ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντονισμένη επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού

...συνοδευόμενη από ενδοκυβερνητικές «αντιδράσεις» και «πάσες» σε κοινό αντιλαϊκό πλαίσιο

Ο λαός χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη του στους εκβιασμούς, ισχυροποιώντας την πάλη του και το ΚΚΕ παντού
Ο λαός χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη του στους εκβιασμούς, ισχυροποιώντας την πάλη του και το ΚΚΕ παντού
Το κυβερνητικό σχέδιο εκβιασμού του λαού, προκειμένου να μην αμφισβητήσει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλονται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου περιέχει και τα τρομοκρατικά διλήμματα περί «αντίδρασης των αγορών» και κήρυξης «πιστωτικού γεγονότος», αν πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Χαρακτηριστικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε χτες το πρωί στο «Mega», επικαλούμενη την έκθεση του οίκου «Moody's» ότι «πρέπει όλοι οι βουλευτές να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για αυτά τα οποία συζητούν (σ.σ. προεδρολογία και πρόωρες εκλογές). Η χώρα ξαναβρέθηκε δυστυχώς στην κόψη του ξυραφιού. Εχουμε προειδοποιηθεί από τους διεθνείς οίκους ότι με την προκήρυξη των εκλογών θα θεωρηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός».

Η δήλωσή της προκάλεσε τάχα ενδοκυβερνητική «αντίδραση», καθώς ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τη δήλωσή της «από απρόσεκτη έως επικίνδυνη».

Παίρνοντας την πάσα η Σ. Βούλτεψη εξέδωσε «διευκρινιστική» ανακοίνωση, διαφημίζοντας το κυβερνητικό έργο λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη χώρα από κάθε κίνδυνο».

Από κοντά και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης που με σε δική του δήλωση ...παίνεσε «τον πρωθυπουργό, που ακόμη και τώρα, φρόντισε να εξασφαλίσει τη χώρα από οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός, για όσο χρόνο πιθανόν να διαρκέσει η πολιτική περιπέτεια στην οποία έβαλε τη χώρα ο κ. Τσίπρας».

Τροφοδότηση της αποπροσανατολιστικής για το λαό αντιπαράθεσης

Την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση είχε φροντίσει να τροφοδοτήσει με παρέμβασή του και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, διαγκωνιζόμενος με τον Αλ. Τσίπρα για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε άρθρο του στην «Real Νews», ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζει την κυβέρνηση εγγυητή της σταθερότητας και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με άσφαιρα πυρά, προσδίδοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηριστικά που δεν έχει, αφού υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγεί τη χώρα σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους». Ομνύοντας στην κυβερνητική σταθερότητα - προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου - και στον ευρωμονόδρομο, χαρακτήρισε μια μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως «εξέλιξη αντιευρωπαϊκή».

Παραπέρα ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει πρόγραμμα» και τον κατηγόρησε ότι προκαλεί το «φόβο». Επίσης, εμφανίστηκε προσηλωμένος στην αντιλαϊκή πολιτική «για να προχωρήσουμε», όπως είπε, «στην οριστική έξοδο από το μνημόνιο», την έξοδο, δηλαδή, από το τρέχον «πρόγραμμα στήριξης» (και όχι βέβαια από τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας της ΕΕ), από την οποία μόνα ωφελημένα θα είναι τα μονοπώλια, εφόσον όποια κονδύλια εξοικονομηθούν, θα χρησιμοποιηθούν για νέες επιδοτήσεις και ενισχύσεις τους, την ίδια ώρα που θα συνεχίζουν απρόσκοπτα οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Τέλος, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έμμεση πρόσκληση στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στην προεδρική εκλογή, ουσιαστικά να υπερψηφίσουν τον Στ. Δήμα.

ΠΑΣΟΚ
Ψάχνουν συναινέσεις για το κεφάλαιο και «επόμενη μέρα» για την κεντροαριστερά

Στο δρόμο των τρομοκρατικών διλημμάτων ώστε να στοιχηθεί ο λαός πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου βαδίζει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας ταυτόχρονα ευρύτερες συναινέσεις, σύμφωνα και με τα επίμονα σχετικά καλέσματα των επιτελείων του συστήματος.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται μετέχοντας στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ: «Εδώ στις Βρυξέλλες, μακριά από τις εντάσεις της ελληνικής δημόσιας ζωής, αγωνιζόμαστε για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, ιδίως για την προστασία της ελληνικής οικονομίας, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων. Υπάρχουν όμως πολιτικές εξελίξεις που διευκολύνουν και πολιτικές εξελίξεις που δυσκολεύουν υπέρμετρα τη δουλειά μας αυτή - που είναι μια εθνική δουλειά. Το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Ο λαός έχει τον τρόπο να επιβάλει τη σταθεροποίηση, την αποφυγή των εκλογών», υποστήριξε, παραπέμποντας ουσιαστικά σε δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία των ερωτώμενων εμφανίζεται να μη θέλει πρόωρες εκλογές κ.ο.κ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν και τώρα πολλά περιθώρια. Βεβαίως, η κύρια ευθύνη ανήκει στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Η λύση πρέπει να δοθεί μέσα από τη συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Βεβαίως, υπάρχει και ο ατομικός ρόλος του βουλευτή, λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξαρτήτων βουλευτών. Αλλά ακόμη δεν έχει περάσει η φάση της ευθύνης που έχουν τα κόμματα να ερμηνεύσουν σωστά τη βούληση και την αγωνία του ελληνικού λαού», κατέληξε.

Συνέχεια στις διεργασίες

Την ίδια ώρα, τη θέση τους στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνολικότερα στις εξελίξεις αναδιάταξης της ευρύτερης κεντροαριστεράς, κοιτούν να διασφαλίσουν μια σειρά από στελέχη του χώρου, στον απόηχο και της σύγκρουσης του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Παπανδρέου.

Ο δεύτερος, μετά και τις υπόνοιες για ίδρυση από μέρους του νέου κόμματος, δεν αναμένεται τουλάχιστον μέχρι αύριο (οπότε γίνεται και η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας) να προβεί σε ανακοινώσεις.

Ωστόσο το Σαββατοκύριακο στελέχη του ΠΑΣΟΚ διασταύρωσαν τα ξίφη τους υπέρ ή κατά της νέας ηγεσίας, π.χ. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ απ' τη μια - Γ. Πεταλωτής και Μ. Καρχιμάκης απ' την άλλη.

Ο δε Μ. Χρυσοχοΐδης (που έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με τον Ευ. Βενιζέλο), μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο Παπανδρέου έχει δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του και ότι αυτά που λέει «είναι λογικά». Ερωτηθείς, βέβαια, αν πρέπει να δημιουργηθεί νέο κόμμα, απάντησε ότι όλες οι διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς πρέπει να συνταχθούν σε ένα εκλογικό μέτωπο, «αν δεν προλαβαίνουν να γίνουν κόμμα», διαφοροποιούμενος ουσιαστικά από την επιλογή της ηγεσίας Βενιζέλου να συγκροτήσει τη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση στους εκβιασμούς με λαϊκή πάλη και δυνατό ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τους εκβιασμούς κυβέρνησης και ΕΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι εκβιασμοί και τα τρομοκρατικά διλήμματα της κυβέρνησης και παραγόντων της ΕΕ δεν αφορούν κυρίως το δικομματικό καβγά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δεσμευμένος στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, αλλά απευθύνονται στο λαό κι έχουν στόχο να αποσπάσουν τη συναίνεσή του στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη στους εκβιασμούς, ισχυροποιώντας την πάλη του και δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού, που είναι ο πραγματικός αντίπαλος της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους».

Εκθεση βιβλίου της ΚΟ Αττικής

Εκθεση βιβλίου, με ειδικές τιμές σε όλα τα βιβλία, διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η έκθεση θα λειτουργεί έως την Κυριακή 21/12, στον 1ο όροφο της ΚΟ Αττικής (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια). Ωρες λειτουργίας: 17.30 - 20.30 τις καθημερινές, 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30 τα Σαββατοκύριακα.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ «Δεκέμβρης του '44 - Κρίσιμη ταξική σύγκρουση» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στην Πρέβεζα, στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, στις 7 μ.μ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

-- Παρουσίαση του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Την παρουσίαση θα κάνει η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του ΓΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Για το Δεκέμβρη του '44

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τις μέρες του Δεκέμβρη του 1944, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα: «Ο ηρωικός Δεκέμβρης του '44 - σύγχρονα διδάγματα», σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο του Δήμου Τρικκαίων (έναντι της ΔΕΗ). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ