Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ για τις μετεγγραφές

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί πρωτοετείς φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την προσφυγή 117 πανεπιστημιακών - ανάμεσά τους και υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2012 και τις φετινές δημοτικές εκλογές - στο ΣτΕ κρίθηκε ότι πρέπει να «παγώσουν» οι μετεγγραφές τουλάχιστον μέχρι το Φλεβάρη, οπότε θα εκδικαστεί η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Εάν η προσφυγή δικαιωθεί τότε θα ακυρωθούν όλες οι μετεγγραφές σε όλα τα τμήματα και χιλιάδες φοιτητές θα βρεθούν στον «αέρα».

Χτες, οι πρωτοετείς κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους - στην οποία συμμετείχαν και δυνάμεις του ΜΑΣ - κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, το οποίο, όπως τους είπαν αρμόδιοι, θα πρωτοκολληθεί και θα ληφθεί υπόψη κατά την εκδίκαση της προσφυγής. Οι πρωτοετείς διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Αμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγγραφής που αποτελεί νόμιμο δικαίωμά τους και να μη χαθεί το εξάμηνο για κανέναν φοιτητή, λόγω της παράτασης της παραπάνω διαδικασίας.

«Κόβουν το δικαίωμα στις σπουδές σε χιλιάδες φοιτητές», καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ με ανακοίνωσή της και καλεί σε συναγερμό απέναντι στο «πάγωμα» των μετεγγραφών. «Η απόφαση αυτή, σημειώνει, είναι ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα στη μόρφωση στα παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Οι φοιτητές αυτοί αν δεν πάρουν μετεγγραφή δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους γιατί το κόστος σπουδών είναι ασήκωτο. Υπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση είναι η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πολιτική που μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια, που αφήνει τις σχολές μας χωρίς το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, που αφήνει την πλειοψηφία των σχολών χωρίς εστίες και την ίδια ώρα γονατίζει τις οικογένειές μας».

Και συνεχίζει: «Οι διοικήσεις των σχολών μας είναι συνυπεύθυνες! Με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αντί να διεκδικήσουν από το κράτος όλα τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολών, κλείνουν την πόρτα των σχολών στους φοιτητές. Η προσφυγή δε στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αντίθετα, στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές φτωχών οικογενειών, ορθώνοντάς τους επιπλέον εμπόδια, με άμεσο κίνδυνο να χάσουν ακόμα και τις σπουδές τους αν δικαιωθεί η προσφυγή! Είναι οι ίδιες διοικήσεις οι οποίες διαχρονικά εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα Πανεπιστήμια και τώρα ξαφνικά μιλούν υποκριτικά για "αδυναμία λειτουργίας", για "μειωμένη χρηματοδότηση", για "έλλειψη προσωπικού". Είναι οι ίδιες διοικήσεις που το προηγούμενο διάστημα μας καλούσαν να δεχτούμε όλη αυτή την κατάσταση, συκοφαντούσαν τους αγώνες των φοιτητών και μπροστά στα δίκαια αιτήματά μας απαντούσαν με ΜΑΤ, εισαγγελείς και λοκ-άουτ γιατί, όπως τόνιζαν, "οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν". Απαιτούμε να σπουδάζουμε όλοι απρόσκοπτα! Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε να τσακίζουν τις σπουδές μας, το δικαίωμά μας στη μόρφωση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν απαντήσεις και μέτρα για όσα «καίνε» τους φοιτητές (2023-10-05 00:00:00.0)
Από την πρώτη μέρα με αλληλεγγύη και αγωνιστική διάθεση (2023-10-04 00:00:00.0)
Μέρα Δράσης για ασφαλή, ανοιχτά πανεπιστήμια, πτυχία με αξία (2021-10-21 00:00:00.0)
Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2019-10-10 00:00:00.0)
Για την απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τις μετεγγραφές φοιτητών (2015-04-09 00:00:00.0)
Ξεκρέμαστοι οι φοιτητές από μετεγγραφή στις αρχιτεκτονικές σχολές (2015-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ