ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εκθέσεις του Εικαστικού Επιμελητηρίου

Επισκέπτες παρακολουθούν το εισαγωγικό βίντεο για τους εικαστικούς της Αντίστασης, πριν ξεναγηθούν στην έκθεση
Επισκέπτες παρακολουθούν το εισαγωγικό βίντεο για τους εικαστικούς της Αντίστασης, πριν ξεναγηθούν στην έκθεση
Μετά από ένα μήνα ολοκληρώθηκαν οι δύο μεγάλες παράλληλες εκθέσεις που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με γενικό τίτλο «1936 - 2014 Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» με μεγάλη επιτυχία. Η πρώτη είχε ως θέμα τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία με τίτλο «Αντίσταση Τώρα». Η δεύτερη αφορούσε το «Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου Δικτατορίας Μεταξά - Κατοχής - Αντίστασης - Εμφυλίου και Τόπων Εξορίας ως το 1967».

Και τις δύο εκθέσεις επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, καθώς και πολλά σχολεία. Μόλις το τελευταίο Σαββατοκύριακο την έκθεση με έργα της Αντίστασης επισκέφθηκαν 600 άτομα. Καθημερινά πραγματοποιούνταν ξεναγήσεις από εικαστικούς και θεωρητικούς της Τέχνης, που συνέβαλαν στο να κατανοήσει το κοινό το έργο των δημιουργών, που εξέφραζε τις ανάγκες και τους πόθους της εποχής. Το ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσαν, επίσης, οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν στο πλαίσιο των εκθέσεων.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία το Επιμελητήριο πέτυχε να φέρει σε επαφή το κοινό με τους εικαστικούς καλλιτέχνες που στρατεύτηκαν με το έργο τους και τις περισσότερες φορές με την ίδια τους τη ζωή. Κατέγραψε, επίσης, έργα εικαστικών αντιστασιακών που ήταν διασκορπισμένα και έχει δημιουργήσει βάση δεδομένων που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει 8.500 έργα.

Αποψη από την τελευταία μέρα της έκθεσης
Αποψη από την τελευταία μέρα της έκθεσης
Μέσα στον επόμενο χρόνο το Εικαστικό Επιμελητήριο θα προχωρήσει σε νέα έκθεση με έργα που θα απλώνονται από τη δεκαετία του 1950 (φυλακές, εξορίες) μέχρι και το 1974.

Θεατρικός διαγωνισμός από το ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προκηρύσσει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δύο διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων: Διαγωνισμό για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού έργου εμπνευσμένου από το όλον ή μέρος της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες» («Λέσχη», «Αριάγνη» και «Νυχτερίδα»), Διαγωνισμό για τη συγγραφή της θεατρικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Νίκου Μπακόλα «Καταπάτηση».

Δεκτά θα γίνονται μόνον ανέκδοτα θεατρικά κείμενα, που δεν έχουν παρουσιαστεί από σκηνής και δεν έχουν γνωστοποιηθεί στο κοινό με οποιονδήποτε τρόπο. Τα υποβαλλόμενα κείμενα πρέπει να παραμείνουν ανέκδοτα, μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο συγγραφέας παύει να θεωρείται υποψήφιος.

Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν δακτυλογραφημένα σε τρία (3) αντίτυπα, στο γραφείο Παραγωγής του ΚΘΒΕ (κτίριο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 8ος όροφος) ή να αποσταλούν ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικής Αμύνης 2, 54621 Θεσσαλονίκη με την ένδειξη: Για το διαγωνισμό θεατρικού έργου. Τα έργα θα πρέπει να φέρουν ψευδώνυμο και να συνοδεύονται από κλειστό φάκελο, στον οποίο θα εσωκλείονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας του συγγραφέα. Στην εξωτερική όψη του φακέλου, όπως και στην πρώτη σελίδα κάθε αντιτύπου, θα πρέπει να αναγράφονται ο τίτλος του έργου, το θέμα («Ακυβέρνητες Πολιτείες» ή «Καταπάτηση») καθώς και το ψευδώνυμο του συγγραφέα.

Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν έως και την Παρασκευή 3 Απρίλη 2015, ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεσμεύεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών έως τις 10 Ιούλη 2015. Θα αξιολογηθούν από πενταμελή Κριτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα ορισθούν από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΚΘΒΕ. Για καθέναν από τους δύο προκηρυσσόμενους διαγωνισμούς, η Επιτροπή θα επιλέξει ένα κείμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κατά την επόμενη θεατρική περίοδο 2015 - 2016. Η Επιτροπή μπορεί, κατά την κρίση της, να μην επιλέξει κανένα κείμενο, ως άξιο παρουσίασης ή να απονείμει έπαινο, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση παρουσίασης. Πληροφορίες στην κυρία Αμαλία Κοντογιάννη στο Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ E-mail: a.kondoyanni@ntng.gr.

Ο μοντερνισμός του Γκρέκο

Ολοήμερο σεμινάριο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Δεκέμβρη στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138, με θέμα «Ο Μοντερνισμός του Γκρέκο». Και αυτό το ολοήμερο σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου σεμιναρίων που εγκαινίασε το 2011 η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τα σπουδαιότερα ρεύματα της ευρωπαϊκής τέχνης και το έργο σημαντικών καλλιτεχνών. Με αφορμή τον εορτασμό του «Ετους Γκρέκο», η ΕΕΙΤ, προσκάλεσε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Χατζηνικολάου - στον οποίο οφείλονται σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Ετους Γκρέκο 2014» - να μιλήσει για τη ζωγραφική του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί από τις 11.30 το πρωί έως τις 17.30 το απόγευμα, με μία δίωρη μεσημεριανή παύση από τις 13.30 έως τις 15.30 και δύο, ενδιάμεσα, μισάωρα για καφέ.

Αφιέρωμα στον συνθέτη Στόκχαουζεν

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Κυριακή 7 Δεκέμβρη, είναι αφιερωμένη στον πρωτεργάτη της ηλεκτρονικής μουσικής και ανανεωτή της μουσικής σκέψης και γραφής, Κάρλχαϊντζ Στόκχαουζεν (22/8/1928 - 5/12/2007) στον πρωτοπόρο συνθέτη του 20ού αιώνα που άφησε ένα τεράστιο και πολυποίκιλο συνθετικό και θεωρητικό έργο. Στην Ιστορία της μουσικής, ελάχιστοι υπήρξαν οι συνθέτες που άσκησαν τέτοια επίδραση τόσο στους σύγχρονούς τους όσο και σε καλλιτέχνες επερχόμενων γενεών και διαφορετικών αισθητικών αναζητήσεων. Μεταξύ των ελαχίστων, ο Στόκχαουζεν, που συνενώνει το προσωπικό με το συλλογικό, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο σύμπαν μέσα από τη μυθολογία του και τα σύμβολά του, ενώ το θέμα που επανέρχεται στο έργο του είναι ο χρόνος και οι κλίμακές του: Από το πολύ μικρό και στιγμιαίο, μέχρι το αιώνιο και συμπαντικό. Οι επισκέπτες καλούνται να κυκλοφορήσουν την Κυριακή σε όλους τους χώρους της Στέγης που θα πλημμυρίζουν από ήχους ηλεκτρονικούς, ορχήστρες και χορωδίες από τη μεσαία κυρίως περίοδο της δημιουργίας του συνθέτη, αλλά και από έργα αυτοτελή, από όλες τις όπερες της επταλογίας «Φως» (1977 - 2003), μεταξύ άλλων... Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

«Το αστέρι της Λιλιπούπολης»

Η δεύτερη παιδική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο είναι «Το αστέρι της Λιλιπούπολης», που παρουσιάζεται, στο Θέατρο Rex - «Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη» (Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305.074, 210.7234.567). Ενα έργο που ανήκει στον κύκλο παραμυθιών της Λιλιπούπολης, αλλά είναι «πλημμυρισμένο» από καινούργια τραγούδια του Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Η Ρεγγίνα Καπετανάκη και ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος αποφάσισαν ότι το μουσικό ταξίδι της Λιλιπούπολης με την παλαιά μορφή είχε πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο του, έτσι αποφάσισαν ότι η ανανέωση, η αναδημιουργία και η ανατροπή ήταν αναγκαίες. Με αφετηρία το δεδομένου αυτό, η Ρεγγίνα Καπετανάκη και ο Βασίλης Ρίσβας άρχισαν να επεξεργάζονται καινούργιες ιδέες και να δίνουν μορφή σε καινούργιους ήρωες σε έναν ξεχωριστό αστερισμό, τον «αστερισμό της Λιλιπούπολης».

Σκηνοθεσία - Σχεδιασμός χορού και κίνησης: Ρεγγίνα Καπετανάκη. Σκηνικά - Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Σκηνογραφική επεξεργασία με backdrop animation: Αντώνης Κοτζιάς. Μουσική σύνθεση - Ενορχήστρωση: Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Στίχοι τραγουδιών: Ρεγγίνα Καπετανάκη - Βασίλης Ρίσβας.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Πέτρος Πετράκης, Δημήτρης Μάριζας, Βαγγέλης Κρανιώτης, Γιώργος Φλωράτος, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Ασημένια Παπαδοπούλου, Μαρίλια Χαριδήμου, Μαρία Δερεμπέ, Γιάννης Σοφολόγης, Μαίρη Μανιάτη, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ