοροποίηση Μαριά έρχεται μετά την απομάκρυνση της Ραχήλ Μακρή και άλλων βουλευτών από το κόμμα, και τη γνωστοποίηση από πλευράς Γ. Δημαρά (εκλεγμένου στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ) ότι δεν θα παρακολουθήσει το συνέδριό τους.

ΔΗΜΑΡ
«Εθνική συνεννόηση» για το χρέος

Χαρακτηριστικά μονιμότητας αποκτούν πλέον οι παρεμβάσεις της ΔΗΜΑΡ για το ζήτημα του χρέους. Απηχώντας την αγωνία τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου για στήριξη της κερδοφορίας τους, ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε χτες ότι «ο πολιτικός κόσμος οφείλει να συνεννοηθεί, οφείλει να διαμορφώσει την ελάχιστη κοινή συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσήψε στην κυβέρνηση «μικροκομματικούς σχεδιασμούς» με βάση τους οποίους απορρίπτει αυτή του την πρόταση και δήλωσε: «Κάνει λάθος. Το αποδεικνύουν όσα κυοφορούνται στις Βρυξέλλες για τη γραμμή πίστωσης προς τη χώρα μας. Το πιστοποιεί η απομάκρυνση των εταίρων από τη δέσμευσή τους να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Αυτή την κρίσιμη ώρα για το μέλλον του τόπου επαναφέρω την πρόταση της εθνικής συνεννόησης».

«Καλώ την κυβέρνηση - κατέληξε - και τον πρωθυπουργό να συζητήσουμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Τους καλώ να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για ένα θέμα κατά κυριολεξία εθνικό, όπως είναι το θέμα του χρέους».

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Συζητούν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Συντηρούνται τα σενάρια για μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο των διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, που εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων. Μάλιστα, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και νεοδιορισμένος επίτροπος στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

«Σε μια δημοκρατία εφικτό είναι ό,τι αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει», δήλωσε σχετικά στην «Καθημερινή της Κυριακής», ερωτώμενος πόσο εφικτή είναι μια κυβέρνηση «εθνικής συνεργασίας» που θα περιλαμβάνει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια συνέντευξη, και στην επισήμανση του συντάκτη της εφημερίδας ότι η θέση του για την αναγκαιότητα «εθνικής συνεννόησης» (θέση που προβάλλεται όλο και εντονότερα από μια σειρά αστικών επιτελείων ώστε να περάσουν με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που χρειάζεται το κεφάλαιο) βρίσκεται σε αντίθεση με το πολωτικό κλίμα που βιώνουμε και με την επίσημη κομματική γραμμή, ο Δ. Αβραμόπουλος απαντά: «Ως πολιτικός εδώ και χρόνια βρίσκομαι εκτός του κλίματος που θέλει την πόλωση και την μικροπολιτική σύγκρουση». Βάζει έτσι υποψηφιότητα να εξυπηρετήσει τέτοιους σχεδιασμούς για προώθηση «συναινέσεων».

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση της στρατηγικής τους σύγκλισης για εξυπηρέτηση των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου, εμφανίστηκε μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ» και η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη. Η ίδια παρουσίασε ως ένα πρώτο πεδίο επίτευξης τέτοιας «συσπείρωσης του εθνικού μετώπου» τα λεγόμενα εθνικά θέματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ