Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Απεργούν αύριο για την κυριακάτικη αργία

Εντονη φημολογία για τροπολογία που καταργεί την αργία και στις 28 Δεκέμβρη

Σε πανελλαδική απεργία, με επίκεντρο την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο αύριο, Κυριακή. Οι δύο επόμενες Κυριακές, 14 και 21 Δεκέμβρη, είναι 2 από τις 7 συνολικά Κυριακές για τις οποίες ήδη προβλέπεται (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Επόμενο βήμα στην επίθεση στην κυριακάτικη αργία αποτέλεσε η Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 9 τουριστικές περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προσωρινά ανασταλεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, τις προηγούμενες μέρες μια σειρά από δημοσιεύματα αναφέρθηκαν στην πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να καταθέσει τροπολογία, με βάση την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν και την Κυριακή 28 Δεκέμβρη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, με αφορμή την έντονη φημολογία και τις πληροφορίες που ήθελαν την τροπολογία να κατατίθεται μέχρι το χτεσινό βράδυ, επισημαίνουν πως και η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει με κάθε μέσο και τρόπο στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, όπως αξιώνουν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του Εμπορίου.

Στην απεργία καλεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και οργανώνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Ο Σύλλογος επισημαίνει πως η κατάργηση της Κυριακής αργίας «οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση».

Σε συστράτευση με τους εμποροϋπαλλήλους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, καλεί ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Κυβέρνηση και "κλακαδόροι" των ΜΜΕ, πιστοί υπερασπιστές των πολυκαταστημάτων και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, επιμένουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παρόλο που αποδείχθηκε περίτρανα, εδώ και ένα χρόνο, ότι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγαλέμποροι και οι εμπορικές αλυσίδες του εμπορικού τριγώνου στο κέντρο της Αθήνας».

Στον Πειραιά, κινητοποίηση οργανώνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, στις 9.30 π.μ., με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Παράρτημα του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DΙΑ», καλούν τους εργαζόμενους στο Εμπόριο σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ., στο «ΚΑΡΦΟΥΡ» της Ευκαρπίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση απέλυσε εργαζόμενο μετά από τη συμμετοχή του στην απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Με απεργιακή συγκέντρωση, αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., μπροστά στα δικαστήρια της Λαμίας, απαντά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Το Σωματείο υπογραμμίζει πως ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης ζητά το άνοιγμα των καταστημάτων και στις 28/12.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία έχει απευθύνει και το Σωματείο Εργαζομένων σε «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - DΙΑ» στους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα της επιχείρησης στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ