Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Τίμησαν τους νεκρούς της σφαγής από τα ναζιστικά στρατεύματα

Δ. Κουτσούμπας: Να αποδοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν τους χρωστάμε τίποτα. Αυτοί χρωστάνε στον ελληνικό λαό

Από τη συγκέντρωση στον τόπο της θυσίας
Από τη συγκέντρωση στον τόπο της θυσίας
Με συμμετοχή πλήθους κόσμου και αντιπροσωπειών του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων που κάηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, έγιναν την Κυριακή στα Καλάβρυτα οι εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της 13ης Δεκέμβρη 1943, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα έκαψαν το χωριό κι εκτέλεσαν περισσότερους από 1.000 κατοίκους της περιοχής, από τους οποίους 800 μέσα από τα Καλάβρυτα.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Γ. Λαζουρά στο δημαρχείο Καλαβρύτων. Στη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης που έγινε στην εκκλησία, έγινε και αναφορά στο χρονικό της σφαγής από τον συγγραφέα Κ. Λογαρά. Στη συνέχεια, με πορεία οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στον τόπο της θυσίας, όπου και το μνημείο. Εκεί όπου στη ράχη του Καπή, οι ναζί συγκέντρωσαν τους άρρενες κατοίκους και τους εκτέλεσαν. Σώθηκαν μόνο 13 που είχαν καλυφθεί από τα πτώματα. Συγκλονιστική η στιγμή στη διάρκεια της εκδήλωσης, όπου παιδιά από τις γειτονιές των Καλαβρύτων έδωσαν αναφορά στον δήμαρχο για τους μοναδικούς επιζώντες. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος διάβασε τα ονόματα των οικογενειών που αφανίστηκαν. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, μεταξύ άλλων και από τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Πολωνίας, Γερμανίας.

Σε δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Σήμερα από εδώ, από τη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, απευθύνουμε μήνυμα συνέχισης του αγώνα, της αντίστασης. Το έγκλημα των ναζί, των φασιστών του γερμανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στο λαό της χώρας μας, ενάντια στο λαό των Καλαβρύτων, αλλά και των άλλων 32 μαρτυρικών πόλεων δεν πληρώνεται με τίποτα.

Κατάθεση στεφάνου από τον Δ. Κουτσούμπα
Κατάθεση στεφάνου από τον Δ. Κουτσούμπα
Αυτό που μπορούν να κάνουν αυτήν τη στιγμή είναι να αποδώσουν τις γερμανικές επανορθώσεις στον ελληνικό λαό. Δεν τους χρωστάμε τίποτα, αυτοί χρωστάνε στον ελληνικό λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ