ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υποστηρίζει ότι το σχέδιό του μπορεί να πετύχει τους στόχους του κεφαλαίου

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κινείται εντός του ευρωενωσιακού πλαισίου και αποσκοπεί να πετύχει εκεί που απέτυχε το σημερινό σχέδιο διαχείρισης, οδηγώντας έτσι την καπιταλιστική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, παρείχε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον «ΣΚΑΪ».

Παραδεχόμενος ότι ο προορισμός είναι ίδιος αλλά μπορεί να προσεγγιστεί από άλλο μονοπάτι, στρωμένο κι αυτό με αγκάθια για το λαό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Υπάρχει πλάνο Α και είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας (...) Εμείς θέλουμε να επενδύσουν στη χώρα μας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητας (...) Εγώ σας λέω στην αρχή θα μας πουν, όχι μετά, θα συνειδητοποιήσουν πως αν έχεις μια εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ευρώπη που δεν λέει παράλογα πράγματα σε τελική ανάλυση, απλά έχει ένα διαφορετικό σχέδιο για τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, αντιστρατεύεται και θέλει να αντικαταστήσει ένα σχέδιο που μέχρι σήμερα δεν πέτυχε, διότι αν αυτό το σχέδιο είχε πετύχει (...) θα είχαμε οδηγηθεί στην ανάπτυξη, άρα λοιπόν εμείς δεν λέμε κάτι παράλογο καταρχάς. Λέμε κάτι που βρίσκεται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δεν υπάρχει θέμα ευρωπαϊκής αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού συστήματος αν σε μια χώρα της Ευρώπης υπάρχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία έχει ζητήσει να αντικαταστήσει το πρόγραμμα που απέτυχε με ένα που έχει προοπτική».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, εξάλλου, ομολόγησε ανοιχτά ότι το μείγμα διαχείρισης που εισηγείται είναι αυτό που προκρίνουν τμήματα του κεφαλαίου ως καταλληλότερο για τα συμφέροντά τους: Κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις γνωστού Ιταλού δημοσιογράφου, δήλωσε πως «η ιταλική κοινή γνώμη αλλά και το σύστημα, το think tank της ιταλικής αστικής τάξης με προσκαλεί για να συνομιλήσω, προκειμένου, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να εκφράσω τη διαφορετική άποψη που δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι στην κα Μέρκελ για την πολιτική λιτότητας που δεν πάει άλλο»!

Ενα τέτοιο μείγμα περιλαμβάνει κυριολεκτικά ψίχουλα για το λαό, «ένα πιάτο φαΐ και συσσίτια» στους «ανθρώπους που δεν έχουν και πεθαίνουν», όπως είπε.

Θέλει το λαό να βάζει πλάτη στην πολιτική που τον ρημάζει

Αυτό τον κόσμο που του πετάει ελεημοσύνη, ο Αλ. Τσίπρας είχε το θράσος να τον καλέσει να βάλει πλάτη στα παζάρια του κεφαλαίου για την υλοποίηση μιας πολιτικής που θα συνεχίσει να τον ρημάζει, αφού πρώτα επιχείρησε να του φορτώσει και μερίδιο της ευθύνης για την κρίση: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη θέση. Και εγώ είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι ξένοι, οι εταίροι. Προφανώς είμαστε και εμείς (...) Μοναδικός δρόμος είναι η διαπραγμάτευση και ο κοινωνικός παράγοντας μπροστά, ακόμα και οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες είναι θετικός παράγοντας ειδικά όταν δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

Κατά τα αναμενόμενα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται για το χρέος, αφού τα μέτρα που τσακίζουν το λαό είναι αδιαπραγμάτευτα για τους θιασώτες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης: «Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση (...) Οταν όλο το προηγούμενο διάστημα διακηρύττεις πως το χρέος είναι βιώσιμο τι είναι αυτό που διαπραγματεύεσαι; (...) Για την τρόικα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Εκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους (...) Το πραγματικό πρόβλημα που το κρύβουν είναι ότι έχουμε ένα δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 175% του ΑΕΠ (...) Υπάρχουν δύο τρόποι να λυθεί, ο ένας είναι μετά από σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση να βρούμε μια συμφωνία βιώσιμη».

Το γεγονός ότι και για τον ΣΥΡΙΖΑ τα δικαιώματα του λαού αντιμετωπίζονται σαν προσάναμμα για την καπιταλιστική κερδοφορία, επιβεβαιώνεται κι από τα εγκώμια του Αλ. Τσίπρα προς τις κυβερνήσεις, όπως της Γαλλίας, που «καταθέσανε προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε». «Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει», ανέφερε, προσπερνώντας ότι πρόκειται για προϋπολογισμούς λιτότητας για το λαό, σφαγιασμού δικαιωμάτων, με τις όποιες ενδοαστικές διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ να αφορούν αποκλειστικά τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε και για τις προθέσεις τους σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας πως ό,τι κάνουν θα το κάνουν σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και δεν θα βάλουν «κατσαπλιάδες στις διοικήσεις των τραπεζών».

Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι απευθύνει κάλεσμα αποστασίας στους βουλευτές. Δεν απέκλεισε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ εάν εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησε πάντως να εκβιάσει προκαταβολικά το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως όταν θα τεθεί το «σκληρό δίλημμα» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή εκλογές θα αναγκαστεί τάχα να στηρίξει...

Στηρίξτε ΣΥΡΙΖΑ για να σας στηρίξει!

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση διακήρυξε χτες απ' το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας τη στήριξη της αστικής τάξης, εντός και εκτός συνόρων, ώστε να το πετύχει, με αντάλλαγμα την εφαρμογή εκείνου του μείγματος πολιτικής που είναι κατάλληλο να ενισχύσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της.

Απευθυνόμενος στις «υγιείς επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», τις κάλεσε να τοποθετηθούν στο δίλημμα αν θα συνεχιστεί η πολιτική της καταστροφής «ή θα αναζητήσουμε, όλες και όλοι μαζί, τον εναλλακτικό δρόμο της αλλαγής και της διεκδίκησης» και τις προέτρεψε σε «μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη» και σε συστράτευση «για μια νέα Ελλάδα».

Μίλησε για «παταγώδη αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης» και με αφορμή τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας στον τουρισμό. «Η κυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των μέτρων εξαθλίωσης και υπονόμευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας», υποστήριξε.

Εκφράζοντας την αγωνία των επιχειρηματικών ομίλων για εξεύρεση πόρων που θα στηρίξουν την κερδοφορία τους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, κάνοντας λόγο για «πόρους που αφαιρούνται από την εθνική οικονομία και μεταφέρονται στους δανειστές». Σε αντιπαράθεση έβαλε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» του χρέους που θα εξοικονομήσει αυτούς τους πόρους κι επιπλέον θα ανοίξει το δρόμο προς τις αγορές και την άντληση ζεστού χρήματος.

Κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο πρόσθεσε: «Συνεπώς, μόνο με αλλαγή πολιτικής η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές. Με άμεσο τερματισμό της λιτότητας, με στροφή στην ανάπτυξη, "κούρεμα" του χρέους και σημαντική ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του. Και οι αγορές δεν τιμολογούν τον κίνδυνο από την αλλαγή πολιτικής. Δηλαδή, δεν τιμολογούν την ανάπτυξη ως κίνδυνο. Τιμολογούν, όμως, ως κίνδυνο το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, την αστάθεια της σημερινής κυβέρνησης».

Για να αμβλύνει ανησυχίες που τυχόν διατηρούνται απέναντι στην πρόταση του κόμματός του ανήγαγε σε πανευρωπαϊκό το πρόβλημα του χρέους υποστήριξε ότι «η Ευρωζώνη δε θα μπορεί να κινείται για πολύ ακόμα στην κόψη του ξυραφιού. 'Η θα ρυθμίσει τα δημόσια χρέη των χωρών της, που αθροίζονται περίπου στα 9 τρισ., ή, αργά ή γρήγορα, θα πέσει πάνω στο ξυράφι» και ισχυρίστηκε ότι για τις εξελίξεις που θέλει το κεφάλαιο «εμβρυουλκός» θα είναι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Εξάλλου, όπως ισχυρίστηκε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά «στρατηγική διεκδίκησης με ασφάλεια, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου ωριμάζει ολοένα και περισσότερο η ανάγκη της αλλαγής στρατηγικής».

Για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», εγκωμιάζοντάς το σαν πρόγραμμα πραγματικών μεταρρυθμίσεων που - όπως είπε - θα επιδιωχθεί «να είναι προϊόν ευρύτατων συναινέσεων, με την εμπλοκή των ίδιων των ενδιαφερόμενων στην εφαρμογή τους», σαν «κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του μνημονίου και την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας» και όχι «πρόγραμμα νέων ελλειμμάτων».

Και κατέληξε, δηλώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Με τη στήριξη λαού αλλά και τη συστράτευση των δυνάμεων της παραγωγής και της δημιουργίας του τόπου μας, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε να σταματήσουμε τον οδυνηρό κατήφορο και να ανοίξουμε νέους δρόμους ελπίδας και προοπτικής».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Επιδιώκει ρόλο καταλύτη στην επίτευξη «συναίνεσης»

Ρόλο καταλύτη στην επίτευξη συναινέσεων μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως επιτάσσουν κέντρα και παράκεντρα του συστήματος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιδιώκει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στο «Mega», τάχθηκε ξανά υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με ενισχυμένη πλειοψηφία, με παράλληλη συμφωνία για προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης και πρόωρες εκλογές το Νοέμβρη του 2015, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση δεν μπορεί να ολοκληρώσει την τετραετία.

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι το μόρφωμά του θα αναζητήσει μετεκλογικές συνεργασίες με οποιοδήποτε αστικό κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, καθώς - όπως είπε - εκτός Ελλάδας αναφέρει ως σύμμαχό του το Ποτάμι και εντός Ελλάδας τους ΑΝΕΛ... Παραπέρα, προειδοποίησε την Κουμουνδούρου, πως μια κυβέρνηση 151 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να ασκήσει πολιτική λόγω των συνιστωσών που αποτελούν το κόμμα αυτό.

Την «ανάγκη εθνικής συνεννόησης» την πλάσαρε και με πρόσχημα τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εταίρους. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το χρέος (που δημιουργήθηκε για στήριξη του κεφαλαίου) ως φορτίο που πρέπει να αναλάβει στο σύνολό του ο λαός, σημείωσε πως η χώρα δεν μπορεί να θέσει αυτή τη στιγμή θέμα «κουρέματος» του χρέους, συμπληρώνοντας πως δεν είναι πολιτική η άρνηση του χρέους.

Χτες, ο Στ. Θεοδωράκης επισκέφτηκε το υπουργείο Αμυνας, όπου ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για θέματα αρμοδιότητάς τους. «Το αίσθημα ασφαλείας είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να έλθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη ανάπτυξη» δήλωσε, ευθυγραμμιζόμενος και αυτός με τη στοίχιση των Ενόπλων Δυνάμεων πίσω από τα προτάγματα των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ