ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Απεργούν αύριο για την κυριακάτικη αργία

Εντονη φημολογία για τροπολογία που καταργεί την αργία και στις 28 Δεκέμβρη

Σε πανελλαδική απεργία, με επίκεντρο την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο αύριο, Κυριακή. Οι δύο επόμενες Κυριακές, 14 και 21 Δεκέμβρη, είναι 2 από τις 7 συνολικά Κυριακές για τις οποίες ήδη προβλέπεται (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Επόμενο βήμα στην επίθεση στην κυριακάτικη αργία αποτέλεσε η Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 9 τουριστικές περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προσωρινά ανασταλεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, τις προηγούμενες μέρες μια σειρά από δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στην πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να καταθέσει τροπολογία, με βάση την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν και την Κυριακή 28 Δεκέμβρη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, με αφορμή την έντονη φημολογία και τις πληροφορίες που ήθελαν την τροπολογία να κατατίθεται μέχρι το χτεσινό βράδυ, επισημαίνουν πως και η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει με κάθε μέσο και τρόπο στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, όπως αξιώνουν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του Εμπορίου.

Στην απεργία καλεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και οργανώνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Ο Σύλλογος επισημαίνει πως η κατάργηση της Κυριακής αργίας «οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση».

Σε συστράτευση με τους εμποροϋπαλλήλους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, καλεί ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Κυβέρνηση και "κλακαδόροι" των ΜΜΕ, πιστοί υπερασπιστές των πολυκαταστημάτων και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, επιμένουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παρόλο που αποδείχθηκε περίτρανα, εδώ και ένα χρόνο, ότι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγαλέμποροι και οι εμπορικές αλυσίδες του εμπορικού τριγώνου στο κέντρο της Αθήνας».

Στον Πειραιά, κινητοποίηση οργανώνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, στις 9.30 π.μ., με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Παράρτημα του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DΙΑ», καλούν τους εργαζόμενους στο Εμπόριο σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ., στο «ΚΑΡΦΟΥΡ» της Ευκαρπίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση απέλυσε εργαζόμενο μετά από τη συμμετοχή του στην απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Με απεργιακή συγκέντρωση, αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., μπροστά στα δικαστήρια της Λαμίας, απαντά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Το Σωματείο υπογραμμίζει πως ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης ζητά το άνοιγμα των καταστημάτων και στις 28/12.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία έχει απευθύνει και το Σωματείο Εργαζομένων σε «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DΙΑ» στους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα της επιχείρησης στη χώρα.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απαιτείται η παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις

Δεν μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις με το λαό θεατή. Γι' αυτό απαιτείται η παρέμβαση του ίδιου του λαού στις εξελίξεις, να οργανωθεί η πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι ανάμεσα σε παλιούς και νέους κυβερνητικούς σωτήρες, επεσήμανε η εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, Β. Πανουτσάκου, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Ως ζητήματα αιχμής του αγώνα προέβαλε την αναπλήρωση εδώ και τώρα όλων των απωλειών που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι τα προηγούμενα χρόνια (επαναφορά των μισθών και των συντάξεων, του 13ου και 14ου μισθού, οι περικοπές στο εφάπαξ και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.), την απαίτηση να ληφθούν μέτρα ανακούφισης. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε όταν ανακοινωθούν τα μέτρα να κηρυχθεί 24ωρη απεργία και μέχρι τότε να γίνουν γενικές συνελεύσεις και να αναπτυχθούν πολύμορφες παρεμβάσεις. Με αυτή την έννοια, επεσήμανε, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δε στέκονται ενάντια σε μορφές δράσης, όπως συλλαλητήρια ή στάσεις εργασίας, που υπηρετούν αυτήν την προοπτική.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε τελικά να κηρύξει στάση εργασίας την Τετάρτη, 17 Δεκέμβρη, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. Στη θέση που διατύπωσε το ΠΑΜΕ οι άλλες δυνάμεις, που πρότειναν τη στάση εργασίας, διαφοροποιούνται ως προς το περιεχόμενο του αγώνα, αλλά και στο ότι δεν αντιμετωπίζουν την κινητοποίηση αυτή σαν κομμάτι ευρύτερων αγωνιστικών παρεμβάσεων που θα δημιουργήσουν τους όρους ανατροπής αυτής της πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σύσκεψη Ομοσπονδιών που έγινε μια μέρα πριν την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η διέξοδος που πρόβαλλαν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση, προφανώς για να έρθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τάχα θα λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων. Ακόμα οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρότειναν απεργία τη μέρα της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν είναι βέβαιο ότι τις μέρες εκείνες η προσοχή θα είναι στραμμένη αλλού. Την πρόταση αυτή επανέφεραν, αλλά τελικά την απέσυραν στη χτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή.

Το Σαββατοκύριακο στο ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ

Σάββατο: 12 μ. «Οι αγώνες στο επίκεντρο», με καλεσμένες την Γεωργία Κουρή και την Κατερίνα Βεζίρη, πρόεδρο και ειδική γραμματέα, αντίστοιχα, του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). 6 μ.μ. εκπομπή από τη Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ. 7 μ.μ. Εκπομπή από τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ. Κυριακή: 6 μ.μ. Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). 7 μ.μ. «Metal iscoming».

Εκδηλώσεις

Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς στήνει λαϊκό τραπέζι στην πλατεία του Φοίνικα, σήμερα, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι. Θα περιλαμβάνει φασολάδα - κρασί και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικό - λαϊκό τραγούδι για το δίκιο του αγώνα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας (μέλος της ΟΓΕ) οργανώνει γιορτή για τα παιδιά αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Μαγνησίας 50). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο και κατασκευές.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται εργάτης

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εργαζόμενος που τραυματίστηκε σε εργατικό «ατύχημα» το απόγευμα της Πέμπτης, στο εργοτάξιο κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο. Ο Μουτσάι Τζεβαΐρ, 41 ετών, εργαζόταν ως βοηθός χειριστή ανυψωτικού μηχανήματος σε υπεργολάβο, όταν τραυματίστηκε στο κεφάλι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ βρέθηκε χτες, Παρασκευή, στο χώρο προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε ο εργαζόμενος. Το «ατύχημα» έγινε προχτές, Πέμπτη, λίγο πριν τη λήξη της βάρδιας του εργαζόμενου. Η ώρα που σημειώθηκε, γύρω στις 16.30, αφήνει ερωτηματικά σχετικά με το πόσες ώρες εργαζόταν.

Ξανά στους δρόμους οι συνταξιούχοι την Πέμπτη

Το επόμενο αγωνιστικό βήμα τους ετοιμάζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ-OAEE- ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕ-ΟΑΕΕ. Μετά την παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Σύνταγμα το βράδυ της Τετάρτης, με κύριο θέμα την καταβολή της 13ης - 14ης σύνταξης, ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι συνταξιούχοι θα απαιτήσουν να συναντηθούν με τον υπουργό που οκτώ μήνες αρνείται να δεχτεί αντιπροσωπεία τους.

«Αξιολόγηση» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Το σχεδιασμό για το νέο τρόπο αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση. Πριν μια βδομάδα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα, ενώ πριν λίγες μέρες δημοσιοποίησε επιστολή του προς την ΑΔΕΔΥ για το ζήτημα αυτό. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα συκοφαντική εκστρατεία για τους «κακούς» δημόσιους υπαλλήλους, προκειμένου να προωθήσει το νέο σύστημα «αξιολόγησης», που τάχα θα αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα.

Για αυτό περισσεύουν στο λόγο των κυβερνώντων όροι όπως «αξιοκρατία», «αριστεία», «ορθολογική διαχείριση» και πάει λέγοντας. Πίσω από αυτές τις λέξεις προσπαθούν να κρύψουν ότι ο στόχος και του νέου συστήματος είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κρατικής μηχανής για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οποιοδήποτε σύστημα «αξιολόγησης» δε στοχεύει, όπως παρουσιάζεται από τη κυβέρνηση, στην καλύτερη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, ούτε σε ικανότερους δημόσιους υπάλληλους. Αποτελεί εργαλείο χειραγώγησης και υποταγής των εργαζομένων στο Δημόσιο προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα υλοποιούν χωρίς αντίσταση τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Αυτό υπηρετεί η σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης, και άρα και της μισθολογικής, με την «αξιολόγηση», που στόχο έχει να φτιάχνει πειθήνιους υπαλλήλους. Αυτό υπηρετεί η σύνδεση της «αξιολόγησης» με τις απολύσεις.

Η «αξιολόγηση» δεν αποτελεί εχθρό μόνο των εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά του συνόλου του λαού. Είναι μέρος των εργαλείων που στόχο έχουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα μικρότερο ευέλικτο κράτος, που σημαίνει υποβάθμιση παροχών και υπηρεσιών, παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, παραπέρα επιβάρυνση των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

«Εχουσιν γνώσιν οι φύλακες»!

Τη διάρρηξη των γραφείων της ΔΑΣ στο κτίριο της ΓΣΕΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατάληψη, καθώς και τους στόχους που αυτή εξυπηρετεί, σχολιάζει το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει: «Η στοχευμένη διάρρηξη των γραφείων της ΔΑΣ κατά την "κατάληψη" των γραφείων της ΓΣΕΕ από ομάδα αυτοαποκαλούμενων "αντιεξουσιαστών", η αφαίρεση αρχείων και η κλοπή ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκληρών δίσκων, καθώς και το άνοιγμα συρταριών, προξενεί αρκετά ερωτηματικά για το πού θα καταλήξουν στο τέλος τα αρχεία που εκλάπησαν, για τους σκοπούς της και για το ρόλο των δυνάμεων που έκαναν την κατάληψη. Επιπλέον, συμβαίνει για δεύτερη φορά, καθώς με πανομοιότυπο τρόπο υπήρχε ανάλογη διάρρηξη και κλοπή το 2009. Η δράση του ΠΑΜΕ και των δυνάμεών του δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα συνεχίσει ακόμα πιο μαζικά, πιο μαχητικά και αποφασιστικά. Προς πάσα κατεύθυνση: "Εχουσιν γνώσιν οι φύλακες"!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ