Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ψάχνουν συναινέσεις για το κεφάλαιο και «επόμενη μέρα» για την κεντροαριστερά

Στο δρόμο των τρομοκρατικών διλημμάτων ώστε να στοιχηθεί ο λαός πίσω από τα προτάγματα του κεφαλαίου βαδίζει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας ταυτόχρονα ευρύτερες συναινέσεις, σύμφωνα και με τα επίμονα σχετικά καλέσματα των επιτελείων του συστήματος.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται μετέχοντας στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ: «Εδώ στις Βρυξέλλες, μακριά από τις εντάσεις της ελληνικής δημόσιας ζωής, αγωνιζόμαστε για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, ιδίως για την προστασία της ελληνικής οικονομίας, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων. Υπάρχουν όμως πολιτικές εξελίξεις που διευκολύνουν και πολιτικές εξελίξεις που δυσκολεύουν υπέρμετρα τη δουλειά μας αυτή - που είναι μια εθνική δουλειά. Το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Ο λαός έχει τον τρόπο να επιβάλει τη σταθεροποίηση, την αποφυγή των εκλογών», υποστήριξε, παραπέμποντας ουσιαστικά σε δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία των ερωτώμενων εμφανίζεται να μη θέλει πρόωρες εκλογές κ.ο.κ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν και τώρα πολλά περιθώρια. Βεβαίως, η κύρια ευθύνη ανήκει στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Η λύση πρέπει να δοθεί μέσα από τη συναίνεση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Βεβαίως, υπάρχει και ο ατομικός ρόλος του βουλευτή, λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξαρτήτων βουλευτών. Αλλά ακόμη δεν έχει περάσει η φάση της ευθύνης που έχουν τα κόμματα να ερμηνεύσουν σωστά τη βούληση και την αγωνία του ελληνικού λαού», κατέληξε.

Συνέχεια στις διεργασίες

Την ίδια ώρα, τη θέση τους στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνολικότερα στις εξελίξεις αναδιάταξης της ευρύτερης κεντροαριστεράς, κοιτούν να διασφαλίσουν μια σειρά από στελέχη του χώρου, στον απόηχο και της σύγκρουσης του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Παπανδρέου.

Ο δεύτερος, μετά και τις υπόνοιες για ίδρυση από μέρους του νέου κόμματος, δεν αναμένεται τουλάχιστον μέχρι αύριο (οπότε γίνεται και η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας) να προβεί σε ανακοινώσεις.

Ωστόσο το Σαββατοκύριακο στελέχη του ΠΑΣΟΚ διασταύρωσαν τα ξίφη τους υπέρ ή κατά της νέας ηγεσίας, π.χ. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ απ' τη μια - Γ. Πεταλωτής και Μ. Καρχιμάκης απ' την άλλη.

Ο δε Μ. Χρυσοχοΐδης (που έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με τον Ευ. Βενιζέλο), μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο Παπανδρέου έχει δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του και ότι αυτά που λέει «είναι λογικά». Ερωτηθείς, βέβαια, αν πρέπει να δημιουργηθεί νέο κόμμα, απάντησε ότι όλες οι διάσπαρτες δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς πρέπει να συνταχθούν σε ένα εκλογικό μέτωπο, «αν δεν προλαβαίνουν να γίνουν κόμμα», διαφοροποιούμενος ουσιαστικά από την επιλογή της ηγεσίας Βενιζέλου να συγκροτήσει τη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ