Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Ενημέρωση μετά τις επαφές με την τουρκική ηγεσία

Mε τον Κύπριο ομόλογό του, Γ. Κασουλίδη, συναντήθηκε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, χτες στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγονται τα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Γ. Κασουλίδη για όσα συζητήθηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (συνήλθε στις 5 - 6/12 στην Αθήνα) και στη συνάντηση του ίδιου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου (στις 12/12 στη Θεσσαλονίκη) σχετικά με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παρουσία του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, και τις προϋποθέσεις επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Πρόκειται για επαφές μέσω των οποίων η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε κάποιο συμβιβασμό με την τουρκική αστική τάξη, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Κύπρο.

Οπως διαμηνύει η Αθήνα, «η Ελλάδα ενεργεί, εν προκειμένω, μεταφέροντας εγγράφως τις θέσεις του Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη, στο πλαίσιο που είχε συζητηθεί με την κυπριακή πολιτική ηγεσία κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη Λευκωσία στις 7/11. Κοινός στόχος Ελλάδος και Κύπρου είναι η προστασία της υπόστασης, της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και - τούτου διασφαλιζομένου - η επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014», το οποίο στην πραγματικότητα ανοίγει δρόμο για ένα νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου «Ανάν».

Οπως γνωστοποιήθηκε εξάλλου, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, πήρε προχτές εξιτήριο από το νοσοκομείο «Ορος Σινά» του Μανχάταν, καθώς η πορεία της υγείας του εξελίσσεται όπως αναμενόταν, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην καρδιά, με τον γιατρό που τον χειρούργησε να δηλώνει ότι ο ασθενής «είναι σε αρίστη κατάσταση. Η βαλβίδα έχει επιδιορθωθεί πλήρως». Πριν επιστρέψει στην Κύπρο, ο Κύπριος ηγέτης θα παραμείνει μια ακόμα βδομάδα στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δεχτεί την επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ