ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Πετάει στην κυβέρνηση το μπαλάκι της αντιλαϊκής συναίνεσης

Στη συζήτηση για το ποιος επιδιώκει και ποιος εμποδίζει τη «συνεννόηση» για τα προτάγματα του κεφαλαίου έχει περάσει ο «καβγάς» της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Icon

Στη συζήτηση για το ποιος επιδιώκει και ποιος εμποδίζει τη «συνεννόηση» για τα προτάγματα του κεφαλαίου έχει περάσει ο «καβγάς» της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ...
«Αυτονόητη ενέργεια», χαρακτήρισε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Αντ. Σαμαρά. Συνεχίζοντας η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει νερό στο μύλο επιδιώξεων της αστικής τάξης για «συνεννόηση» του πολιτικού της προσωπικού πάνω στα βασικά της προτάγματα, ο Π. Σκουρλέτης επέρριψε την ευθύνη της μη επίτευξής της στην κυβέρνηση. «Χαρακτηρίσατε μια τέτοια συνάντηση ως αυτονόητη ενέργεια και συμφωνώ απολύτως. Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει ούτε αυτή την αυτονόητη απλή συνάντηση, η οποία είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το έκλεισε το θέμα και το έκλεισε για δεύτερη φορά», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, ο Γ. Σταθάκης, βασικό στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε αρχικά να προτείνει στην κυβέρνηση να ορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών (κοντά στην άνοιξη) και να «απεμπλέξει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκλεγεί συναινετικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Real fm», ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, αν θα βρεθούν ή όχι οι 180, νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την απόφαση να οριοθετήσει τις εκλογές και να έρθει σε μία συμφωνία, η οποία θα ορίζει την ημέρα των εκλογών και θα απεμπλέκει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή προέδρου».

Στην ερώτηση πότε θα οριοθετούσε χρονικά αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, απάντησε: «Την άνοιξη τέλος πάντων, λίγο πριν, λίγο μετά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να υπάρξει αυτή η αίσθηση ότι πάμε σε εκλογές, συμφωνούμε πότε θα γίνουν εκλογές και να απεμπλακεί το πρόβλημα από αυτή τη διαδικασία, η οποία μπορεί να διεκδικήσει τεράστια φθορά και στην κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι πολύ κοντά σε μία συναινετική λύση η οποία θα απεμπλέξει το σύστημα, θα διευκολύνει, θα δώσει πολιτική διέξοδο».

Αργότερα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του, ο Γ. Σταθάκης επανήλθε με διορθωτική δήλωση, στην οποία σημείωνε ότι «η δήλωσή μου στην πρωινή συνέντευξη αφορά στην αναγκαιότητα η κυβέρνηση να συναινέσει στη διενέργεια βουλευτικών εκλογών την άνοιξη. Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί μόνο τότε να προκύψει με συναινετικές διαδικασίες, με βάση τους νέους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

Αδημονεί να διαχειριστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο Π. Σκουρλέτης επέμεινε, πάντως, στην ανάγκη προσφυγής στις κάλπες, ομολογώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί τα κρίσιμα διακυβεύματα των εγχώριων μονοπωλίων για το επόμενο διάστημα. «Αχαρακτήριστη σε μια δημοκρατία δεν είναι ποτέ μια προσφυγή στο λαό (...) Οταν λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση στερείται λαϊκής νομιμοποίησης. Οταν πάει να χειριστεί ζητήματα που δεν αφορούν το επόμενο εξάμηνο, το τέλος της θητείας της, αλλά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε.

Επέμεινε, επίσης, ότι σε μια συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα δεν χωράει ο Ευ. Βενιζέλος. «Τώρα, σε μια συνάντηση ανάμεσα σε δυο θεσμικούς παράγοντες - γιατί αυτός είναι ο πρωθυπουργός και αυτός είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - τι ρόλο παίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; Αν πρόκειται για μια τριμερή συνάντηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, όχι δεν μας αφορά (...) Αυτή η συνάντηση, την οποία άλλωστε δεν ζητήσαμε, είναι για να αποκατασταθεί αυτή η αυτονόητη μίνιμουμ επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει να υπάρχει πεδίο συνεννόησης για το κρίσιμο για το κεφάλαιο ζήτημα του χρέους, απηχώντας την αξίωση των καπιταλιστών για διευθέτησή του έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα στηρίξουν την κερδοφορία τους: «Θυμόσαστε πόσες φορές έχουμε ακούσει για το θέμα του χρέους ότι θα έρθει προς συζήτηση. Δεν υπήρχε το Νοέμβρη του '12 μια δέσμευση ότι αν θα υπάρξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα προσεγγίσουμε και το θέμα του χρέους; Πού είναι αυτή; Στο ράφι...».

Προσγειώνοντας, πάντως, τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω απ' τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και ο Γ. Μηλιός, απ' το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η έκβασή της θα εξαρτηθεί απ' το συσχετισμό δυνάμεων...

Σε συνέντευξή του στο «Matrix24» υπέδειξε σαν λύση για το χρέος το «να επιβληθεί πολιτικά ένας διαφορετικός ρόλος στην ΕΚΤ, η οποία θα αναλάβει το κόστος του χρέους των χωρών (...) η λύση αυτή συνιστά ριζική απομείωση του χρέους χωρίς, από τεχνική άποψη, να προϋποθέτει ούτε διαγραφή της ονομαστικής αξίας των χρεογράφων, ούτε μεταβιβάσεις από τη μια χώρα στην άλλη, ούτε επιπλέον επιβάρυνση των φορολογουμένων. Η ανάληψη του κόστους θα επιβαρύνει μόνο την ΕΚΤ για ένα διάστημα δεκαετιών, μετά οι χώρες θα επαναγοράσουν το χρέος τους, εφόσον αυτό δεν θα υπερβαίνει το 20% του (τότε) ΑΕΠ τους».

Ο Γ. Μηλιός που θα συμμετέχει στις συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες και hedge funds (Goldman Sachs, Merrill Lynch, Nomura) τέλος του μήνα στο Λονδίνο, δήλωσε σχετικά ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο» και πως «οι συναντήσεις αυτές έχουν πυκνώσει».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ζητά «θαρραλέες» συναινέσεις για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Να προχωρήσουν με «θάρρος» στις αναγκαίες συναινέσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο, για να θωρακίσει και να ενισχύσει την εξουσία και την κερδοφορία του στις νέες συνθήκες, ζήτησε από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας χτες βράδυ στον ΑΝΤ1.

«Το "Ποτάμι" ζητάει πολιτική συνεννόηση για τα μεγάλα κενά της χώρας: το Σύνταγμα, το χρέος, τον Πρόεδρο και μετά εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στους αναγκαίους για τα μονοπώλια αστικούς εκσυγχρονισμούς και την περιλάλητη «διευθέτηση» του χρέους, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτησή του για να ενισχυθούν παραπέρα τα ντόπια μονοπώλια.

«Ζητώ θάρρος απ' το παλιό κομματικό σύστημα που μέχρι τώρα λειτουργεί με δειλία» συνέχισε και πρόσθεσε: «Δε συναντώ τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. προχτές τον Σαμαρά, ενώ επίκειται και συνάντηση με τον Τσίπρα) για να συντηρήσουμε το παλιό σύστημα, αλλά για να σώσουμε τη χώρα», βλ. την εγχώρια αστική τάξη.

Εισήγηση για άρση ασυλίας

Την άρση ασυλίας του βουλευτή της φασιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη, για την κατηγορία της υποκλοπής, αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής κατηγορείται από τον εισαγγελέα ότι βιντεοσκόπησε παράνομα τη συνομιλία που είχε με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο. Κατά της άρσης ασυλίας ψήφισε μόνο ο βουλευτής της ΧΑ Δ. Κουκούτσης. Η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Πριν τη συνεδρίαση, τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής είχαν μεταβεί στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται ο Ηλ. Κασιδιάρης, προκειμένου να του πάρουν κατάθεση, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία αυτή ως κοινοβουλευτική -μάλιστα εμφανίστηκε με αμάνικο μπλουζάκι επιδεικνύοντας τα τατουάζ με τα ναζιστικά σύμβολα που έχει στα χέρια του- και ισχυρίστηκε ότι η δίωξή του είναι παράνομη.

ΕΛΣΤΑΤ
Ερευνα συνθηκών διαβίωσης

Τους αποκαλούμενους «δείκτες ευημερίας» του πληθυσμού για το 2012 δημοσιοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ. Οι εν λόγω δείκτες καταρτίζονται στη βάση ερωτηματολογίων με κοινά κριτήρια σε όλες τις χώρες της ΕΕ, επομένως δεν καταγράφουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαβίωση των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά υποκειμενικά ποσοστά «ικανοποίησης», «εμπιστοσύνης» κ.τ.λ. στη βάση των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ποσοστό των ατόμων του συνολικού πληθυσμού που δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση ανέρχεται σε 11,7% (έναντι ποσοστού 21,3% στο «φτωχό πληθυσμό»). Στην άλλη πλευρά της κλίμακας «πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική κατάσταση» δηλώνει το 1,4% του γενικού πληθυσμού και 0,9% του «φτωχού πληθυσμού»...

Επιπλέον, το 45% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι «δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα», ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 19,2% για τη Δικαιοσύνη και 12,5% για την Αστυνομία. Τα ποσοστά αυτά («καθόλου εμπιστοσύνη») είναι μεγαλύτερα για το «φτωχό πληθυσμό» (47,4%, 22,8% και 15,3%, για «πολιτικό σύστημα», Δικαιοσύνη και Αστυνομία, αντίστοιχα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ