Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ - FARC/EP
Συμφωνία για παράδοση των αιχμάλωτων στρατιωτικών

Οι αντιπρόσωποι της Κούβας και της Νορβηγίας, που είναι εγγυήτριες δυνάμεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στην Αβάνα ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις - Στρατός του Λαού (FARC/EP), ανακοίνωσαν χτες ότι οι πλευρές συμφώνησαν στους απαραίτητους όρους για την απελευθέρωση των στρατιωτικών, του στρατηγού Ρούμπεν Νταρίο Αλσάτε Μόρα, της ειδικής ενιαίας αντιαντάρτικης μονάδας «Τιτάν» που αιχμαλωτίστηκε την περασμένη Κυριακή στην επαρχία Τσοκό, του λοχαγού Χόρχε Ροντρίγκες Κοντρέρας, των στρατιωτών Σέζαρ Ριβιέρα και Χόρχε Ροντίγκεζ που είχαν συλληφθεί στις αρχές του μήνα και της δικηγόρου Γκλόρια Ουρέγκο.

Στους όρους περιλαμβάνονται η συμμετοχή στη διαδικασία παράδοσης των εγγυητριών δυνάμεων και ομάδας του Ερυθρού Σταυρού, όπως έχει συμβεί και σε άλλες απελευθερώσεις κρατουμένων, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο ανακοινωθέν, επίσης, σημειώνεται ότι «η Κούβα και η Νορβηγία ευχαριστούν τη δημιουργική στάση της κυβέρνησης της Κολομβίας και των FARC-EP, επαναβεβαιώνουν τη σταθερή βοήθειά τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ότι θα συμβάλουν όσο μπορούν, ώστε τελικά να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και την οικοδόμηση μιας ειρήνης σταθερής και με διάρκεια».

Η διαδικασία του διαλόγου στην Αβάνα, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και ήταν να συνεχιστεί με νέο γύρο τη Δευτέρα, αναστάλθηκε με εντολή του Κολομβιανού Προέδρου Μανουέλ Σάντος, που έδωσε εντολή να μη μεταβούν οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης στην κουβανική πρωτεύουσα, με αφορμή τη σύλληψη του στρατηγού.

Οι FARC, από την πρώτη στιγμή, ξεκαθάρισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, που, με ευθύνη της κολομβιανής κυβέρνησης, γίνεται χωρίς διμερή κατάπαυση του πυρός και άρα, ενώ συνεχίζονται οι μάχες, μπορούν να υπάρξουν και συλλήψεις στρατιωτικών. Επίσης, προχτές σε μια ανακοίνωσή τους - απολογισμό των 2 χρόνων συνομιλιών, οι κομμουνιστές αντάρτες σημειώνουν ότι έχουν γίνει θετικά βήματα, αλλά μένουν αρκετά ακόμα για την τελική συμφωνία.

Εως τώρα, έχουν συμφωνηθεί 3 επιμέρους σημεία από τη Γενική Συμφωνία (η αγροτική μεταρρύθμιση που σχετίζεται με την ιδιοκτησία γης, η αντιμετώπιση της καλλιέργειας ναρκωτικών και η αντικατάστασή της με άλλα προϊόντα, το ζήτημα της συμμετοχής στην πολιτική ζωή των ανταρτών). Επονται τα σημαντικά θέματα της αποκατάστασης των θυμάτων της υπερσαραντάχρονης σύγκρουσης, της εγκατάλειψης των όπλων και του τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης. Οι FARC εκτιμούν ότι έως τώρα είναι θετικός ο απολογισμός για μια πολιτική λύση της σύγκρουσης, ότι θα βοηθούσε περισσότερο η διμερής κατάπαυση του πυρός, και θα αποφευγόταν και η περίπτωση αιχμαλώτων πολέμου όπως του στρατηγού. Χτες, εξάλλου, έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ της συνέχισης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και άλλες πόλεις που διοργάνωσαν φορείς του λαϊκού κινήματος, η «Πατριωτική Πορεία», η οργάνωση «Κολομβιανοί για την Ειρήνη», το Κολομβιάνικο ΚΚ και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ