Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υποστηρίζει ότι το σχέδιό του μπορεί να πετύχει τους στόχους του κεφαλαίου

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κινείται εντός του ευρωενωσιακού πλαισίου και αποσκοπεί να πετύχει εκεί που απέτυχε το σημερινό σχέδιο διαχείρισης, οδηγώντας έτσι την καπιταλιστική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, παρείχε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον «ΣΚΑΪ».

Παραδεχόμενος ότι ο προορισμός είναι ίδιος αλλά μπορεί να προσεγγιστεί από άλλο μονοπάτι, στρωμένο κι αυτό με αγκάθια για το λαό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Υπάρχει πλάνο Α και είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας (...) Εμείς θέλουμε να επενδύσουν στη χώρα μας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητας (...) Εγώ σας λέω στην αρχή θα μας πουν, όχι μετά, θα συνειδητοποιήσουν πως αν έχεις μια εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ευρώπη που δεν λέει παράλογα πράγματα σε τελική ανάλυση, απλά έχει ένα διαφορετικό σχέδιο για τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, αντιστρατεύεται και θέλει να αντικαταστήσει ένα σχέδιο που μέχρι σήμερα δεν πέτυχε, διότι αν αυτό το σχέδιο είχε πετύχει (...) θα είχαμε οδηγηθεί στην ανάπτυξη, άρα λοιπόν εμείς δεν λέμε κάτι παράλογο καταρχάς. Λέμε κάτι που βρίσκεται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δεν υπάρχει θέμα ευρωπαϊκής αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού συστήματος αν σε μια χώρα της Ευρώπης υπάρχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία έχει ζητήσει να αντικαταστήσει το πρόγραμμα που απέτυχε με ένα που έχει προοπτική».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, εξάλλου, ομολόγησε ανοιχτά ότι το μείγμα διαχείρισης που εισηγείται είναι αυτό που προκρίνουν τμήματα του κεφαλαίου ως καταλληλότερο για τα συμφέροντά τους: Κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις γνωστού Ιταλού δημοσιογράφου, δήλωσε πως «η ιταλική κοινή γνώμη αλλά και το σύστημα, το think tank της ιταλικής αστικής τάξης με προσκαλεί για να συνομιλήσω, προκειμένου, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να εκφράσω τη διαφορετική άποψη που δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι στην κα Μέρκελ για την πολιτική λιτότητας που δεν πάει άλλο»!

Ενα τέτοιο μείγμα περιλαμβάνει κυριολεκτικά ψίχουλα για το λαό, «ένα πιάτο φαΐ και συσσίτια» στους «ανθρώπους που δεν έχουν και πεθαίνουν», όπως είπε.

Θέλει το λαό να βάζει πλάτη στην πολιτική που τον ρημάζει

Αυτό τον κόσμο που του πετάει ελεημοσύνη, ο Αλ. Τσίπρας είχε το θράσος να τον καλέσει να βάλει πλάτη στα παζάρια του κεφαλαίου για την υλοποίηση μιας πολιτικής που θα συνεχίσει να τον ρημάζει, αφού πρώτα επιχείρησε να του φορτώσει και μερίδιο της ευθύνης για την κρίση: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη θέση. Και εγώ είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι ξένοι, οι εταίροι. Προφανώς είμαστε και εμείς (...) Μοναδικός δρόμος είναι η διαπραγμάτευση και ο κοινωνικός παράγοντας μπροστά, ακόμα και οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες είναι θετικός παράγοντας ειδικά όταν δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη».

Κατά τα αναμενόμενα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται για το χρέος, αφού τα μέτρα που τσακίζουν το λαό είναι αδιαπραγμάτευτα για τους θιασώτες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης: «Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση (...) Οταν όλο το προηγούμενο διάστημα διακηρύττεις πως το χρέος είναι βιώσιμο τι είναι αυτό που διαπραγματεύεσαι; (...) Για την τρόικα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Εκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους (...) Το πραγματικό πρόβλημα που το κρύβουν είναι ότι έχουμε ένα δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 175% του ΑΕΠ (...) Υπάρχουν δύο τρόποι να λυθεί, ο ένας είναι μετά από σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση να βρούμε μια συμφωνία βιώσιμη».

Το γεγονός ότι και για τον ΣΥΡΙΖΑ τα δικαιώματα του λαού αντιμετωπίζονται σαν προσάναμμα για την καπιταλιστική κερδοφορία, επιβεβαιώνεται κι από τα εγκώμια του Αλ. Τσίπρα προς τις κυβερνήσεις, όπως της Γαλλίας, που «καταθέσανε προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε». «Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει», ανέφερε, προσπερνώντας ότι πρόκειται για προϋπολογισμούς λιτότητας για το λαό, σφαγιασμού δικαιωμάτων, με τις όποιες ενδοαστικές διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΕ να αφορούν αποκλειστικά τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης.

Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε και για τις προθέσεις τους σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας πως ό,τι κάνουν θα το κάνουν σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και δεν θα βάλουν «κατσαπλιάδες στις διοικήσεις των τραπεζών».

Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι απευθύνει κάλεσμα αποστασίας στους βουλευτές. Δεν απέκλεισε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ εάν εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το ΠΑΣΟΚ. Επιχείρησε πάντως να εκβιάσει προκαταβολικά το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας πως όταν θα τεθεί το «σκληρό δίλημμα» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή εκλογές θα αναγκαστεί τάχα να στηρίξει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ