Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνέχεια σκληρών διαπραγματεύσεων

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

«Εκτός θέματος» είναι για την ώρα μία πιθανή παράταση των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 24ης του μήνα, δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Παρίσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο προτού αναχωρήσει για τη Βιέννη όπου συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια ανάμεσα στην ιρανική αντιπροσωπεία και τους διαπραγματευτές της Ομάδας των Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και Γερμανίας.

Ο Κέρι είπε πως είναι «μικρές» οι διαφορές μεταξύ των χωρών που διαπραγματεύονται μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως τις 24 του μήνα, εκφράζοντας μάλιστα στη διάρκεια δηλώσεων μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς «αυτοπεποίθηση για την ενότητά μας». Ωστόσο, ο Φαμπιούς παρουσίασε μία άλλη εικόνα δηλώνοντας από την πλευρά του ότι «παραμένουν σημαντικά τα σημεία διαφωνίας».

Παρά την «αισιόδοξη» εκδοχή του Κέρι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, οι περισσότερες ενδείξεις και πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις δείχνουν δυσκολίες. Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στη Βιένη, απέκλεισε χτες τη μετατροπή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Αράκ, (που κυρίως κατά τις ισραηλινές αιτιάσεις «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ατομικής βόμβας») σημειώνοντας ότι το Ιράν ήδη έκανε τροποποιήσεις στον υπό κατασκευή αντιδραστήρα αυτόν βαρέος ύδατος για να περιορίσει την ποσότητα του πλουτωνίου που μπορεί να παραχθεί σε αυτόν. Τόνισε μάλιστα ότι «όσον αφορά στον αντιδραστήρα του Αράκ είμαστε έτοιμοι να τον σχεδιάσουμε έτσι ώστε οι ανησυχίες να αρθούν. Το θέμα αυτό έχει ρυθμιστεί μέχρι ενός σημείου από τεχνικής πλευράς και δεν υπάρχει πλέον χώρος για επιπλέον διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος διαπραγματευτής Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στη Βιένη διεξάγονται «σε κλίμα έντασης».

Τέλος το Ισραήλ κάλεσε χτες τις άλλες χώρες να μην υπογράψουν μία «κακή συμφωνία» με το Ιράν ισχυριζόμενο ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης των πυρηνικών δυνατοτήτων της χώρας αυτής θα δημιουργούσε μία «νέα και επικίνδυνη παγκόσμια τάξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ