ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Ο επίσημος - εμφανώς υποτιμημένος - απολογισμός για το αιματοκύλισμα που έχει προκαλέσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Ουκρανία και ειδικά μετά την έναρξη της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Ανατολή τον Απρίλη, εναντίον όσων αντιτάχθηκαν, είναι 4.317 νεκροί και 9.921 τραυματίες. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Υπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. Η υπηρεσία αυτή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, επισημαίνουν ότι πρόκειται για μετριοπαθή εκτίμηση και ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Βεβαίως, αν σκεφτεί κανείς ότι η επέμβαση με την ανάδειξη των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων στην πολιτική εξουσία με την πραξικοπηματική ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς έγινε το Φλεβάρη, ακολούθησαν εγκλήματα όπως το κάψιμο της έδρας των Συνδικάτων στην Οδησσό στις 2 Μάη με τουλάχιστον 38 νεκρούς απανθρακωμένους και 200 τραυματίες, ο αριθμός ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Επίσης, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας της 5ης Σεπτέμβρη, που στην ουσία είναι στα χαρτιά, σκοτώνονται κάθε μέρα στις συγκρούσεις κατά μέσο όρο 13 άνθρωποι (άμαχοι, πολιτοφύλακες και στρατιώτες).

Ακόμα σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία εξαιτίας των συγκρούσεων αυξήθηκε από 275.489 που ήταν στις 18 Σεπτέμβρη σε 466.829 στις 19 Νοέμβρη. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ρωσίας μιλάει για πάνω από 600.000 πρόσφυγες που έχουν περάσει στη Ρωσία.

Ο Ποροσένκο και οι σύμμαχοί του

Επίσης, χτες, έγινε γνωστό ότι από πυρά του ουκρανικού στρατού κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ σκοτώθηκε ο Ελληνας Θανάσης Κοσσέ, 49χρονών, που κατάγονταν από χωριό της περιοχής, είχε πάει να επισκεφτεί την μητέρα του και αποφάσισε να ενταχθεί στην πολιτοφυλακή.

Πάρα αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, από την Μολδαβία όπου έκανε επίσκεψη χθες, δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει «επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία», κάτι που απέδωσε «στην αποφασιστική στάση των συμμάχων μας». Εκανε αναφορά και στις «αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας» την οποία κατηγόρησε ότι έχει στείλει στρατεύματα στη Ουκρανία, ενώ κατέληξε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με μεγάλο αριθμό «τύπων» (formats), δηλαδή ανάλογα με την σύνθεση των συμμετεχόντων, «Νορμανδίας, Γενέυης, Βαϊμάρης, Βισεγκράντ, που θα βοηθήσουν να εκφραστεί η αλληλεγγύη στη χώρα μας». Ολα αυτά είναι χαρακτηριστικό ότι λέγονται πριν την σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ.Μπάιντεν στο Κίεβο.

Ενδιαφέρον πάντως στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση έχει η τοποθέτηση του Ρώσου προέδρου Βλ.Πούτιν που δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας «στον σύγχρονο κόσμο ο εξτρεμισμός χρησιμοποιείται ως ένα γεωπολιτικό εργαλείο αλλά και ως ένα μέσο για να αναδιαμορφώνονται οι σφαίρες επιρροής. Βλέπουμε ποιες είναι οι τραγικές συνέπειες των λεγόμενων έγχρωμων επαναστάσεων» και πρόσθεσε με νόημα «για εμάς αυτό αποτελεί ένα μάθημα και μια προειδοποίηση. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να μην γίνει ποτέ κάτι παρόμοιο στη Ρωσία».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράκ

Από τη συνάντηση στη Βαγδάτη των πρωθυπουργών Ιράκ και Τουρκίας
Από τη συνάντηση στη Βαγδάτη των πρωθυπουργών Ιράκ και Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου, που προσέφερε τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του στο Ιράκ στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη προσέγγισης της Αγκυρας με τη Βαγδάτη έπειτα από μια περίοδο μεγάλης έντασης στις σχέσεις τους.

Ο Νταβούτογλου «προσέφερε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας στο Ιράκ», δήλωσε ο ομόλογός του πρωθυπουργός του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με την προμήθεια όπλων και την εκπαίδευση των μελών της ιρακινής Εθνοφρουράς, που αναμένεται να συσταθεί σύντομα. Οι εθελοντές στις ιρακινές δυνάμεις «χρειάζονται εκπαίδευση (...) και θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την εκπαίδευση αυτών των δυνάμεων στη γειτονική Τουρκία», προσέθεσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι συμφώνησαν με τον Νταβούτογλου να ανταποδώσει με επίσκεψη στην Τουρκία στα μέσα Δεκέμβρη. Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού ακολουθεί την επίσκεψη στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, στις αρχές Νοέμβρη, με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αγκυρα. Οι σχέσεις τους είχαν ψυχρανθεί μετά την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει πετρέλαιο από την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν χωρίς έγκριση της Βαγδάτης και που είχε χαρακτηριστεί ως παράνομο. Και οι σχέσεις του Ερντογάν (πριν πρωθυπουργού και τώρα Προέδρου της Τουρκίας), με τον προκάτοχο του Αμπάντι, τον Νούρι Αλ Μάλικι, είχαν γνωρίσει περιόδους έντασης. Πάντως, ο Νταβούντογλου αναμενόταν να επισκεφτεί και το Αρμπίλ και να έχει συνομιλίες με την ηγεσία της αυτόνομης κουρδικής περιοχής.

Στην Τουρκία επίσης βρίσκεται «συντονιστής» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το «συνασπισμό προθύμων» κατά των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία, ε.α. στρατηγός Τζον Αλεν, ο οποίος εκτίμησε μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» ότι οι τζιχαντιστές υφίστανται βαριές απώλειες από τις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ιδιαίτερα στο Κομπανί της βόρειας Συρίας, ωστόσο έχουν ακόμη σημαντικές δυνάμεις. Ετσι, το πρόσχημα για τη διαρκή ιμπεριαλιστική επέμβαση διατηρείται, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Τζ. Χάιγκελ θα σταλούν και νέες ενισχύσεις «εκπαιδευτών» στο Ιράκ.

Παράλληλα με τις δηλώσεις του ε.α. στρατηγού ανακοινώθηκε η είδηση από νοσοκομειακές πηγές της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ πως στη διάρκεια πρόσφατης αεροπορικής επιδρομής σκοτώθηκε ο «διοικητής» τζιχαντιστής της πόλης, Ράντουαν Τάλεμπ αλ Χαμντούνι και ο οδηγός του, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν επλήγη σε συνοικία στα δυτικά της Μοσούλης το απόγευμα της Τετάρτης. Μάλιστα, ο Χαμντούνι κηδεύτηκε το περασμένο 48ωρο παρουσία εκατοντάδων υποστηρικτών του που παρέστησαν στην τελετή, κρατώντας τις μαύρες σημαίες του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Χαμντούνι είχε αναλάβει «ουάλι», δηλαδή κυβερνήτης, του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη, η οποία κατελήφθη τον Ιούνη από τους τζιχαντιστές.

Το ίδιο 24ωρο, η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φάτου Μπενσούντα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Σουντόιτσε Ζέιτουνγκ» σημείωσε πως προσανατολίζεται στην απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», τουλάχιστον έναντι όσων προέρχονται από χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας με το ΔΠΔ. Η Μπενσούντα επισήμανε πως ήδη έχουν μαζευτεί «πάμπολλες μαρτυρίες» για τζιχαντιστές από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από αραβικές όπως η Ιορδανία και η Τυνησία, και πως αυτοί οι ύποπτοι θα μπορούσαν να παραπεμφθούν σε δίκη με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ίδια κατέληξε μάλιστα πως έχει ήδη λάβει σχετικούς φακέλους με στοιχεία από τις κυβερνήσεις του Λιβάνου, της Τυνησίας, της Ιορδανίας. Επίσης, στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκαν νέοι Γάλλοι υπήκοοι τζιχαντιστές με το «Ισλαμικό Κράτος», που εμφανίστηκαν σε πρόσφατο προπαγανδιστικό βίντεο.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνέχεια σκληρών διαπραγματεύσεων

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

«Εκτός θέματος» είναι για την ώρα μία πιθανή παράταση των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 24ης του μήνα, δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Παρίσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο προτού αναχωρήσει για τη Βιέννη όπου συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια ανάμεσα στην ιρανική αντιπροσωπεία και τους διαπραγματευτές της Ομάδας των Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και Γερμανίας.

Ο Κέρι είπε πως είναι «μικρές» οι διαφορές μεταξύ των χωρών που διαπραγματεύονται μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως τις 24 του μήνα, εκφράζοντας μάλιστα στη διάρκεια δηλώσεων μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς «αυτοπεποίθηση για την ενότητά μας». Ωστόσο, ο Φαμπιούς παρουσίασε μία άλλη εικόνα δηλώνοντας από την πλευρά του ότι «παραμένουν σημαντικά τα σημεία διαφωνίας».

Παρά την «αισιόδοξη» εκδοχή του Κέρι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, οι περισσότερες ενδείξεις και πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις δείχνουν δυσκολίες. Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στη Βιένη, απέκλεισε χτες τη μετατροπή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Αράκ, (που κυρίως κατά τις ισραηλινές αιτιάσεις «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ατομικής βόμβας») σημειώνοντας ότι το Ιράν ήδη έκανε τροποποιήσεις στον υπό κατασκευή αντιδραστήρα αυτόν βαρέος ύδατος για να περιορίσει την ποσότητα του πλουτωνίου που μπορεί να παραχθεί σε αυτόν. Τόνισε μάλιστα ότι «όσον αφορά στον αντιδραστήρα του Αράκ είμαστε έτοιμοι να τον σχεδιάσουμε έτσι ώστε οι ανησυχίες να αρθούν. Το θέμα αυτό έχει ρυθμιστεί μέχρι ενός σημείου από τεχνικής πλευράς και δεν υπάρχει πλέον χώρος για επιπλέον διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος διαπραγματευτής Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στη Βιένη διεξάγονται «σε κλίμα έντασης».

Τέλος το Ισραήλ κάλεσε χτες τις άλλες χώρες να μην υπογράψουν μία «κακή συμφωνία» με το Ιράν ισχυριζόμενο ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης των πυρηνικών δυνατοτήτων της χώρας αυτής θα δημιουργούσε μία «νέα και επικίνδυνη παγκόσμια τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ