ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Η πυρκαγιά επίσπευσε το κλείσιμο του σταθμού

Το εργοστάσιο τυλιγμένο στους καπνούς

Eurokinissi

Το εργοστάσιο τυλιγμένο στους καπνούς
Την παλαιότητα των μονάδων, τη μείωση προσωπικού και των συντηρήσεων, την εμπλοκή των εργολάβων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μονάδων, δείχνουν οι συνδικαλιστές ως το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο εκδηλώθηκε η μεγάλη φωτιά στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή των θαλάμων ελέγχου (κοντρόλ) της 3ης και 4ης μονάδας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής στο υπόγειο (λεβητοστάσιο) της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και τέθηκε υπό έλεγχο μετά από πολλές ώρες, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των εργαζομένων της βάρδιας.

Εξαιτίας των πυκνών καπνών, δώδεκα (12) εργαζόμενοι διακομίσθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και νοσηλεύθηκαν για προληπτικούς λόγους στην Παθολογική κλινική. Ο ένας εξ αυτών διεκομίσθη στην Πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης για περαιτέρω νοσηλεία.

Η ζημιά που προκλήθηκε στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι πολύ μεγάλη και η επαναλειτουργία του θα εξαρτηθεί από το κόστος που θα απαιτηθεί, καθώς με βάση τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, οι μονάδες 3 και 4, επρόκειτο να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας τον Οκτώβρη του 2015. Ηδη, το προηγούμενο διάστημα, έχουν βγει εκτός λειτουργίας οι μονάδες 1 και 2.

Από χτες και για τις επόμενες μέρες γίνονται έλεγχοι για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφική φωτιά. Τα στελέχη της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση από τη μη λειτουργία των δύο μονάδων.

Οπως λένε οι εργαζόμενοι, χρειάζεται ανακατασκευή του κοντρόλ και αντικατάσταση όλων των καλωδιώσεων. Σε προηγούμενη φωτιά στην 4η μονάδα το 1997, όπου είχαν καεί μόνο οι καλωδιώσεις, χρειάστηκαν περίπου 40 μέρες για να αποκατασταθεί η ζημιά. Η τωρινή καταστροφή θα χρειαστεί πολλαπλάσιο χρόνο για να αποκατασταθεί, αν τελικά η ΔΕΗ κρίνει σκόπιμο και οικονομικά συμφέρον να το πράξει.

Σημειώνουμε ότι στις 15 Νοέμβρη, ήταν προγραμματισμένο η 4η μονάδα να βγει εκτός λειτουργίας για να γίνει συντήρηση. Τα τελευταία χρόνια, η συντήρηση των μονάδων γίνεται περίπου κάθε 1,5 χρόνο, με εμπλοκή των εργολάβων που δε διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ παλιότερα, που οι μονάδες ήταν νεότερες, και το μόνιμο προσωπικό στο σύνολό του ειδικευμένο, η συντήρηση γινόταν κάθε χρόνο.


ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Απάντηση σε όσους εγκαλούν το ΚΚΕ για την Ξερόλακκα

Απάντηση σε όσους εγκαλούν το ΚΚΕ και τη δημοτική αρχή της Πάτρας σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη βδομάδα, να ακυρώσει τον υπάρχοντα σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (με δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και να απεμπλακεί σταδιακά από τον κορεσμένο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, μέχρι την οριστική λύση, έδωσε χτες, με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στη δήλωσή του τόνισε πως «είναι εντυπωσιακό το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων, που με δημοσιεύματα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο ενδιαφέρονται για το άμεσο κλείσιμο της Ξερόλακκας. Φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν το ΚΚΕ αλλά και τη νέα δημοτική αρχή για ασυνέπεια και αναντιστοιχία λόγων και έργων. Οταν ο καθένας γνωρίζει ότι για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Ξερόλακκα και γενικότερα για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές της Πάτρας που άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο, αδιαφορώντας συνειδητά για τη δημόσια υγεία και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών στο όνομα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων και της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «θα είχαν κάθε λόγο να εγκαλούν το ΚΚΕ και τη νέα δημοτική αρχή αν συμβιβαζόμασταν με την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και αποδεχόμασταν τα τετελεσμένα που είχαν δημιουργηθεί. Το γεγονός όμως ότι χαλάμε τα σχέδια κάποιων επιχειρηματικών ομίλων φαίνεται ότι ενοχλεί κάποιους όψιμους φίλους της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτοί όμως δεν ενδιαφέρονται για την περιοχή της Ξερόλακκας, γι' αυτό και ρίχνουν σπόντες στο ΚΚΕ και στη νέα δημοτική αρχή, συγκαλύπτοντας τους υπεύθυνους και τη μέχρι σήμερα πολιτική τους».


ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Ζημιές από το σεισμό στο Αίγιο

Ξεπερνούν τις 300 οι αιτήσεις για καταγραφή ζημιών σε σπίτια από το σεισμό, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19.13 το απόγευμα της Παρασκευής στο Αίγιο. Οι ζημιές αφορούν κυρίως σε παλιά οικοδομήματα. Ο δήμος Αιγιάλειας ζητά να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη και να χαρακτηριστεί σεισμόπληκτος, προκειμένου να δοθούν κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι οι αποζημιώσεις θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ζημιές, προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πιο μόνιμων αντισεισμικών μέτρων και υποδομών.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στη 01.15 τα ξημερώματα της Κυριακής με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο της Κεφαλονιάς, οχτώ χιλιόμετρα νότια του Αργοστολίου. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και την ευρύτερη περιοχή.

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τη 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 49 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου.


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό των απαγωγέων 27χρονης φοιτήτριας που απήχθη το βράδυ της 31ης Οκτώβρη και αφέθηκε τελικά ελεύθερη την Κυριακή με την καταβολή 82.500 ευρώ ως λύτρα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη διαδρομή που ακολούθησαν οι απαγωγείς για να οδηγήσουν την 27χρονη στον χώρο ομηρείας.

Κλειστή είναι από χτες Δευτέρα μέχρι κι αύριο Τετάρτη, η Εθνική Οδός Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας. Ο δρόμος θα παραμένει κλειστός από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Απεργία πείνας γιατί δεν του χορηγήθηκε εκπαιδευτική άδεια, ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή που εισήχθη, άρχισε από χτες, ο Ν. Ρωμανός που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Με κείμενο από τις φυλακές Διαβατών, ο Ν. Μαζιώτης, μέλος της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», δηλώνει στον ειδικό εφέτη ανακριτή που τον καλεί σε απολογία, ότι τα μέλη του ΕΑ δεν απολογούνται.

Ελεγχο στους χώρους του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού έκαναν στελέχη του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Διαπιστώθηκε ότι στο νοσοκομείο ο αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται περίπου στα 220 άτομα, ενώ η δυναμικότητα είναι για 60 άτομα. Σημειώνεται ακόμη πως «εξαιτίας του συνωστισμού ο ατομικός ρουχισμός αποθηκεύεται κάτω από τα κρεβάτια με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής ο καθαρισμός των θαλάμων». Στο ψυχιατρείο διαπιστώθηκε πως σε τμήμα της οροφής ορισμένων θαλάμων, βρέθηκε υγρασία και τα στρώματα σε ορισμένους θαλάμους βρέθηκαν ρυπαρά. Και στο μαγειρείο του ψυχιατρείου εντοπίστηκαν αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας (μυρμήγκια, αράχνες κ.ά.).


Ηταν πολυτέλεια για τα κέρδη η συντήρηση του σταθμού

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την πυρκαγιά στη Πτολεμαΐδα η Τομεακή Οργάνωση Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η εξαντλητική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, το ξεπάτωμα του εξοπλισμού έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φθορά τους με αύξηση των ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη.

Το ΚΚΕ μέσα από το αστικό Κοινοβούλιο, τα μέλη και τα στελέχη του στο μαζικό κίνημα, ανέδειξαν και αναδεικνύουν κάθε μέρα τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους εργαζόμενους στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ. Αναδεικνύουν την πραγματική αιτία για τα ατυχήματα, που δεν είναι άλλη από την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη προσωπικού, την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού και όλα αυτά για τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ.

Σε έναν ΑΗΣ που σύντομα θα διέκοπτε οριστικά τη λειτουργία του λόγω παλαιότητας, η ανανέωση του εξοπλισμού, η συνεπής συντήρηση αποτελεί πολυτέλεια αποδεικνύοντας ότι η ασφάλεια των εργαζομένων και η εξασφάλιση της εργασίας έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Αποδεικνύεται επίσης ότι όσο ο κλάδος της Ενέργειας παραμένει προσδεμένος στα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και ο ενεργειακός σχεδιασμός υπηρετεί τα συμφέροντά τους, ο εξοπλισμός θα απαξιώνεται όπου δεν προσμένουν κέρδη και οι επενδύσεις θα γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία. Επίσης, οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί για το ποιος θα πάρει το καλύτερο φιλέτο καθυστερούν αναγκαίες επενδύσεις για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, για φθηνό ρεύμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Μόνη λύση είναι η άμεση δημιουργία νέων μονάδων με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο πενθήμερο 35ωρο, 6ωρο 30ωρο για τα ΒΑΕ, δημιουργία 5ης φυλακής στα Ορυχεία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δοθεί απάντηση στη μακροβιότερη και ασφαλή αξιοποίηση του λιγνίτη με αύξηση των θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Μια λύση που μόνο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να δώσουν, με τη δική τους εξουσία. Μια εξουσία που μέσα από έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας θα σχεδιάζει τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, συνολικά του λαού.

Η πυρκαγιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας φέρνει στην επιφάνεια και το ζήτημα της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της περιοχής μας, η οποία δουλεύει οριακά ενώ απαιτείται επιπλέον στελέχωση και εξοπλισμός για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή».

Η Τομεακή Οργάνωση Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, να συμπορευθούν με το ΚΚΕ σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο και να διεκδικήσουν:

-- Καμία καθυστέρηση στη δημιουργία της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5». Εγκαιρη προετοιμασία για αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες. Μέτρα για επαρκή συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού για ασφαλή λειτουργία.

-- Επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες και δικαίωμα αναβολής ή περιορισμού των εργασιών. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό.

-- Αμεση στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το απαραίτητο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ