ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η έκθεση με έργα μαθητών για την Αντίσταση

Πλήθος κόσμου έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα την έκθεση για την Αντίσταση που ολοκληρώνεται στις 30 Νοέμβρη
Πλήθος κόσμου έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα την έκθεση για την Αντίσταση που ολοκληρώνεται στις 30 Νοέμβρη
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Αντίσταση τώρα», το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) διοργανώνει, σήμερα, έκθεση με έργα μαθητών για την Αντίσταση. Από το 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, έργα παιδιών που δούλεψαν με την εικαστικό-εκπαιδευτικό Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, με θέμα: «Οι εικαστικές τέχνες κατά του φασισμού», καθώς και της δουλειάς που έγινε στο Γυμνάσιο Παμφίλων (στη Μυτιλήνη) με τα παιδιά, από την εικαστικό-εκπαιδευτικό Μάγδα Λαμπροπούλου, με έργα και εικαστική δράση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο που πραγματοποιείται η έκθεση του ΕΕΤΕ «Αντίσταση τώρα», στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας (Γερμανικού και Μυλλέρου, Μετρό Μεταξουργείο), στις 5.30 μ.μ.

Θυμίζουμε επίσης ότι στις 22 και 23 Νοέμβρη, πραγματοποιείται η διημερίδα με θέμα «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση» που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών (ΕΕΤΕ), στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα). Σκοπός της διημερίδας είναι να γνωρίσουμε μέσα από τη συζήτηση με μελετητές και ιστορικούς Τέχνης, παλιούς αγωνιστές και εικαστικούς, τη σχέση των εικαστικών τεχνών με τους αγώνες των εργαζομένων για τη λαϊκή - κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια σε κατακτητές ντόπιους και ξένους και τη συμβολή των καλλιτεχνών με το έργο τους ή τη ζωή τους σε αυτούς τους αγώνες.

«Tο φως που καίει» στην Πάτρα

Ο Δήμος Πατρέων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζουν το σπουδαίο έργο του Κώστα Βάρναλη «Tο φως που καίει», την Τρίτη 25 Νοέμβρη, για δύο μόνο παραστάσεις , στις 19.00 και 21.30, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, σε διασκευή δραματουργική, επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού. Σκηνικά - κουστούμια: Στράτος Σαραντίδης. Μουσική επιμέλεια: Κική Κουτζανίδου. Ηχος - φωτισμοί: Δημήτρης Αντωναρόπουλος. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός - Μώμος. Ολγα Μουργελά - Εξουσία. Τάσος Αλαφάκης - Χριστός. Νίκος Μαυρουδής - Προμηθέας. Χάρης Αρώνης - Μαϊμού - Αηδόνι.

«Πρέπει να πω» - σημειώνει οΒασίλης Κολοβός- «ότι ο Βάρναλης, ο Ρίτσος και ο Κάλβος, είναι οι ιδιαίτερα αγαπημένοι μου ποιητές ανάμεσα στους άλλους που μου αρέσουν. Τον ευγνωμονώ όπως θα έπρεπε κάθε Ελληνας, γιατί αν ο Γιάννης Ψυχάρης έδωσε στους Ελληνες την εθνική τους γλώσσα σώζοντάς την από την καταστροφή, τη διαστροφή και την αναρχία και την έκανε εκφραστικό όργανο της πνευματικής μας ζωής, και αν ο Νικόλαος Πολίτης διατήρησε την εθνική ψυχή μας σώζοντας απ' την καταστροφή και τη λήθη τον ψυχικό και πνευματικό θησαυρό του λαού μας, ο Βάρναλης συνταίριαξε αρετές και των δύο μέσα από το πολύπλευρο έργο του (ποιητικό, φιλοσοφικό, μελετητικό, χρονογράφημα, δημοσιογραφία) και έδωσε πνοή, μορφή, ανέβασε στα ύψη την ανθρώπινη υπόσταση, έθεσε ως κυρίαρχο της ζωής την ανθρώπινη αξία, την ανθρώπινη συνείδηση. Ολες αυτές τις αξίες τις ζύμωσε με το αρχαίο πνεύμα, αλλά και το πνεύμα των προχωρημένων διανοητών και λαών της Ευρώπης. Γι' αυτό θα έπρεπε να έχει επίσημα ανακηρυχτεί ο εθνικός ποιητής, αν οι πολιτικές σκοπιμότητες, η μικρότητα και μισαλλοδοξία του πολιτικού (και εν μέρει και του αστικού πνευματικού κόσμου) μπορούσαν έστω και για μια στιγμή να δουν καθαρά το έργο του. Για έναν και μόνο λόγο έπρεπε να το πράξουν, γιατί ο Βάρναλης με την προσφορά του έσωσε απ' τη γελοιοποίηση τη νεοελληνική Λογοτεχνία. Ο Βάρναλης υπήρξε ο μεγαλύτερος υμνητής του λαού μας, από τους πιο τίμιους υπερασπιστές των αξιών του, θέτοντας στη διάθεσή του τη γνώση και την κρυστάλλινη ιδεολογία του. Ηταν και είναι ένας εθνικός διανοητής που η πνευματική προσωπικότητά του, ξεπερνάει πολύ τα σύνορα της πατρίδας μας και μπορεί να σταθεί και να συγκριθεί με τα καλύτερα ονόματα της Παγκόσμιας Επαναστατικής Λογοτεχνίας».

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Νότη Περγιάλη

Την Κυριακή 30 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Νότη Περγιάλη, με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατό του, το 2009. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων, στην περιοχή που ο Περγιάλης επέλεξε να ζει τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του. Ο Νότης Περγιάλης γεννήθηκε στα Ανώγεια της Λακωνίας το 1920 και από μικρός έδειξε καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αργότερα, σπούδασε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Ρώτα δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1948. Υπήρξε Επονίτης στην Εθνική Αντίσταση. Στην Κατοχή, θεατρικό μονόπρακτό του παρουσιάστηκε από το ΕΑΜ Λακωνίας. Μετά την απελευθέρωση, το ίδιο έργο, τρίπρακτο πια, ανέβηκε στη Σπάρτη. Ο Περγιάλης υπήρξε πολυγραφότατος, έγραψε πλήθος έργων για το θέατρο - αλλά και για το ραδιόφωνο. Τα περισσότερα θεατρικά του ανέβηκαν από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Υπήρξε επίσης στιχουργός, μεταξύ άλλων, του Μίκη Θεοδωράκη. Ως ηθοποιός εμφανίστηκε σε πολλές ελληνικές ταινίες. Ο Περγιάλης δημιούργησε υπαίθριο αμφιθέατρο στους Αγίους Θεοδώρους και συγκρότησε ερασιτεχνικό θίασο από κατοίκους της περιοχής. Στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, την Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, θα λειτουργεί από τις 10.15 το πρωί έκθεση για τη ζωή και το έργο του...

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ για κομμουνιστές δημιουργούς
  • Εκδήλωση - αφιέρωμα στον κομμουνιστή και σπουδαίο δημιουργό Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και αφιέρωμα στο έργο του δημιουργού με τραγούδια και απαγγελία κειμένων του.

  • Οι ΚΟ Ελληνικού - Αργυρούπολης του ΚΚΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γ. Ρίτσο με αφορμή τα 105 χρόνια από τη γέννησή του. Η εκδήλωση γίνεται την Κυριακή 30 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης (Οδός Κύπρου 68, πλατεία Δημαρχείου). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του Κόμματος.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει απαγγελία ποιημάτων, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, μουσικό πρόγραμμα με μελοποιημένα ποιήματά του. Απαγγέλλουν οι Μ. Θεοδώρου, Μαρία Καπετανοπούλου, Θ. Λαγόνικος, Κατερίνα Οικονομίδη. Τραγουδούν οι Γ. Σαρρής, Δ. Σαράντος, Γεωργία Σιαργκάνη. Στα μουσικά όργανα οι Χ. Λιβάνιος, Γ. Σαρρής, Δ. Σαράντος, Φ. Παχνιστής, Θ. Αιγινίτης, Μ. Χριστόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ