Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο επίκεντρο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Στην Αθήνα από χτες ο επίτροπος Οικονομίας, Π. Μοσκοβισί

Στην Αθήνα βρίσκεται και σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος είχε χτες συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, και στη συνέχεια με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο βρίσκονται η παραπέρα κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και τα παζάρια γύρω από τη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας», τα οποία συνδέονται με τις γενικότερες εξελίξεις και την ενδοαστική διαπάλη στους κόλπους της ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.

Στο εσωτερικό σκηνικό, εντείνονται τα κάλπικα διλήμματα, οι απειλές και οι εκβιασμοί απέναντι στο λαό, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει από το Γενάρη του 2015 σε νέα μέτρα, όπως την κατάθεση του νομοσχεδίου για την «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ, παράλληλα, επί της ουσίας, απελευθερώνονται και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Ζητούμενό τους η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Μετά από τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο επίτροπος της ΕΕ σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά όλα τα κράτη της Ευρωζώνης. Στόχος, όπως είπε, είναι η «ανταγωνιστική οικονομία», η «ανάπτυξη» και οι «θέσεις εργασίας».

Σε ερώτηση σχετικά με τον «κίνδυνο εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε πως «θα ήταν κρίμα, καθώς έχει γίνει πολλή δουλειά από την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αντιλαϊκής αξιολόγησης, ενόψει της διαμόρφωσης «μιας άλλου είδους σχέσης, με περισσότερη αρμονία». Πρόκειται για τη σταδιακή επάνοδο στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή κανονικότητα», η οποία έτσι κι αλλιώς συνεπάγεται ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και μνημόνια διαρκείας. Ο κοινοτικός επίτροπος εμφανίστηκε αδιάφορος σχετικά με την προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι «δεν παρεμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Στη συνέχεια, μετά τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποστήριξη των θεσμών της ΕΕ, καθώς το ζητούμενο είναι πώς θα αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και ανταγωνιστικό». «Ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι να τιμωρήσει», αλλά «να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες και να βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι «έχουμε περάσει πια από μια περίοδο όπου η έμφαση δινόταν στην επίτευξη ποσοτικών στόχων σε μια νέα φάση όπου η έμφαση δίνεται σε ποιοτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Νωρίτερα χτες, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Κυρ. Μητσοτάκης εστίασε σε δηλώσεις του στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, μαζί «με μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που αφορούν στην εσωτερική αγορά εργασίας στο Δημόσιο», λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από τα Χριστούγεννα. Στα σκαριά είναι η μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα που ισχύουν και για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η καθιέρωση γενικού μισθολογίου με βάση την αποδοτικότητα και την «αξιολόγηση» των εργαζομένων.

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, παρέπεμψε την «προστασία» της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών στο λεγόμενο «Κώδικα Δεοντολογίας» των τραπεζών, που έχει καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει για τους δανειολήπτες που έχουν οικονομική δυσχέρεια». Να σημειωθεί ότι στο τέλος Δεκέμβρη 2014 λήγει η ισχύς της παρεχόμενης σήμερα «προστασίας», σε μια εξέλιξη που διευκολύνει τη δυνατότητα κατασχέσεων από την πλευρά των τραπεζών (άσχετα αν στην παρούσα φάση δεν τις συμφέρει να κάνουν μαζικούς πλειστηριασμούς) και εντείνει τους εκβιασμούς σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Φοβέρες, εκβιασμοί και ανταγωνισμοί

Στο μεταξύ, σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) ο επικεφαλής της, Γ. Στουρνάρας, σημείωσε: «Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως διοικητή της ΤτΕ και ως μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος».

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τα κόμματα της αστικής διαχείρισης να συνεννοηθούν προκειμένου «να αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών - μελών της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ»...

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» αναφέρει ότι «εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος τον Δεκέμβριο, η τρόικα θα επιστρέψει γύρω στις 10 Ιανουαρίου και ελπίζουμε να έχουμε φτάσει σε συμφωνία πριν το Γιούρογκρουπ στις 26 Ιανουαρίου». Σχετικά με τα σενάρια εξόδου από το ευρώ σημειώνει ότι «το GREXIT δεν υπάρχει πλέον στις κεραίες των Ευρωπαίων εταίρων μας με τη συχνότητα και την ένταση που υπήρχε το 2011 και 2012», προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε σχέση με το 2012, οι υπόλοιπες χώρες έχουν πλέον οχυρωθεί απέναντι στο ενδεχόμενο της δικής μας αποχώρησης από το ευρώ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ