ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Βαμμένα με αίμα τα χέρια του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του

Ο πακιστανικός λαός πληρώνει βαρύ φόρο αίματος μπλεγμένος στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Ο πακιστανικός λαός πληρώνει βαρύ φόρο αίματος μπλεγμένος στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Τη στήριξή του στα συνδικάτα και την εργατική τάξη του Πακιστάν που θρηνούν δεκάδες νεκρά παιδιά από την επίθεση ένοπλων «Ταλιμπάν» σε σχολείο, εκφράζει το ΠΑΜΕ. Στο μήνυμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει τα συλλυπητήρια και τη στήριξή του στα συνδικάτα και την εργατική τάξη του Πακιστάν για τη δολοφονική επίθεση ενόπλων εναντίον μικρών παιδιών στο σχολείο του Πεσαβάρ.

Η δολοφονία των μικρών μαθητών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ιμπεριαλισμού στην περιοχή που αρχικά χρηματοδότησε τις ομάδες των Ταλιμπάν ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, ενώ σήμερα αξιοποιούνται ως άλλοθι για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών της περιοχής. Τα δάκρυα των ΗΠΑ των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους, αλλά και της κυβέρνησης του Πακιστάν είναι υποκριτικά, αφού είναι άμεσα υπεύθυνοι για την τραγωδία που ζει ο πακιστανικός λαός. Τα χέρια τους είναι βαμμένα με αίμα.

Η εργατική τάξη της Ελλάδας καταδικάζει τις πολιτικές που μπλέκουν τους εργαζόμενους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που κρατούν τον ελληνικό λαό δέσμιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Πρέπει να απομονωθούν οι δυνάμεις αυτές στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως η ΣΕΣ και η ITUC, που στήριξαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και το σχέδιο των HΠA για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή. Να καταδικαστούν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το ΠΑΜΕ έχει στενούς, αδερφικούς δεσμούς με τα αγωνιστικά συνδικάτα του Πακιστάν, με βαθιά σχέση αλληλεγγύης μεταξύ των οργανώσεων μας, στους κοινούς μας αγώνες μέσα από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή το ΠΑΜΕ στέκεται δίπλα σας».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οργή και θρήνος

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στο πένθος έχει βυθιστεί ο λαός του Πακιστάν, που από προχτές θρηνεί 132 παιδιά 10 - 20 ετών που δολοφονήθηκαν στη διάρκεια επίθεσης ένοπλων Ταλιμπάν (η οργάνωσή τους TTP ανέλαβε την ευθύνη - γέννημα και αυτή των ιμπεριαλιστών σε παλιότερες εποχές) στο Δημόσιο Στρατιωτικό Σχολείο και Ακαδημία της Πεσαβάρ, στα βορειοδυτικά της χώρας. Συνολικά, οι νεκροί από το μακελειό στις σχολικές αίθουσες, νωρίς το πρωί της Τρίτης, έφταναν χτες τους 142, σύμφωνα με πακιστανικά ΜΜΕ (το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ανέβαζε τον αριθμό στους 148). Οι δέκα σοροί ανήκουν σε δασκάλους. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο υποστράτηγος Ασιμ Μπάτζουα, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν πρόβαλαν καμιά απαίτηση, «δεν πήραν ομήρους αρχικά, άρχισαν να πυροβολούν στο χώρο υποδοχής». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ένοπλοι είχαν μαζί τους τροφή αρκετή για μέρες.

Χιλιάδες μαθητές συμμετείχαν χτες σε εκδηλώσεις καταδίκης της επίθεσης σε μια σειρά σχολεία του Πακιστάν, αλλά και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ τόνισε χτες (στη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων των αστικών κομμάτων) ότι, «τώρα, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί Ταλιμπάν», δίνοντας το σύνθημα για ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν και διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης με οποιαδήποτε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. Επιπλέον, ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης της θανατικής ποινής για περιπτώσεις τρομοκρατίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστή ανακοίνωση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, στην οποία έλεγαν ότι «η εκ προθέσεως δολοφονία αθώων ανθρώπων, παιδιών και γυναικών, αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ και αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους όλα τα ισλαμικά κόμματα και οι κυβερνήσεις».

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία που συγκαλύπτει την καπιταλιστική κρίση

ΜΟΣΧΑ.--

Προσπάθεια να διασκεδάσει την ανησυχία από τη συνεχιζόμενη πτώση που σημειώνει το ρούβλι (χτες η ισοτιμία πήγε γύρω στα 60 ρούβλια ανά δολάριο), επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δηλώνοντας ότι «η χώρα διαθέτει τους απαραίτητους νομισματικούς πόρους για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της. Εχει, επίσης, τα μέσα της χρηματαγοράς που απαιτούνται, για να διασφαλίσει την αντίστοιχη ζήτηση» και διαβεβαίωσε ότι «δε θα παρέμβει στις αρχές της οικονομίας της αγοράς». Επιχείρησε δε να εμφανίσει την καπιταλιστική κρίση ως συναλλαγματική «που δεν αντικατοπτρίζει την αντικειμενική εικόνα». Ωστόσο, όσο και αν η κρίση επιδεινώθηκε από την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που είναι βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας και τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της, η καπιταλιστική κρίση προϋπήρχε και αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός, ανεξάρτητα από τη στιγμή εκδήλωσής της.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, που δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία, αλλά δεν πιστεύει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα αυτή ευθύνονται αποκλειστικά για τις πρόσφατες αναταράξεις στη ρωσική οικονομία. Επίσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, τόνισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Ρωσία και δεν επιθυμούν να δουν την οικονομία της χώρας να κλυδωνίζεται.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών, τεχνολογίας και λογισμικού «Apple» ανακοίνωσε ότι σταματά τις διαδικτυακές της πωλήσεις στη Ρωσία, καθώς οι συνεχείς διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο δεν της επιτρέπουν να προσαρμόσει τις τιμές των προϊόντων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Δεκάδες ιθαγενείς Βραζιλιάνοι από τις φυλές του Αμαζονίου με τα βέλη και τα τόξα τους διαμαρτυρήθηκαν χτες στο κοινοβούλιο για το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ για το λεγόμενο καθορισμό των αυτόχθονων εδαφών. Οι Ιθαγενείς αντιδρούν στη βίαιη εκδίωξή τους από την πατρογονική γη και την καταστροφή των δασών από τις υλοτομικές επιχειρήσεις. Εγιναν συγκρούσεις και χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία και 4 συλλήψεις διαδηλωτών.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Νέα διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Αϊτής, απαιτώντας την παραίτηση και του προέδρου της χώρας Μισέλ Μαρτελί, μετά από αυτήν του πρωθυπουργού Λοράν Λαμόντ που παραιτήθηκε την Κυριακή. Ως πρόσχημα των διαμαρτυριών στο πραγματικό υπόβαθρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης εμφανίζεται η απροθυμία από το 2011 να γίνουν βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, αφότου η χώρα χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό το 2010.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το «πράσινο φως» για την κατασκευή τρίτου αεροδρομίου στην κινεζική πρωτεύουσα «άναψε» η κινεζική κυβέρνηση, με τα κρατικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη συμφόρηση και τις καθυστερήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου. Το νέο αεροδρόμιο θα δημιουργηθεί 46 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της πόλης και, όταν ολοκληρωθεί, εκτιμάται ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί 72 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 13 δισ. δολάρια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επίθεση Ταλιμπάν σε κατάστημα της Καμπούλ Μπανκ στη νότια επαρχία Χελμάντ σημειώθηκε χτες, με αποτέλεσμα το θάνατο δέκα ατόμων (οι τέσσερις ήταν οι δράστες) και τον τραυματισμό 14 ακόμα ανθρώπων.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο 17χρονος Αμπντουλκαντίρ Τσακμάκ σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και ενόπλων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι νεαροί που συνδέονται με το PKK άνοιξαν πυρ με τουφέκια εναντίον των αστυνομικών και τους πέταξαν βόμβες μολότοφ στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, η πλειονότητα του πληθυσμού της οποίας είναι Κούρδοι, προκαλώντας την αντίδραση των μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτόνησε χτες την πρώτη γυναίκα επίσκοπο, ανατρέποντας μια παράδοση που ίσχυε επί αιώνες. Πρόκειται για τη 48χρονη Λίμπι Λέιν, που χειροτονήθηκε νέα επίσκοπος του Στόκπορτ στη Βόρεια Αγγλία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από λιμό σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, καθώς έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την επιδημία του ιού «Εμπολα», η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τη συγκομιδή και τα δίκτυα ανεφοδιασμού, αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση υπηρεσίες του ΟΗΕ.

ΣΑΝΑΑ.-- Ενοπλοι αντικαθεστωτικοί Σιίτες Χούτι κατέλαβαν χτες το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα (το δεύτερο μεγαλύτερο στην Υεμένη) και κατέλαβαν τα εκεί γραφεία της μεγαλύτερης κρατικής εφημερίδας της χώρας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντονη διπλωματική κινητικότητα

Εντονη είναι η διπλωματική κινητικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, θέμα που αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Ετσι, χτες ανακοινώθηκε ότι οι Πρόεδροι της Γερμανίας και της Γαλλίας, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους Ουκρανίας και Ρωσίας, Π. Ποροσένκο και Βλ. Πούτιν.

«Οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ομάδας επαφής θα συνεχιστούν στο Μινσκ το συντομότερο δυνατό για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σχετικά με τα ακόλουθα σημεία: Μια αποτελεσματική και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, την ανταλλαγή κρατουμένων και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηλύσια Πεδία.

Πάντως ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η πιθανή προμήθεια όπλων από τη Δύση προς το Κίεβο δε θα βοηθήσει στην επίλυση της αντιπαράθεσης, αναφερόμενος στον πρόσφατο νόμο των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, καθώς και παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε τη διεύρυνση των κυρώσεων που αφορούν τις επενδύσεις στη Χερσόνησο της Κριμαίας, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές το εμπάργκο στην πώληση τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των μέτρων αυτών κατά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ αργότερα εντός της βδομάδας, δήλωσαν σήμερα τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ