Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου επισκέφθηκε ο Ν. Δένδιας

Ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά πετούν πλάι - πλάι, στο πλαίσιο της τελευταίας συνεκπαίδευσής τους στο Ισραήλ
Ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά πετούν πλάι - πλάι, στο πλαίσιο της τελευταίας συνεκπαίδευσής τους στο Ισραήλ
Το Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στην Αγία Παρασκευή επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο, μια δομή άκρως ενδεικτική για τις συστηματικές όσο και επικίνδυνες για το λαό προσπάθειες της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην εν λόγω γεωγραφική ζώνη, εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, το ΣΔΑΜ είναι «Πολεμικό Στρατηγείο που καλύπτει τις απαιτήσεις Διεύθυνσης και Ελέγχου των Ναυτικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στην Ανατολική Μεσόγειο,υποστηρίζοντας επικοινωνιακά τις επιχειρήσεις του σε όλες τις περιοχές εθνικής ευθύνης». Στις υπόγειες εγκαταστάσεις του, υπάρχουν χώροι για τον τηλεχειρισμό των επικοινωνιακών ευκολιών, δηλαδή τηλεχειρισμοί πομπών, δεκτών και κεραιών για την εξυπηρέτηση των πολεμικών πλοίων, των ναυτικών υπηρεσιών καθώς και άλλων συνεργαζομένων μονάδων με το ΠΝ, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις Αιγύπτου και Ισραήλ

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης περνά, βεβαίως, μέσα κι από τη σύσφιξη σχέσεων με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών της περιοχής, ειδικότερα του άξονα με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε ότι 8 - 13/12 διεξήχθη η διμερής ναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ALEXANDROUPOLIS 14», η οποία περιλάμβανε: Εν όρμω εκπαίδευση με τη συγκέντρωση των ναυτικών μονάδων στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) και διεξαγωγή εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής. Εν πλω εκπαίδευση με ανάπτυξη της δύναμης σε «περιβάλλον πολλαπλής απειλής». Ανάλυση των πεπραγμένων της ασκήσεως στο ΝΚ και αποδέσμευση των συμμετεχόντων μονάδων.

Στην άσκηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, οι φρεγάτες ΕΛΛΗ και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, το πλοίο γενικής υποστήριξης ΑΞΙΟΣ, η πυραυλάκατος ΣΤΑΡΑΚΗΣ, το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αιγυπτιακής πλευράς η φρεγάτα ENS SHARM EL SHEIKH, οι πυραυλάκατοι ENS YARMOUK και ENS BADR, το βοηθητικό ENS HALAYEB και τα παράκτια περιπολικά ENS WAKIL και ENS RAFEAA.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, 7 - 12/12 έγινε στην Αεροπορική Βάση Ovda, στο Ισραήλ, συνεκπαίδευση της 330 Μοίρας της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την 107 Μοίρα της ισραηλινής Αεροπορίας. Η 330 Μοίρα συμμετείχε με 5 αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο 49 ατόμων. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέσθηκαν αποστολές αέρος - αέρος, προστασίας εναέριων μέσων υψηλής αξίας και εναέριου ανεφοδιασμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ