Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Επιβεβαίωσαν τη «στρατηγική συνεργασία» τους

ΡΑΜΠΑΤ.--

Τη «στρατηγική συμμαχία» και τη «διαρκή φιλία» που συνδέει Ουάσιγκτον και Ραμπάτ επιβεβαίωσαν ο Μαροκινός βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που συναντήθηκαν με αφορμή τη συμμετοχή του Μπάιντεν στην 5η Ετήσια Παγκόσμια Σύνοδο Επιχειρηματικότητας. Η συνάντηση ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μαρακές.

Μπάιντεν και Μοχάμεντ συζήτησαν - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου - «για μια ευρεία γκάμα διεθνών, περιφερειακών και διμερών θεμάτων, στα οποία συνεργάζονται Μαρόκο και ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να προχωρήσει η κοινή προτεραιότητα για την επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας σε Μάγκρεμπ, Αφρική και Μέση Ανατολή». Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ιδιαίτερα συζητήθηκαν οι «κοινές προσπάθειες» που καταβάλλονται στο πλαίσιο του «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους». Ακόμα, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στην ανάγκη, η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει τους Λίβυους να ενωθούν πίσω από ένα ειρηνικό μονοπάτι ανάπτυξης». Ασφαλώς, δεν παρέλειψαν να συζητήσουν «το σημαντικό ρόλο του Μαρόκου ως εμπορικής και επενδυτικής πύλης στην Υποσαχάρια Αφρική».

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, της προώθησης των μονοπωλιακών επενδύσεων, εντάσσεται και η Παγκόσμια Σύνοδος Επιχειρηματικότητας, στην οποία αναμενόταν να παρέμβει και ο Μπάιντεν. Η πραγματοποίησή της για πρώτη φορά, φέτος, στην Αφρική, επιβεβαιώνει ότι η «προσοχή» των μονοπωλίων στρέφεται πλέον όλο και πιο σταθερά στη «Μαύρη Ηπειρο» (σ.σ. το καλοκαίρι η Ουάσινγκτον διοργάνωσε ειδική συνάντηση με τους περισσότερους Αφρικανούς ηγέτες για την ανάπτυξη της οικονομικής τους συνεργασίας).

Χτες το απόγευμα, ο Μπάιντεν αναμενόταν να αναχωρήσει από το Μαρόκο και να φτάσει στην Ουκρανία, δεύτερο σταθμό του 5ήμερου ταξιδιού του. Τέλος, το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ