Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία που συγκαλύπτει την καπιταλιστική κρίση

ΜΟΣΧΑ.--

Προσπάθεια να διασκεδάσει την ανησυχία από τη συνεχιζόμενη πτώση που σημειώνει το ρούβλι (χτες η ισοτιμία πήγε γύρω στα 60 ρούβλια ανά δολάριο), επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δηλώνοντας ότι «η χώρα διαθέτει τους απαραίτητους νομισματικούς πόρους για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της. Εχει, επίσης, τα μέσα της χρηματαγοράς που απαιτούνται, για να διασφαλίσει την αντίστοιχη ζήτηση» και διαβεβαίωσε ότι «δε θα παρέμβει στις αρχές της οικονομίας της αγοράς». Επιχείρησε δε να εμφανίσει την καπιταλιστική κρίση ως συναλλαγματική «που δεν αντικατοπτρίζει την αντικειμενική εικόνα». Ωστόσο, όσο και αν η κρίση επιδεινώθηκε από την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου που είναι βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας και τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της, η καπιταλιστική κρίση προϋπήρχε και αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός, ανεξάρτητα από τη στιγμή εκδήλωσής της.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης μέσω του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, που δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία, αλλά δεν πιστεύει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα αυτή ευθύνονται αποκλειστικά για τις πρόσφατες αναταράξεις στη ρωσική οικονομία. Επίσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, τόνισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Ρωσία και δεν επιθυμούν να δουν την οικονομία της χώρας να κλυδωνίζεται.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών, τεχνολογίας και λογισμικού «Apple» ανακοίνωσε ότι σταματά τις διαδικτυακές της πωλήσεις στη Ρωσία, καθώς οι συνεχείς διακυμάνσεις στην ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο δεν της επιτρέπουν να προσαρμόσει τις τιμές των προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ