ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ για τις μετεγγραφές

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί πρωτοετείς φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την προσφυγή 117 πανεπιστημιακών - ανάμεσά τους και υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2012 και τις φετινές δημοτικές εκλογές - στο ΣτΕ κρίθηκε ότι πρέπει να «παγώσουν» οι μετεγγραφές τουλάχιστον μέχρι το Φλεβάρη, οπότε θα εκδικαστεί η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Εάν η προσφυγή δικαιωθεί τότε θα ακυρωθούν όλες οι μετεγγραφές σε όλα τα τμήματα και χιλιάδες φοιτητές θα βρεθούν στον «αέρα».

Χτες, οι πρωτοετείς κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους - στην οποία συμμετείχαν και δυνάμεις του ΜΑΣ - κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, το οποίο, όπως τους είπαν αρμόδιοι, θα πρωτοκολληθεί και θα ληφθεί υπόψη κατά την εκδίκαση της προσφυγής. Οι πρωτοετείς διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγγραφής που αποτελεί νόμιμο δικαίωμά τους και να μη χαθεί το εξάμηνο για κανέναν φοιτητή, λόγω της παράτασης της παραπάνω διαδικασίας.

«Κόβουν το δικαίωμα στις σπουδές σε χιλιάδες φοιτητές», καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ με ανακοίνωσή της και καλεί σε συναγερμό απέναντι στο «πάγωμα» των μετεγγραφών. «Η απόφαση αυτή, σημειώνει, είναι ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα στη μόρφωση στα παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Οι φοιτητές αυτοί αν δεν πάρουν μετεγγραφή δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους γιατί το κόστος σπουδών είναι ασήκωτο. Υπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση είναι η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πολιτική που μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια, που αφήνει τις σχολές μας χωρίς το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, που αφήνει την πλειοψηφία των σχολών χωρίς εστίες και την ίδια ώρα γονατίζει τις οικογένειές μας».

Και συνεχίζει: «Οι διοικήσεις των σχολών μας είναι συνυπεύθυνες! Με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αντί να διεκδικήσουν από το κράτος όλα τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολών, κλείνουν την πόρτα των σχολών στους φοιτητές. Η προσφυγή δε στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αντίθετα, στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές φτωχών οικογενειών, ορθώνοντάς τους επιπλέον εμπόδια, με άμεσο κίνδυνο να χάσουν ακόμα και τις σπουδές τους αν δικαιωθεί η προσφυγή! Είναι οι ίδιες διοικήσεις οι οποίες διαχρονικά εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα Πανεπιστήμια και τώρα ξαφνικά μιλούν υποκριτικά για "αδυναμία λειτουργίας", για "μειωμένη χρηματοδότηση", για "έλλειψη προσωπικού". Είναι οι ίδιες διοικήσεις που το προηγούμενο διάστημα μας καλούσαν να δεχτούμε όλη αυτή την κατάσταση, συκοφαντούσαν τους αγώνες των φοιτητών και μπροστά στα δίκαια αιτήματά μας απαντούσαν με ΜΑΤ, εισαγγελείς και λοκ-άουτ γιατί, όπως τόνιζαν, "οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν". Απαιτούμε να σπουδάζουμε όλοι απρόσκοπτα! Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε να τσακίζουν τις σπουδές μας, το δικαίωμά μας στη μόρφωση».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Φασίστες επιτέθηκαν σε μέλος της ΚΝΕ

Δύο φασίστες, μέλη της «Πατριωτικής» Κίνησης Καβάλας, το απόγευμα της Κυριακής επιτέθηκαν και χτύπησαν τον πρόεδρο του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 2ου Γενικού Λυκείου Καβάλας και μέλος της ΚΝΕ, καθώς και ένα ακόμα μέλος του 15μελούς του ίδιου σχολείου. Η επίθεση σημειώθηκε πέντε μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα Καβάλας, στο οποίο προσέτρεξε ένα από τα θύματα της επίθεσης, όμως οι αστυνομικοί δε θεώρησαν σκόπιμο να παρέμβουν.

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Καβάλας της ΚΝΕ καταγγέλλουν ονομαστικά τους δράστες. Τονίζουν ότι τα φασιστοειδή της πόλης, που καπηλεύονται την έννοια του πατριώτη και επί χρόνια τέτοιες μέρες φρόντιζαν να αποκρύψουν το αποκρουστικό τους πρόσωπο με «φιλανθρωπικές» δράσεις «μόνο για Ελληνες», το τελευταίο διάστημα κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους σε αγωνιζόμενους μαθητές φραστικά, αλλά και με βιαιοπραγίες.

Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η επίθεση αυτή αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση παρόμοιων ενεργειών των τελευταίων μηνών: Της βεβήλωσης της τιμητικής πλακέτας που τοποθέτησαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Παλιά Δεξαμενή για την επέτειο των 70 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τον ΕΛΑΣ. Των χυδαίων και εμετικών συνθημάτων εναντίον του απεργού πείνας Ρωμανού που διεκδικούσε το αναφαίρετο δικαίωμά του να σπουδάσει, με τα οποία γέμισαν όλη την πόλη αλλά και το ΙΧ μέλους της ΚΝΕ. Των απειλών και φραστικών επιθέσεων εναντίον μαθητών.

Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Οι φασίστες εκπληρώνουν την αποστολή που έχουν αναλάβει από τη μεγαλοεργοδοσία την οποία υπηρετούν. Γι' αυτό πανελλαδικά στρέφονται εναντίον των αγωνιζόμενων εργατών, γι' αυτό και στην Καβάλα στρέφονται απέναντι στους αγωνιζόμενους μαθητές που πρωτοστατούν στις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Προκαλεί σοβαρά ερωτήματα η στάση της Αστυνομίας μιας και η επίθεση συνέβη δίπλα στο ΑΤ. Εκτός αυτού, λίγα λεπτά αργότερα, όταν ένα από τα θύματα ζήτησε τη βοήθεια και την παρέμβαση των αστυνομικών οργάνων και ενώ οι δράστες εμφανίστηκαν και παραδέχτηκαν την πράξη τους, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της Αστυνομίας. Το ΚΚΕ θα απαιτήσει με κάθε τρόπο απαντήσεις».

ΚΚΕ και ΚΝΕ καλούν τον καβαλιώτικο λαό να απαντήσει με τη στάση του στους φασίστες συγκαλυμμένους χρυσαυγίτες. Καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και την ΕΛΜΕ, τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια, το ΕΥΚ και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, όλους τους μαζικούς φορείς να πάρουν καταδικαστικές αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία της Καβάλας να απομονώσουν τους φασίστες από κάθε χώρο δουλειάς, από κάθε γειτονιά. Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν.

Ανακαλείται μέχρι νεωτέρας η άδεια στα κολέγια να διαφημίζονται μέσα στα Λύκεια

«Παγώνει» το υπουργείο Παιδείας την άδεια που έχει δώσει στο Αμερικανικό Κολέγιο και «άλλους φορείς» σαν κι αυτό, προκειμένου να «προσανατολίζουν» τους μαθητές για την πορεία τους μετά από το Λύκειο, με λίγα λόγια να διαφημίζονται μέσα στα Λύκεια ψαρεύοντας πελάτες. Η αδειοδότηση που προσέφερε το υπουργείο στα κολέγια προκάλεσε αντιδράσεις. Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τα σχετικά έγγραφα και να απαγορεύσει την είσοδο των ιδιωτικών κολεγίων στα δημόσια σχολεία. Την κίνηση του υπουργείου καταδίκασε και η ΟΛΜΕ μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Τελικά, με νέο έγγραφο, με ημερομηνία 19 Δεκέμβρη, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει το Αμερικανικό Κολέγιο πως δεν θα ενεργοποιηθούν τα έγγραφα αδειοδότησής του «διότι μετά από πλήθος ερωτημάτων που υπεβλήθησαν στην υπηρεσία μας, επαναδιαβιβάσαμε το αίτημά σας στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και αναμένουμε την εκ νέου γνωμοδότησή του».

Είναι φανερό ότι το υπουργείο Παιδείας δεν κλείνει εντελώς το θέμα, αφού αναμένει νέα γνωμοδότηση του ΙΕΠ και, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος, ώστε και πάλι φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης να έχουν τη δυνατότητα επισκέψεων σε σχολεία, με πιθανό το ενδεχόμενο να μη δώσει γενικευμένα «ελευθέρας» στα κολέγια, αλλά να τους παρέχει τη δυνατότητα να καταθέτουν αίτημα για επισκέψεις ανά σχολείο, υπό προϋποθέσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Κυριακή 28 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών, το θεατρικό «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα», μαθήματα χορού, κατασκευές (ημερολογίου, τρισδιάστατης κάρτας, μαριονέτας - καλικάντζαρου, γυάλινης μπάλας, κ.ά.). Επίσης, θα έχει facepainting, εργαστήρι με πειράματα και η βραδιά θα κλείσει με πάρτι.

Διαμαρτυρία εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, χωρίς όμως να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις για την καταβολή των οφειλών του Οργανισμού προς τα Κέντρα Πρόληψης, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι των Κέντρων κατά τη διάρκεια τετράωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το Σωματείο τους. Αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 12 Κέντρα Πρόληψης είναι απλήρωτοι, ενώ, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, «μόνο για το 2014 το υπουργείο Υγείας οφείλει 500.000 ευρώ στα Κέντρα Πρόληψης, ο δε ΟΚΑΝΑ "εξαφάνισε" γύρω στα 3.000.000 ευρώ - χρήματα που έχει λάβει από το υπουργείο Υγείας με εντολή να αποδοθούν αποκλειστικά στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΑΕ 2555). Παράλληλα, περισσότερα από 5.000.000 ευρώ δεν έχει αποδώσει ο ΟΚΑΝΑ στα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο 2009 - 2013, ποσό αστρονομικό που δε βρίσκεται πια στο ταμείο του».

Ηλεκτρονικά θα καταγράφονται οι απεργοί

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταχωρούνται οι απεργοί και στην ψηφιακή πλατφόρμα myschoοl (όπου γίνεται καταγραφή δεδομένων των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των σχολείων). Με έγγραφό του το υπουργείο ενημερώνει ότι δημιουργήθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα myschool σχετικό πεδίο όπου καταχωρείται η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε απεργία. «Την ημέρα απεργίας, οι εκπαιδευτικοί που απεργούν, θα πρέπει να το δηλώσουν στη σχολική τους μονάδα, προκειμένου να καταχωρείται άμεσα στο αντίστοιχο πεδίο του myschoοl, ώστε να υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής αναφοράς σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης», αναφέρεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την τήρηση συστηματικού σχετικού φακέλου απεργών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myschool. «Τα ατομικά στοιχεία δίνονταν πάντα στις κατά τόπους οικονομικές υπηρεσίες για να προβαίνουν σε περικοπές μισθού. Επομένως, η κεντρική καταγραφή - φακέλωμα δεν είναι αθώα και πιθανότατα συνδέεται με μέτρα που αφορούν την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία αλλά και με τις "κατάλληλες" αξιολογικές κρίσεις για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς», επισημαίνει μεταξύ άλλων το ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Παράταση στο μαθητικό διαγωνισμό της ΚΝΕ

Λόγω του αυξημένου αριθμού δηλώσεων συμμετοχής στο 2ο Πανελλαδικό διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» για μαθητές, η τελική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών από μαθητικές ομάδες μετατίθεται για την 31η Δεκέμβρη 2014.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ