ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Στην τελική ευθεία οι νέες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να προωθεί «τροποποιήσεις», που όμως δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία

Από την εργατική διαδήλωση την περασμένη Παρασκευή στο Μιλάνο
Από την εργατική διαδήλωση την περασμένη Παρασκευή στο Μιλάνο
ΡΩΜΗ.--

Τον τελικό δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής έλαβε το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι μετά την επικύρωσή του, χτες, από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Πρόκειται για ρύθμιση που θωρακίζει το δικαίωμα των εργοδοτών να απολύουν εργαζόμενους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Καταργείται το άρθρο 18 που δυσκόλευε απολύσεις που είχαν γίνει για «άδικους» λόγους. Ακόμα, αβαντάρει τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης μέσα από τη διεύρυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Π.χ. «επεκτείνει» από 12 σε 36 μήνες το χρονικό διάστημα, για το οποίο μπορεί να παραταθεί η εφαρμογή μιας σύμβασης έργου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δυναμώνει την προσπάθεια που καταβάλλει, για να εκτονωθεί η οργή των εργαζομένων και τις τελευταίες μέρες έκανε λόγο για «τροπολογίες» που διατηρούν τη «δυνατότητα επαναπρόσληψης» των εργαζομένων σε περιπτώσεις «διακρίσεων» και για «μερικές» «αδικαιολόγητες» (κατά τις ανταποκρίσεις των πρακτορείων) κυρώσεις. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι η τελική μορφή του κειμένου θα προβλέπει πως, σε περίπτωση που η εργοδοσία επικαλείται «οικονομικούς λόγους», ο εργάτης δε θα έχει δικαίωμα να διεκδικήσει επαναπρόσληψη και θα παίρνει απλά χρηματική αποζημίωση.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τέτοιες «τροποποιήσεις» ως δήθεν θετικές, αλλά και «υποχώρηση» από τη μεριά της, είναι προκλητική. Οι εργάτες επιχειρείται να συμβιβαστούν με τις απολύσεις, που βέβαια προέρχονται από την ίδια την άναρχη λειτουργία της καπιταλιστικής παραγωγής, που, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, πρωτίστως εργατική δύναμη, για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, «βούτυρο στο ψωμί» της εργατικής υποταγής είναι και η στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Cgil και Uil) που προκηρύσσουν κινητοποιήσεις, αλλά... γκρινιάζουν γιατί η κυβέρνηση δεν κάθεται να συζητήσει μαζί τους. Χαρακτηριστικό είναι το «παράπονο» που εξέφρασε η γγ της Cgil Σουσάνα Καμούσο ότι «ο Ρέντσι δεν απαντά στις κλήσεις μας [...] ο πρωθυπουργός νομίζει ότι δε χρειάζεται να έχει σχέσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με την Confindustria (σ.σ. η Ενωση των Ιταλών Βιομηχάνων) όμως, διατηρεί επαφές». Από τη μεριά του, το στέλεχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης μεταλλεργατών FIOM Μαουρίσιο Λαντίνι περιέγραφε πρόσφατα ως εξής τις αγωνίες που πρέπει να έχουν οι Ιταλοί εργάτες: «Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλει (σ.σ. η κυβέρνηση) να ανοίξει μια αντιπαράθεση τέτοιας φύσης για το αρ. 18: επικεντρωνόμαστε σε λάθος πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει δουλειά. Και αν στην Ιταλία υπάρχει ανεργία, γι' αυτό φταίει ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις, και όχι το αρ. 18[...] Το αρ. 18 θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, γιατί εξασφαλίζει την ελευθερία του ατόμου και αποτρέπει αναίτιες απολύσεις[...] οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις γίνονται με τη συγκατάθεση, χρειάζεται να έχει (σ.σ. ο Ρέντσι) την υπομονή της δημοκρατικής διαδικασίας».

Χτες, αντιδρώντας σε εργατικές κινητοποιήσεις που προκηρύχθηκαν για τις 12 Δεκέμβρη, ο Ρέντσι δήλωσε ότι «αντί να ξοδεύω την ώρα μου επινοώντας λόγους για να απεργήσω, ανησυχώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, γιατί μένουν πολλά να γίνουν για αυτό». Προφανώς, αναφερόταν στην παραπέρα «ελαστικοποίηση» των σχέσεων εργασίας και νέων μέτρων που θα ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» των Ιταλών μεγαλοεπιχειρηματιών, αυξάνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
«Πολιτική συνωμοσία» η παραπομπή από τον ΟΗΕ

ΠΙΟNΓΙΑΝΓΚ.--

Η απόφαση του ΟΗΕ για παραπομπή της χώρας με την κατηγορία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στηρίχτηκε σε ελάχιστες «μαρτυρίες» ορισμένων «αποστατών», σημειώνει η ΛΔ Κορέας, καταγγέλλοντας ότι αυτή «συνιστά προϊόν πολιτικής και στρατιωτικής αναμέτρησης και συνωμοσίας ενάντια στη ΛΔ Κορέας και δεν έχει καμία σχέση με αυθεντική προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επίσης, τονίζει ότι «επιθυμούμε σοβαρά το διάλογο και τη συνεργασία για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, θα απαντήσουμε αποφασιστικά και χωρίς την παραμικρή ανεκτικότητα σε κάθε προσπάθεια εχθρικών δυνάμεων να εκμεταλλευτούν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως εργαλείο ανατροπής του κοινωνικού συστήματος της χώρας μας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KΟΛΟΜΠΟ.-- Την προκήρυξη εκλογών για το 2015 ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσα. Η ανακοίνωση έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Ελευθερίας της Σρι Λάνκα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του. Την προηγούμενη εβδομάδα, το κόμμα Εθνικής Κληρονομιάς αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, διαμαρτυρόμενο επειδή ετοιμάζονται οι κάλπες, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχαν ανακοινωθεί εδώ και καιρό.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εξι νοσοκόμες και ένας θυρωρός σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρια που έγινε σε νοσοκομείο στο θέρετρο Μπεϊντάιε, 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Πεκίνο. Συμφωνά με τα διεθνή πρακτορεία, ο δράστης ήταν 27 χρονών αλλά περισσότερα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η προσφυγή της Βρετανίας κατά του πλαφόν που επιβλήθηκε από την ΕΕ στα μπόνους των τραπεζιτών απορρίφθηκε χτες από το Γενικό Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το πλαφόν «περιορίζει» τα μπόνους στο 100% των αποδοχών των τραπεζικών στελεχών ή στο 200%, εφόσον υπάρχει έγκριση των μετόχων. Στο μεταξύ, έκθεση που συνέταξε η εταιρεία «McKinsey&Company», αποκαλύπτει ότι η παχυσαρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληγή για τη βρετανική οικονομία μετά το κάπνισμα, προκαλώντας ετήσια ζημία ίση με το 3% του ΑΕΠ.

ΚΑΪΡΟ.-- Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν χτες τον Μοχάμεντ Αλί Μπισχρ, ηγετικό στέλεχος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», που έπαιξε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της (σήμερα εκτός νόμου) οργάνωσής του και της κυβέρνησης. Παράλληλα, σε βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν χτες σε περιοχές του Καΐρου, τραυματίστηκαν τουλάχιστον εννιά άτομα, εκ των οποίων οι πέντε αστυνομικοί.

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Ενοπλος άνοιξε πυρ νωρίς χτες το πρωί, στη βιβλιοθήκη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, προκαλώντας πανικό σε εκατοντάδες φοιτητές που βρίσκονταν εντός του κτιρίου, καθώς μελετούσαν για επικείμενες εξετάσεις. Τουλάχιστον τρεις φοιτητές τραυματίστηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών του ενόπλου με αστυνομικούς, προτού ο δράστης σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- «Στήριξη του εγκλήματος και της διαφθοράς» χαρακτήρισαν χτες ηγέτες αντιπολιτευόμενων κομμάτων στο Κοσσυφοπέδιο τη χτεσινή συμφωνία ανάμεσα στο «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου» και της «Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου» για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και τον Ισα Μουστάφα.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Το δεύτερο (σε μία βδομάδα) επιβεβαιωμένο κρούσμα ιδιαίτερα μολυσματικού ιού της γρίπης των πτηνών ανακοίνωσαν χτες πως εντόπισαν οι ολλανδικές αρχές σε πτηνοτροφείο του χωριού Τερ Ααρ στην επαρχία «Νότια Ολλανδία».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο πρόεδρος της νιγηριανής Γερουσίας ανέστειλε χτες τις νομοθετικές δραστηριότητες του κοινοβουλευτικού σώματος ως την ερχόμενη Τρίτη, μετά από τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία στο χώρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με στόχο την αποτροπή συνεδρίασής της. Η αστυνομική επέμβαση φαίνεται πως έγινε με εντολή του προέδρου της χώρας Γκουντλάκ Τζόναθαν, έπειτα από τη «μεταπήδηση» του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων από το κυβερνών κόμμα (του Τζόναθαν) στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις κινήσεις αντιπολιτευόμενων βουλευτών για παραπομπή του προέδρου σε δίκη, μεταξύ άλλων και λόγω της αποτυχίας του να πατάξει την τρομοκρατική δράση της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Κίνα «και μία ή άλλες δύο χώρες» είναι ικανές να εξαπολύσουν κυβερνο-επιθέσεις σε συστήματα ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ, «κατεβάζοντας το διακόπτη» σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αναγνώρισε χτες ο ναύαρχος Μάικλ Ρότζερς, διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και επικεφαλής του Κέντρου Διοίκησης Κυβερνο-πολέμου του αμερικάνικου στρατού.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενας φρουρός με νεπαλέζικη υπηκοότητα σκοτώθηκε, όταν Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον μιας αυστηρά φυλασσόμενης συνοικίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Στη συγκεκριμένη συνοικία, διαμένουν αστυνομικοί από κράτη - μέλη της ΕΕ, στελέχη του ΟΗΕ, καθώς και ξένοι συμβασιούχοι διαφόρων οργανώσεων και εταιρειών. Επίσης, εργαζόμενοι στην εταιρεία που κατασκευάζει την εθνική οδό Καμπούλ-Τζαλαλαμπάντ, τα έργα για την οποία έχουν γίνει στόχος αλλεπάλληλων επιθέσεων εδώ και χρόνια.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Πενήντα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων παρήγγειλε ο αμερικανικός αερομεταφορέας «Delta Air Lines» στην ευρωπαϊκή «Airbus» από τον αμερικανικό αερομεταφορέα. Η αξία της παραγγελίας είναι 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Η «Airbus» επικράτησε έναντι της ανταγωνίστριάς της (αμερικανικής) «Boeing», καθώς έχει ετοιμοπαράδοτα τα αεροσκάφη. Η «Boeing» θα καθυστερούσε την παράδοση, καθώς το «καμάρι» της, 787 Dreamliner, έχει σημειώσει «sold out» (δηλαδή έχει ξεπουλήσει).

ΣΕΟΥΛ.-- Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδικάστηκε ο διευθυντής της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Σεουόλ», που τον Απρίλη παρέσυρε στο βυθό 404 ανθρώπους. Ο Κιμ Χαν-Σικ κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της πόλης Γκουανγκτζού για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, με το σκεπτικό ότι ευθύνεται για το ότι το πλοίο ταξίδευε υπερφορτωμένο και είχαν χτιστεί χώροι που θα έπρεπε να μένουν στεγανοί. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν παρά ένας υπάλληλος που υπάκουε στις εντολές του εργοδότη του δισεκατομμυριούχου Γιου Μπιούνγκ-Ουνγκ.

ΛΙΜΑ.-- Περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 17 ετών εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί στο Περού, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στη Λίμα. Το 74% είναι ηλικίας από 12 έως 17 ετών και το 26% ηλικίας από 6 έως 11 ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ